Γιώργος Στασινόπουλος: «Αδικία τα ενοικιαζόμενα να μένουν εκτός Αναπτυξιακού» - Τι θα κάνει η Περιφέρεια
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ανταγωνιστικότητας Γιώργος Στασινόπουλος φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και μίλησε για τις νέες ευκαιρίες που θα φέρει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στην επιχειρηματικότητα αλλά και για το γεγονός ότι ο νέος νόμος αποκλείει του ιδιοκτήτες καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων από τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία.
«Δεν έχουν άδικο οι καταλυματίες και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων που διαμαρτύρονται και γενικότερα δεν έχει άδικο καμία κατηγορία επαγγελματιών που κατά καιρούς δεν συμπεριλαμβάνεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Απ’ όσο γνωρίζω διαχρονικά, τα ενοικιαζόμενα δεν συμπεριλαμβάνονταν ποτέ σε Αναπτυξιακούς νόμους, γιατί το ύψος των επενδύσεων είναι τελείως διαφορετικό. Εκείνο που πρέπει να δούμε και εμείς ως Περιφέρεια και ήδη η Περιφερειάρχης το εξετάζει σοβαρά, είναι μήπως και καταφέρουμε να ανοίξουμε κάποιο ΕΣΠΑ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και για τα πολύ μικρά ξενοδοχεία. Είδαμε ότι και τα ξενοδοχεία 3 αστέρων είχαν μείνει εκτός. Έγινε άμεση παρέμβαση και εντάχθηκαν και αυτά».
«Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και το λιανεμπόριο – γιατί και το λιανεμπόριο μένει εκτός διαχρονικά – πρέπει να συμπεριληφθούν κι αυτά σε κάποιο πρόγραμμα, για να μπορέσουν να μπουν σε διαδικασίες ανακαίνισης, αλλαγής εξοπλισμού και έτσι να είναι και πιο ανταγωνιστικά. Πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων, γιατί βλέπουμε τα Ξενοδοχεία 5 αστέρων να “τρέχουν” μπροστά και τα ενοικιαζόμενα να έχουν μείνει ακόμα με ξύλινες πόρτες και χωρίς θέρμανση. Γιατί δεν τους δίνεται το δικαίωμα να κάνουν την ανακαίνιση και να αναπτύξουν την επιχείρησή τους. Αντίστοιχα και στο λιανεμπόριο. Υπάρχουν σκέψεις για παρέμβαση της Περιφέρειας. Είναι μια πρωτοβουλία που την έχει αναλάβει η Περιφερειάρχης και την επεξεργαζόμαστε . Θα είναι μεγάλη επιτυχία και πολύ χρήσιμη προς την κοινωνία, αν μπορέσουμε να την εφαρμόσουμε».
«Αναφορικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο, χαρακτηρίζεται από 2 αλλαγές και αξίζει να τις αναφέρουμε. Η πρώτη αλλαγή είναι ότι έχει θεσπίσει 13 καθεστώτα θεματικού χαρακτήρα σε σχέση με τα οριζόντια καθεστώτα ενισχύσεων που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Τώρα δηλαδή, θα υπάρχει εξειδίκευση σε 13 άξονες – πυλώνες που μπορεί να κατηγοριοποιηθούν για να γίνει καλύτερη χρήση του Αναπτυξιακού Νόμου. Το πιο σημαντικό είναι ότι εισάγονται σημαντικές καινοτομίες σε όλη την διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης, ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων και της έκδοσης των συναφών διοικητικών πράξεων. Πρέπει να τονίσουμε, πως για πρώτη φορά έχουμε ρητές προθεσμίες στον έλεγχο των φακέλων όπου προβλέπεται: αξιολόγηση εντός 45 ημερών από την λήξη και αν δεν εφαρμοστεί αυτό, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα, ο φάκελος να περάσει σε ιδιώτη ορκωτό λογιστή, ο οποίος θα πρέπει μέσα σε 10 μέρες να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Πλέον περνάμε σε μια νέα εποχή, αυτά που χρόνιζαν, τελειώνουν».
«Η γραφειοκρατία είναι αυτή που έχει σκοτώσει την χώρα μας τόσα χρόνια. Βέβαια όταν πρόκειται για Ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι συγκεκριμένες οι οδηγίες για το τι έγγραφα χρειάζονται. Το καλό είναι ότι όλα αυτά μεταφέρονται πλέον ηλεκτρονικά. Είδαμε και την ψηφιακή μεταρρύθμιση που γίνεται μέσω του gov.gr και ευτυχώς που ήρθε ο covid και προχωρήσαμε πιο γρήγορα την ψηφιακή μεταρρύθμιση, που θα αλλάζει τον τρόπο διαχείρισης της αλληλογραφίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων σε μια διαδικασία».