Ο Νικόλαος Φαραντούρης στον COSMOS 96.5
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο Νικόλαος Φαραντούρης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ,καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα για την ενεργειακή κρίση.
« Η ακρίβεια είναι ένα φαινόμενο καθόλου παροδικό το οποίο θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.» ανέφερε ο κ. Φαραντούρης υπενθυμίζοντας ότι ήδη το είχαν τονίσει από καιρό. « Δεν έπρεπε εμείς να είμαστε προετοιμασμένοι, έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις και σχεδιάζουν τις δημόσιες πολιτικές.»
«Ξεδίπλωσε» τα γεγονότα από την αρχή , από το προηγούμενο καλοκαίρι όταν άρχισαν να κλιμακώνονται οι τιμές, με κομβικό σημείο την Έκθεση Θεσσαλονίκης που η αξιωματική Αντιπολίτευση έθεσε το θέμα αλλά και τα άλλα κόμματα στη βουλή τον προηγούμενο Οκτώβριο και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση μέχρι τον Δεκέμβριο ανέφερε ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, όμως αποδείχθηκε ότι το φαινόμενο δεν ήταν παροδικό και δυστυχώς θα έχει συνέχεια, γιατί τα προβλήματα της χώρας σε σχέση με το ενεργειακό είναι δομικά . Ανέλυσε δε το που οφείλονται αυτά τα δομικά προβλήματα και το γιατί δεν πρόκειται να λυθούν σύντομα. Κατέθεσε προτάσεις και έκανε επιμέρους αναφορές στις τιμές των καυσίμων ,στην βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση σε σχέση με τις πολιτικές των άλλων κρατών, στην εισαγωγή φυσικού αερίου με αποτέλεσμα την εξάρτηση της χώρας κλπ.
Όσον αφορά την επανέναρξη των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο, ο κ. Φαραντούρης επανέλαβε ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας που ακόμα δεν ξέρουμε αν έχει, θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να καταλήξει εκμεταλλεύσιμος και οι εταιρείες που εμπλέκονται δε φαίνεται να πιστεύουν ιδιαίτερα στο μέλλον των υδρογονανθράκων. Σημείωσε δε με νόημα, ότι οι κινήσεις επικοινωνιακού τύπου ,δεν ωφελούν τη χώρα και λόγω της πολύτιμης πανίδας του Ιονίου αυτές οι έρευνες θα έπρεπε να αποκλειστούν στον θαλάσσιο χώρο του.
Τέλος ο κ Φαραντούρης ερωτηθείς για το αν θα αντιμετωπίσουμε ανθρωπιστική κρίση, απάντησε ότι ακόμη και αν ο πόλεμος σταματήσει αύριο, οι οικονομικές συνέπειες θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια , γιατί όλες αυτές οι τεκτονικές αλλαγές στο Διεθνές στερέωμα, θα έχον σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες όλων των χωρών και πολύ περισσότερο των πιο ευάλωτων όπως η δική μας. Για τα θέματα των σιτηρών, ανέφερε ότι και οι δύο εμπλεκόμενες χώρες στον πόλεμο είναι τροφοδότες ενός πολύ μεγάλου μέρους της παγκόσμιας αγοράς οπότε θα υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει να σκεφτεί η χώρα μας να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα και να τον αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κλείνοντας ,ευχήθηκε στους τελειόφοιτους Κεφαλλονίτες η οποίοι μόλις είχαν περάσει από ορκωμοσία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ,καλή επιτυχία εξαίροντας την επαγγελματική καταξίωση τους.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.