Ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης από την UNESCO – Ευχαριστήριο προς Φορείς και Επιχειρήσεις
O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε το χρονικό διάστημα 10-14 Οκτωβρίου 2021, η επίσκεψη του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του προγράμματος “Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO” στη Κεφαλονιά και την Ιθάκη, με σκοπό την αξιολόγηση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναγνώρισή του ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO». Η Επιτροπή Αξιολόγησης της UNESCO αποτελείτο από τον Δρ. Luis Alcala, Διευθυντή του Επιστημονικού Πάρκου της Ανδαλουσίας-Γρανάδα και τον Δρ. Cristian Ciobanu, Καθηγητή Ανθρωπιστικής και Οικονομικής Γεωγραφίας, του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.
Τους αξιολογητές υποδέχθηκαν, σε ειδική ημερίδα ενημέρωσης και παρουσίασης του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, αρχές του τόπου: ο Βουλευτής του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης, εκπρόσωποι των Δήμων, ο Πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης, οι Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών (εταίροι του Έργου) και λοιποί επίσημοι προσκεκλημένοι.
Την επιστημονική παρουσίαση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης ανέλαβαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και μέλη του επιστημονικού προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης. Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Ληξουρίου κ. Γαλανός παρουσίασε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αργοστολίου πρόσφερε στους εκλεκτούς καλεσμένους, το παραδοσιακό «Τραταμέντο».
Οι αξιολογητές στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου και επισκέφθηκαν τους γεωτόπους στις Καταβόθρες Αργοστολίου και στο Σπήλαιο της Αγίας Βαρβάρας, ενώ η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με δείπνο στο εστιατόριο «Καταβόθρες» παρουσία αρχών και φορέων και παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Κεφαλονιάς από το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αργοστολίου.
Την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, οι αξιολογητές επισκέφθηκαν την έδρα του Γεωπάρκου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Κουτάβου και γνώρισαν το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και στην συνέχεια φιλοξενήθηκαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλού με τον οποίο είχαν εποικοδομητική συζήτηση. Στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στους Γεωτόπους του Δήμου Ληξουρίου συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο κ. Γαλανό. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκαν τον Γεώτοπο/Υδροβιότοπο Λιβαδίου Παλικής, και τους Γεωτόπους της Ι.Μ. Κηπουραίων όπου τους υποδέχθηκαν ο Ηγούμενος της Ι.Μ. π. Φώτιος Γαβριελάτος και ο π. Γεράσιμος Χαραλαμπάτος, με παραδοσιακό κέρασμα, ενώ η επίσκεψη συνεχίστηκε στους Γεώτοπους Πλατιά Άμμος και Ξι.
Το μεσημέρι παρακάθησαν σε δείπνο παρουσία και του Δημάρχου Ληξουρίου κ. Κατσιβέλη. Το απόγευμα επισκέφθηκαν τους Γεωτόπους στον Εθνικό Δρυμό Αίνου, την Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, καθώς και το Οινοποιείο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας όπου και ξεναγήθηκαν στο χώρο από τον Διευθυντή του Συνεταιρισμού κ. Κωνσταντίνο Μπαζίγο.
Την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 επισκέφθηκαν το νησί της Ιθάκης, συνοδεία του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας-Ιθάκης κ. Τραυλού, οπού αρχικά τους υποδέχθηκαν στο νησί ο Έπαρχος Ιθάκης, κ. Α. Λιβιτσάνης και ο Δήμαρχος Ιθάκης, κ. Δ. Στανίτσας, παρουσία και του Αντιδημάρχου κ. Κ. Καραββία. Στην συνέχεια με ειδικό σκάφος του κ. Γ. Τριταρόλη ξεναγήθηκαν δια θαλάσσης στους Γεωτόπους Γιδάκι, Φιλιατρό, Σαρακίνικο, ενώ στην συνέχεια οδικώς μετέβησαν στο Γεώτοπο Σπηλιά Ρίζες. Τέλος, επισκέφθηκαν και το Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης στο Βαθύ. Το μεσημέρι παρακάθησαν σε δείπνο παρουσία όλων των αρχών του νησιού.
Το απόγευμα, μετά από σύντομη ξενάγηση στις Αλαλκομενές, στο Σταυρό και στην Εξωγή όπου θαύμασαν τον Γεώτοπο Αλατιές, επισκέφθηκαν την έδρα του Γεωπάρκου στην Ιθάκη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ανωγής όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος κ. Π. Μωραΐτης και κάτοικοι του χωριού προσφέροντας παραδοσιακό κέρασμα. Η επίσκεψη στην Ιθάκη ολοκληρώθηκε στο Γεώτοπο Αράκλη και δείπνο σε εστιατόριο στο Βαθύ παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Καραββία.
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2021, οι αξιολογητές της UNESCO επισκέφθηκαν το Δήμο Σάμης, όπου αρχικά ξεναγήθηκαν στην Αρχαιολογική Συλλογή της Σάμης παρουσία της κ. Ε. Παπαφλωρατου, Προϊσταμένης Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης και στην συνέχεια είχαν συνάντηση με το Δήμαρχο κ. Γ. Μονιά, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Α Καλιβωκά. Ακολούθησε ξενάγηση στους Γεωτόπους των Σπηλαίων Δρογκαράτη, Μελισσάνη, Ζερβάτη και στην Λίμνη του Καραβομύλου, καθώς και στην Παραλία του Μύρτου. Τέλος παρακάθησαν σε γεύμα στα Διβαράτα, παρουσία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, κ. Α. Αμίτση.
Το απόγευμα ακολούθησε η επίσκεψη στο Γεώτοπο του Αγίου Θωμά, όπου αξιολογήθηκαν οι απολιθωματοφόρες θέσεις και ακολούθησε ξενάγηση στους τάφους των Μαζαρακάτων παρουσία του Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γ. Γρηγορακάκη και της κ. Ε. Παπαφλωράτου. Η ημέρα ολοκληρώθηκε στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης, όπου πραγματοποιήθηκε, η συνολική αξιολόγηση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης και στην συνέχεια παρακάθησαν σε δείπνο σε εστιατόριο στον Άγιο Θωμά.
Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2021, έγινε σύσκεψη στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης μεταξύ των αξιολογητών, του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης και καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Πατρών σχετικά με την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου. Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων και ακολούθησε επίσκεψη/ξενάγηση στο Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλληνίας από την υπεύθυνη λειτουργίας του εργαστηρίου κ. Μ. Αμπατιέλου. Η επίσκεψη των αξιολογητών της UNESCO ολοκληρώθηκε με αποχαιρετιστήριο γεύμα παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή.
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, οι εμπειρογνώμονες της UNESCO εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την οργάνωση που έχει επιτύχει το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης και τις δράσεις που υλοποίησε με στόχο να προβάλει και να αναδείξει την ιδιαίτερη φυσική, γεωλογική και πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ζωντανή παράδοση και τα τοπικά προϊόντα της Κεφαλονιάς-Ιθάκης.
Η αξιολόγηση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης αποτέλεσε μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, η οποία ήταν επιτυχής επειδή υποστηρίχθηκε από την κοινή προσπάθεια όλων των φορέων και στην ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα ήθελε να ευχαριστήσει για την συμβολή τους στην επιτυχή οργάνωση της διαδικασίας αξιολόγησης του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης τους παρακάτω εκπροσώπους/φορείς: τον Βουλευτή του Νομού Κεφαλονιάς-Ιθάκης, την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, την Αντιπεριφέρεια Κεφαλληνίας & Ιθάκης, τους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης & Ιθάκης, την Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας και τις Ιερές Μονές Αγίου Γερασίμου και Κηπουραίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης, το Κοργιαλένειο Ίδρυμα Κεφαλληνίας, το Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλληνίας, το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς & Ιθάκης, την Τουριστική Επιτροπή Δήμου Αργοστολίου, την Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς & Ιθάκης, το Λύκειο Ελληνίδων – Παράρτημα Αργοστολίου, τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας, τα Ξενοδοχεία «Μουίκης» στο Αργοστόλι και «Περαντζάδα» στο Βαθύ Ιθάκης, το Ζαχαροπλαστείο «Καππάτος» Αργοστολίου και την Ελαιουργική Κεφαλονιάς- Βιολογικό Ελαιοτριβείο.
Οι αξιολογητές θα υποβάλουν την έκθεσή τους προς την UNESCO, η οποία θα συζητηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, που θα συνεδριάσουν και αναμένεται η τελική κρίση για την πιθανή ένταξη του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.
Με εκτίμηση,
O Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεώργιος Δρακάτος
Ομότιμος Ερευνητής
Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών