Γιώργος Τσιλιμιδός: «Ομοσπονδοποίηση το αναίμακτο κλείσιμο του ΤΕΙ»
Άρθρο του Γιώργου Τσιλιμιδού Η νέα πολύφερνη νύφη που έρχεται για να αμβλύνει τις εντυπώσεις στο έγκλημα του κλεισίματος του ΤΕΙ Ιονίων είναι η ομοσπονδοποίηση.Είναι η παραπομπή σε ένα εκ προοιμίου λόγω πολλών παραμέτρων καταδικασμένο πείραμα, στο οποίο θέλουν να μας παραπέμψουν να συζητάμε το επόμενο διάστημα για να ξεχάσουμε το μείζον που είναι η διατήρηση, στήριξη και αναβάθμιση του ΤΕΙ Ιονίων. Αποτέλεσμα πολύ φοβάμαι πως θα είναι να κλείσει το ΤΕΙ Ιονίων, όμως εφευρίσκεται ένα κόλπο ως μέσο για να γίνει αυτό όσο το δυνατόν αναίμακτα με το μικρότερο δυνατό κόστος για το πολιτικό σύστημα. Τι είναι όμως αυτή η ομοσπονδοποίηση; Αποτελεί λύση ουσίας η είναι χρυσωμένο χάπι χωρίς περιεχόμενο όπως πιστεύω στη δική μας περίπτωση;Ομοσπονδοποίηση είναι μια κοινοπραξία των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που προβλέπεται στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ και έχει ήδη εξαγγελθεί με το Ομόσπονδο ΑΤΤΙΚΟ ΤΕΙ που συμπράττουν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, όπως επίσης με το Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ που συμπράττουν η Γεωπονική, η Πάντειος, το Οικονομικό (πρ ΑΣΟΕΕ), το Χαροκόπειο και το Παν Πειραιά.
Η κοινοπραξία αυτή γίνεται στη βάση
Α. συνάφειας των γνωστικών τους αντικειμένων.
Β. συνδιαχείρισης των υποδομών τους.
Γ. αποτελεσματικότερης αξιοποίησης με κινητικότητα του διδακτικού τους προσωπικού.
Δ. γεωγραφικής- χωροταξικής εγγύτητας των συμβαλλομένων.
Ε. κοινής διοίκησης.
Αναρωτιέται ο οιοσδήποτε κοινός νους που έχει μια επαφή με τα πανεπιστημιακά, τι από τα ποιο πάνω εκπληρούται για να ευοδωθεί μια τέτοια προσπάθεια.
Έχουν συνάφεια γνωστικών αντικειμένων τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων;
Μόνο δύο. Το τμήμα Τεχνολογίας ήχου και μουσικών οργάνων στο Ληξούρι έχει σχέση με το τμήμα Μουσικών σπουδών και το τμήμα Ήχου και εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου καθώς και το τμήμα Εφαρμογή πληροφορικής στη διοίκηση και οικονομία με το τμήμα πληροφορικής του Κερκυραϊκού ιδρύματος.
Τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ ιονίων τα δύο της Ζακύνθου τα δύο του Αργοστολίου και το ένα του Ληξουρίου μένουν ορφανά γνωστικού αντικειμένου σε αυτό το πείραμα.
Θα μπορούσε να υπάρξει συνδιαχείριση των υποδομών και αξιοποίηση του διδακτικού προσωπικού όπου υπάρχει συνάφεια γνωστικού αντικειμένου;
Το πρώτο είναι παντελώς αδύνατο λόγω γεωγραφικών περιορισμών π.χ. ένα εργαστήριο στην Κέρκυρα δεν μπορεί προφανώς να χρησιμοποιηθεί από τους σπουδαστές ενός τμήματος στη Κεφαλονιά, μια συνδιδασκαλία δύο τμημάτων δεν μπορεί να γίνει.
Το δεύτερο πάλι δυσκολότατο , δηλαδή κάποιοι καθηγητές του Ιονίου να διδάσκουν και στα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων στα άλλα νησιά και λόγω των συγκοινωνιακών περιορισμών και κόστους και εν τέλει ελάχιστοι θα μπορούν λόγω της μη συγγένειας των γνωστικών αντικειμένων.
Θα διατηρηθούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο της ομοσπονδοποίησης τα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων που δρομολογούνται να μεταφερθούν αλλού με το σχέδιο ΑΘΗΝΑ;
Αυτό είναι ένα από τα κρίσιμα ζητήματα. Προσωπικά φοβάμαι πως όχι. Θα ακολουθήσουν την ήδη χαραχθείσα πορεία της μεταφοράς τους. Η πειραματική συμπόρευση θα αφορά κατά τα φαινόμενα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων «Διονύσιος Σολωμός».
Απλά θα δώσει η κατ' όνομα ομοσπονδοποίηση, για όσο χρόνο θα παίζει, τη δυνατότητα για ήξεις- αφίξεις αερολογίες και πολιτικαντισμούς με πολλά μελλοντικά θα.. και ατέρμονες συζητήσεις έως ότου το θέμα ξεχαστεί.
Σε αυτά πρέπει να λάβει κανείς σοβαρότατα υπόψη του τη σφοδρή αντίδραση και πολεμική του Ιόνιου πανεπιστημίου που δεν εκφράζεται μόνο από την πρύτανη του αλλά από ολόκληρο το σώμα του διδακτικού προσωπικού με ομόφωνα ψηφίσματα απόρριψης και απέχθειας στο φημολογούμενο εγχείρημα.
Και δεν είναι μόνο η αντίδραση των διδασκόντων στο Ιόνιο πανεπιστήμιο αλλά και της κερκυραϊκής κοινωνίας που μας θέλει απλώς γλάστρες στα κεκτημένα τους όπως ανάγλυφα φαίνεται σε ανακοίνωση ενός κορυφαίου συλλογικού φορέα της του Επιμελητηρίου:
«H Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Κερκύρας εκτιμά ότι η διατήρηση αλώβητου του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Σχέδιο ΑΘΗΝΑ αποτελεί επίτευγμα της διοίκησης του Ιδρύματος, της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ολόκληρης της Κερκυραϊκής Κοινωνίας, προστατεύοντας τη σημαντικότερη πνευματική, πολιτιστική και οικονομική παρέμβαση– επένδυση που έγινε στην Κέρκυρα από το σύγχρονο Ελληνικό κράτος, μία επένδυση της οποίας η απαξία αφορά το σύνολο των νησιών του Ιονίου.
Η Διοικητική Επιτροπή δηλώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη της στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο μας, και παραμένει στη διάθεση του Ιδρύματος, δηλώνοντας ότι η ακεραιότητα και η συνέχειάτου σε καμία περίπτωση δεν αφορά την όποια λειτουργία ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα λοιπά νησιά του Ιονίου.»
Στη σύμπραξη λοιπόν που προετοιμάζεται ο ένας των εταίρων είναι με όλες του τις δυνάμεις αντίθετος κατηγορηματικά.
Στο ισχυρό κόστος και την πάνδημη κατακραυγή που έχει προκύψει από το κλείσιμο του ΤΕΙ Ιονίων, ανασύρεται μια ιδέα ανεφάρμοστη στην περίπτωσή μας για να αμβλύνει τις εντυπώσεις και τις αντιδράσεις, βγάζει δε πολλούς από τα αδιέξοδα τους.
Έτσι η κυβέρνηση θα περάσει την πολιτική της με ελαφρές αμυχές.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα κομπορρημονούν ότι απέτρεψαν με την σθεναρή στάση τους το ολέθριο.
Ο Δήμαρχος θα θριαμβολογεί αφού έλυσε το θέμα, όπως πάντα, με δικές του προσωπικές παρεμβάσεις και θα καταδικάζει τις κινητοποιήσεις.
Πλείστοι κομματικοί παράγοντες θα ανακτήσουν τις κατατεθείσες(;) κομματικές τους ταυτότητες.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα βασανίζονται από το σεξπηρικό δίλημμα παραίτηση η μη παραίτηση.
Θα ξεκινήσει δε ένας αδυσώπητος διαγκωνισμός πολλών για την πατρότητα της ιδέας σε αυτή τη φάση και αποστασιοποίησης από αυτήν όταν θα γίνουν αντιληπτά τα αποτελέσματά της
Το ΤΕΙ Ιονίων όμως έτσι θα τελειώσει εν ευθέτω χρόνο όπως έχει προδιαγραφεί με το κόλπο της ομοσπονδοποίησης να το πηγαίνει στα μαλακά, με θύματα όμως την Κεφαλονιά , τη Ζάκυνθο τη Λευκάδα και τους φοιτητές.