«Ελληνίδες στην Πολιτική - Ναι Μπορούν», εκδήλωση της Women Act

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 16:24

ι ομιλήτριες, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Zέφη Δημαδάμα, Μαρία Συρεγγέλα, Μαρία Γιαννιού και στο κέντρο η Susannah Wellford από την Ουάσινγκτον. Εκδήλωση για την προώθηση της πλατφόρμας womencandidates.gr, με στήριξη της Women Act και χρηματοδότηση από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα.

ι ομιλήτριες, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Zέφη Δημαδάμα, Μαρία Συρεγγέλα, Μαρία Γιαννιού και στο κέντρο η Susannah Wellford από την Ουάσινγκτον. Εκδήλωση για την προώθηση της πλατφόρμας womencandidates.gr, με στήριξη της Women Act και χρηματοδότηση από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα.

Ένα «Υπερδομημένο επίπεδο αφαίρεσης κατηγοριοποίησης», όπως λέει η Κοινωνική Ψυχολογίαμε συμμετοχή Ελληνίδων Πολιτικών από διαφορετικούς χώρους. «Αφαίρεση κατηγοριοποίησης, με μοναδικό στόχο τον άνθρωπο», που αυξάνει την Επιρροή, χωρίς να δημιουργεί τα γνωστά κομματικά στεγανά.

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\papad\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\FB_IMG_1648018468242.jpg

Οι ομιλήτριες, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Zέφη Δημαδάμα, Μαρία Συρεγγέλα, Μαρία Γιαννιού και στο κέντρο η Susannah Wellford από την Ουάσινγκτον. Εκδήλωση για την προώθηση της πλατφόρμας womencandidates.gr, με στήριξη της Women Act και χρηματοδότηση από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα.

Τρεις γυναίκες, με συνθετικό-αλληλοσυμπληρούμενο λόγο, για τη Γυναίκα στα Κοινά και τα Κέντρα  Λήψης  Αποφάσεων.

Η Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για Θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Η Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΣΚ, Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Πλαισιωμένες από τη Μαρία Γιαννιού, συντονίστρια της εκδήλωσης και ιδρυτικό μέλος της Women Act, που έκανε πρόσκληση στη διαδικτυακή πλατφόρμα womencandidates.gr, χρηματοδοτημένη από  την Αμερικάνικη Πρεσβεία στην Αθήνα. Ο  εκπρόσωπος της Πρεσβείας  David Burger χαιρέτησε την εκδήλωση και συγχάρηκε για την προώθηση και την υλοποίηση από την Women Act. Τέλος, εισαγωγικά μίλησε και  η Susannah Wellford, από την Ουάσιγκτον, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ιδρύτρια του Οργανισμού Running Start, που εκπαιδεύει γυναίκες-training women-ώστε  να αναλάβουν πολιτικά αξιώματα.

Αφού δούμε τις τοποθετήσεις των τριών Ελληνίδων Πολιτικών, θα επανέλθουμε για να κλείσουμε με την εκπαιδευτική εμπειρία και τις προτάσεις της Susannah Wellford.

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\papad\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\PBQEMUL5\received_3188859074725671.jpeg

Εικόνα. Η Μάγκυ Παπαδάτου, επικεφαλής του hub Women Act στην Κεφαλονιά, με την Μαρία Γιαννιού, συνιδρύτρια της Women Act.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μαρία Συρεγγέλα  (Υφυπουργός  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για Θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας). Αναφέρθηκε στις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες στην Ελλάδα, διαμελισμένες σε μυριάδες ρόλους ανάμεσα στην οικογένεια, τα παιδιά και την επαγγελματική τους ζωή.

Το βίωμα σεξιστικών σχολίων για την ηλικία των γυναικών, την εμφάνιση, την προσωπική ζωή και τις ερωτήσεις περί οικογενειακών καταβολών, δηλαδή από πιο οικογενειακό «τζάκι» προέρχονται. Τέτοιες ερωτήσεις δεν γίνονται σε άντρες, σημείωσε!

Εν τούτοις η σήμερα, υπάρχει ισότητα στην εκπαίδευση, ποσοστώσεις φύλου στα αθλητικά σωματεία, και πχ 25% στο ΔΣ του χρηματιστηρίου Αθηνών. Υπάρχει το σήμα ισότητας στην τεχνολογία, το κέντρο καινοτομίας γυναικών, η Ευρωπαϊκή Οδηγία Ενσωμάτωσης και Ισότητας. Εξαιρετική εφαρμογή είναι «Οι Νταντάδες της Γειτονιάς», όπου άνδρες και γυναίκες, μετά τη σύνταξη ή και πριν μπορούν να ασχολούνται στη φύλαξη παιδιών κατ΄οίκον και σε μικρές ομάδες.

Μίλησε για την προβολή γυναικών ως Πρότυπα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κατερίνα  Σακελλαροπούλου.

---------------------------------------------------

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων). Ξεκίνησε με το ερώτημα «Πως μπορεί να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα,  την Ισότητα των Γυναικών», για να απαντήσει στη συνέχεια ότι είναι καθοριστικός ο ρόλος και η συμμετοχή του πολιτικού συστήματος. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών, ισότιμα στους  χώρους εργασίας, στα συνδικαλιστικά όργανα, στην υποψηφιότητα σε βουλευτικά και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια, αλλά όχι στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.

Δεν λείπουν τα στερεότυπα διακρίσεων φύλου, η γυναίκα κρίνεται πολύ αυστηρά για το έργο της, καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια από τους άνδρες, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους και τη διαχείριση χρόνου που πρέπει να κάνει.

Αναφέρθηκε στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γίνεται ένα βήμα παραπάνω με την πρόταση ψήφισης για ισότιμη αντιπροσώπευση 50/50 ανδρών-γυναικών, στα όργανα του κόμματος. Παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται για απόφαση με συνταγματική ισχύ, εντούτοις είναι μια καλή αρχή που θα οδηγήσει, δυνάμει, εκεί!

Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα  πολιτικής στήριξη των γυναικών και ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησής τους. Υπογράμμισε την απουσία Κοινωνικού Κράτους που την επιβαρύνει πρόσθετα, τον κατώτατο μισθό και την αγορά εργασίας με μερική απασχόληση, που την αφορά σε μεγαλύτερα ποσοστά από τους άνδρες. Παιδεία και αύξηση κοινωνικής αντίληψης, είναι  καταλυτικοί παράγοντες συμμετοχής των γυναικών στα κοινά. Η στήριξη των νέων γυναικών είναι υποχρέωσή μας, με την ίδια να απασχολεί πολλά νέα κορίτσια στο γραφείο της ως τ.Υπουργός. Η συμμετοχή-συμμετοχή-συμμετοχή παντού  των γυναικών και η πεποίθησή της, στην αναγκαιότητα της ποσόστωσης, υπογράμμιζε σχεδόν κάθε θεματική  της ενότητα.

Μας προτρέπει να είμαστε ο εαυτός μας και να μην υποκύπτουμε σε στερεοτυπικά πρότυπα.

Η έξαρση της βίας και της ενδοοικογενειακής  βίας  με τον εγκλεισμό της πανδημίας, με την ακρίβεια που γιγαντώνεται, είναι πολύ σοβαρά θέματα στις μέρες μας.  Για να καταλήξει ότι η συμμετοχή των Γυναικών στα Κοινά, είναι θέμα Δημοκρατίας και Βαρόμετρο Εξέλιξης της Κοινωνίας.

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\papad\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Outlook\PBQEMUL5\received_318999843663734.jpeg

Εικόνα. Η Woman Act κόβει τη βασιλόπιττα  2022, στην Αθήνα.

----------------------------------------------------

Ζέφη Δημαδάμα (Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΣΚ, Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο). Με έναν δυναμικό και ένθερμο λόγο υπογράμμισε την ανάγκη για  Ίσες Ευκαιρίες Ανδρών-Γυναικών και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη για Εθνική Στρατηγική Ισότητας των Φύλων, με αντίστοιχη Θεσμοθέτηση.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατα εκλιπούσα  φίλη της Φώφη Γεννηματά και στο απόφθεγμά της «Άξιες Γυναίκες-Άξιοι Άνθρωποι».

Υπογράμμισε όπως και οι προηγούμενες ομιλήτριες, τη βία, τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς, τα σεξιστικά και αρνητικά στερεότυπα για τη Γυναίκα, που πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αφορούν όλη την Ευρώπη. Κατηγορούν τη γυναίκα, για απουσία ενσυναίσθησης, ότι εγκαταλείπει την οικογένεια για τις προσωπικές της φιλοδοξίες, χωρίς ποτέ να αναφέρεται κάτι ανάλογο για τους άνδρες. Υπογράμμισε ότι «Φωτίστηκε» η Βία με τον εγκλεισμό και τη συνύπαρξη στο lockdown.

O πόλεμος στη γειτονιά μας, η κλιματική και ενεργειακή κρίση χρειάζονται την ενεργή συμμετοχή των γυναικών!

Τελείωσε με Συμβουλές-Προτροπές.

Όχι δυσπιστία σε άξιες γυναίκες. Η πανδημία ανέδειξε την ενσυναίσθηση των γυναικών για τη σωτηρία της Ανθρώπινης Ζωής, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ανδρών που στήριξαν με τόλμη τη σωτηρία της Οικονομίας.

Τη δεύτερη μέρα, μετά την πανδημία, η ηγεσία θα είναι γένους θηλυκού και με ενσυναίσθηση.  Όχι με μίμηση ανδρικών ηγετικών προτύπων!

Η κλιματική και ενεργειακή κρίση, ακόμα και από τις γυναίκες πιστεύεται ότι είναι  ανδρική υπόθεση και ικανότητα. Είμαστε Σύμμαχοι με τους άνδρες όχι Αντίπαλοι!

Από την ερευνητική και διδακτική της εμπειρία, αναφέρει ότι 30% των πτυχιούχων γυναικών, οπισθοχωρούν από ατομικούς στόχους και εγκλωβίζονται σε οικογενειακές υποχρεώσεις, πολλές φορές με το πρόσχημα ότι «ο σύζυγος μπορεί να καλύψει τα έξοδα της οικογένειας¨.

Η αρνητική κριτική, κάνει τις γυναίκες να συρρικνώνονται και να οπισθοχωρούν από τους στόχους τους, ενώ αντίθετα,  η κριτική πεισμώνει και χαλυβδώνει τους άνδρες!

Ανέφερε την καταφυγή στην εξωσωματική γονιμοποίηση λόγω σπουδών και αύξησης της ηλικίας τεκνοποίησης,

Στο χειμαρρώδη λόγο της υπογράμμισε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου με την  ποσόστωση 50/50, έχει 21 γυναίκες στην κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι δυστυχώς, σε 100 χρόνια θα έχουμε πλήρη Ισότητα των Γυναικών.

Το παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών βρίσκεται στον αντίποδα. Εκεί οι γυναίκες συμμετέχουν κατά κόρον στα κοινά, με αναζήτηση πλέον την ισότητα εκπροσώπησης των φύλων, για τους άνδρες.

-----------------------------------------------------------------------

Εισαγωγική ομιλία ως Επίλογος.Susannah Wellford, από την Ουάσιγκτον, (Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ιδρύτρια του Οργανισμού Running Start).

Οι επιγραμματικές και ουσιαστικές της τοποθετήσεις έγιναν με ερωτήματα και απαντήσεις κυρίως, ενώ στο τέλος με Παραδειγματική Αριστοτελική Ρητορική, ανέφερε τρεις ιστορίες, που αναδεικνύουν τον Κοινωνιοψυχολογικό  Πυρήνα του προβλήματος  «Γυναίκες σε Πολιτικά Αξιώματα-Political Office».

1.       Κοινωνικές, έμφυλες και πολιτιστικές ανισότητες. Η ιστορία της  μουσουλμάνας με μαντήλα που δίσταζε να βγει στην πολιτική σκηνή «ποιος θα με ακούσει, ποιος θα με ανεχθεί με αυτήν την εμφάνιση;». Η εμψύχωση και ενδυνάμωση τής αυτοπεποίθησής της από την Women Ac-Running Startt, «κάποιος το κάνει πάντα για πρώτη φορά», που την στήριξε να προχωρήσει και να διακριθεί.

2.       Ο Φόβος για τις Δημόσιες Ομιλίες. «Δεν μπορώ να το κάνω», που όμως με την αντίστοιχη εκπαίδευση στη δεύτερη ιστορία, γίνεται εφικτό.

3.       Η Κοινωνική Κριτική ότι θα φανεί  Bossy and Ambitious - Αυταρχικό Αφεντικό και Φιλόδοξη.  Οι ικανότητες δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως ελαττώματα. Οι άνθρωποι χρειάζονται υποστήριξη  και αυτό προσπαθεί η  Women Act.

Τα ερωτήματά της:  Έχετε λύσει τα οικογενειακά προβλήματα; Γνωρίζετε ότι οι Άνδρες είναι διπλάσιοι στην πολιτικ;h από τις γυναίκες; Για να καταλήξει ότι «Ναι οι Γυναίκες μπορούν να Ηγηθούν, το ίδιο επάξια με τους Άνδρες!

Χρειάζονται: Αυτοπεποίθηση-Ικανότητες-Στήριξη με ανάλογες Διασυνδέσεις.

Τα 20.000 μέλη της Running Start, μπορούν να εγγυηθούν επιτυχία

--------------------------------------------

Όλες οι ομιλήτριες προτρέπουν για συμμετοχή-συμμετοχή-συμμετοχή  στα κοινά, από συλλόγους και συνδικαλιστικά όργανα, μέχρι τα εθνικά και αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια. Συνιστούν συμμετοχή στο womencandidates. gr, για να ωφεληθούν από το  «Know How» του χώρου!

Τέλος δε προτρέπουν στήριξη από Γυναίκες Ψηφοφόρους, προς Γυναίκες Υποψήφιες σε όλα τα Ψηφοδέλτια!

___________________________

Είναι ελπιδοφόρο μήνυμα, η οργάνωση και η πολιτική εκπαίδευση των γυναικών, μειονότητα από την άποψη των πολιτικών αποφάσεων,  μέσα στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες μας!   Α.Σ                                                                                                                           

 

Περιγραφή: Περιγραφή: C:\Users\papad\Documents\ΦΩΤΟ ΜΕ MILOS SOBAJIC 1-  IMG_3550.jpg

Γράφει η Σοφία Αράβου-Παπαδάτου, DD MSc, Κοινωνική Ψυχολογία PhD




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250