Εργαζόμενοι στην «ΜΕΤΑΒΑΣΗ»: Ανάγκη για σταθερή χρηματοδότηση - Ήταν απλήρωτοι 3 μήνες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2021 10:21

Εργαζόμενοι στην «ΜΕΤΑΒΑΣΗ»: Ανάγκη για σταθερή χρηματοδότηση - Ήταν απλήρωτοι 3 μήνες

Κείμενο των εργαζομένων της ΑμΚΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ:

Ανάγκη για σταθερή χρηματοδότηση της ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς – Ζακύνθου – Ίθακης

Οι εργαζόμενοι της ΚΜΨΥ Κεφαλονιάς-Ζακύνθου- Ιθάκης που λειτουργεί από τον φορέα «ΜΕΤΑΒΑΣΗ» αποφασίσαμε συλλογικά να κοινοποιήσουμε αυτό το κείμενο έπειτα από καθυστέρηση της πληρωμής μας τους 3 τελευταίους μήνες.

            Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική της υποχρηματοδότησης των δομών Ψυχικής Υγείας  και την έλλειψη πρόθεσης δέσμευσης από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για σταθερή χρηματοδότηση των δομών Ν.Ι.Π.Δ. από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό.

Οι κοινοτικές δομές (Κινητές μονάδες, ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα) κλήθηκαν να σηκώσουν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης της «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» και της «φροντίδας των ψυχικά πασχόντων στην Κοινότητα» που αφορά τη μετατόπιση της φροντίδας από το άσυλο στην Κοινότητα.

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς- Ζακύνθου –Ιθάκης , από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας της κλήθηκε να ανταποκριθεί σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Κοινότητας. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από το 2007 έως σήμερα στις περιοχές της ευθύνης μας έχουμε δει συνολικά 2488 άτομα στην Κεφαλονιά, 1418 άτομα στη Ζάκυνθο και 265 άτομα στην Ιθάκη, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών και εφήβων. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων με τους οποίους ασχολείται η Κινητή Μονάδα παρουσιάζουν μείζονα ψυχοπαθολογία (σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή), με προτεραιότητα στην κάλυψη των δυσπρόσιτων περιοχών. Ο χαρακτήρας των παρεχόμενων υπηρεσιών ήταν  πάντα δωρεάν και προσβάσιμος σε όποιον είχε αντίστοιχη ανάγκη.

Παρά το αποδεδειγμένο παραπάνω έργο,  στα 15 χρόνια της λειτουργίας μας δεν είδαμε ποτέ μέχρι τώρα να ενδιαφέρει το Υπουργείο Υγείας η ποιοτική αποτίμηση της δουλειάς μας.

Επιπλέον, όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μια κατάσταση ελλιπούς κρατικής  χρηματοδότησης που είχε κατά καιρούς άμεση επίδραση και στην κατάσταση των πληρωμών μας, με πολύμηνες καθυστερήσεις, με εξαίρεση τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που δε λύνουν βέβαια το πρόβλημα, απλώς το ανακυκλώνουν.

  Το 2012, λίγα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της δομής (η αρχική χρηματοδότηση της οποίας ήταν μέσω ΕΣΠΑ) βρεθήκαμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση υποχρηματοδότησης, όπου μείναμε 13 μήνες απλήρωτοι έχοντας παράλληλα να αντιμετωπίσουμε και την προκλητική και απαξιωτική στάση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας.

Τους τελευταίους μήνες ζήσαμε ξανά μια κατάσταση που μας φέρνει έντονα στο νου τις μνήμες του 2012. Η κατάσταση της χρηματοδότησης φαίνεται ότι είχε παγώσει ξανά τους 3 τελευταίους μήνες, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που η Κινητή Μονάδα κλήθηκε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ψυχοκοινωνικές ανάγκες που έχει δημιουργήσει η κατάσταση της πανδημίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κινητή Μονάδα κλήθηκε να είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αναδυόμενων ψυχοκοινωνικών αναγκών έπειτα από μια πρόσφατη κρίση.  Ξεκινώντας από την προσπάθεια υποστήριξης του πληθυσμού από τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2009, της υποστήριξης του πληθυσμού σε έκτακτες συνθήκες (καταστροφικοί σεισμοί στην Κεφαλονιά το 2014,  κυκλώνας «Ιανός» το 2020), αλλά από τις πρωτόγνωρες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας του  Covid-19 σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, το πλήρες αποτύπωμα των οποίων βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Το διάστημα αυτό η Κινητή έχει κληθεί να υποστηρίξει με πολλούς τρόπους τις αυξανόμενες ανάγκες της Κοινότητας και κλήθηκε να λειτουργήσει σε πολλά επίπεδα: κατ’αρχάς, συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στο πρόγραμμα του  Υπουργείου Υγείας  «Κανείς μόνος του στην Πανδημία» που αφορά υποστήριξη νοσούντων από Covid, των συγγενών τους και των ευπαθών ομάδων που είναι πιο ευάλωτες, συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στην Πανελλαδική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για τον Κορονοϊό που αποτέλεσε πρωτοβουλία και του Υπουργείου Υγείας, διαθέτοντας σε εθελοντική βάση στην πρώτη φάση λειτουργίας της το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της για την κάλυψη όλων των βαρδιών. Επίσης, στα πλαίσια των παραπάνω δράσεων, είμαστε αυτό το διάστημα σε συζήτηση με το Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου για την έναρξη ομάδων υποστήριξης του υγειονομικού προσωπικού του.

Ακόμη το επιστημονικό έργο της Κινητής έχει ενισχυθεί αυτή την περίοδο, μέσα από το πρόσφατο επιστημονικό μας άρθρο που θα δημοσιευτεί σε ελβετικό ψυχιατρικό περιοδικό σχετικά με τη μείωση των ακούσιων νοσηλειών στα νησιά μας  έπειτα από τη σταθερή παρακολούθηση των ασθενών μας από την ΚΜΨΥ. (επισυνάπτεται).

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει το εύλογο ερώτημα: δεν αποτελεί τεράστια αντίφαση από τη μία το Υπουργείο Υγείας να αναθέτει στις δομές το μεγαλύτερο  κομμάτι κάλυψης των αυξανόμενων αναγκών από την πανδημία και από την άλλη να μη διασφαλίζει  τη σταθερή χρηματοδότησή τους, ειδικά αυτήν την περίοδο;

Πώς οι εργαζόμενοι που καλούνται να είναι στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του πληθυσμού και να δείχνουν στην πράξη ότι είναι «παντός καιρού» και να καλύπτουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες να συνεχίσουν να το κάνουν απλήρωτοι για μήνες; Μήπως φαίνεται πιο ξεκάθαρα από ποτέ η παραπάνω αντίφαση αυτήν την περίοδο;

Στο έργο αυτό δε θέλουμε να ξανά είμαστε θεατές. Απαιτούμε από την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή και από όσους βρίσκονται σε θεσμικές θέσεις ευθύνης να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στα παραπάνω με αντίστοιχη συγκεκριμένη δράση.

Διεκδικούμε:

  1. Σταθερότητα στην καταβολή των δεδουλευμένων μας.
  2. Αύξηση της χρηματοδότησης για συνολική κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών, καθώς η μέχρι πρότινος μηνιαία χρηματοδότηση ήταν αρκετά κάτω από το ύψος των πραγματικών αναγκών - δέσμευση του Υπουργείου για κάλυψη του συνόλου του προϋπολογισμού.
  3. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Ψυχικής Υγείας.

Ετικέτες:


336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250