Πεντανόστιμοι παραδοσιακοί γίγαντες φούρνου από την Σία Λαδά!
ΥΛΙΚΑ :
500 γρ. γίγαντες
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
2 κρεμμύδια, ½ κούπα ελαιόλαδο
Σέλινο, σέλερι, καρότο, λίγο μαϊντανό
Ντομάτα ψιλοκομμένη, 2 κ.σ ντοματοπελτέ
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Από βραδύς αφήνουμε τους γίγαντες σε νερό της δεξαμενής ( που είναι ιδανικό για όσπρια) διαφορετικά μέσα στο νερό προσθέτετε 1 κ.γ σόδα,
Ώστε να φουσκώσουν οι γίγαντες, και να μπορέσουν να βράσουν.
Αδειάζουμε λοιπόν το νερό αυτό στο οποίο έχουν μείνει όλη την νύχτα και βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μας, προσθέτουμε τους γίγαντες να
πάρουν μια δυο βράσεις και αδειάζουμε το νερό αυτό, προσθέτουμε νερό ξανά και ετοιμάζουμε τους γίγαντες με τα υλικά μας να βράσουν
κανονικά μέχρι να μαλακώσουν δηλαδή μαζί με το σέλινο και το καρότο.
Αφού είναι έτοιμοι αδειάζουμε με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας στο ταψί μας, πιρέξ η κάποιο άλλο ταψί . Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε
στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι , το σκόρδο την ντομάτα τον ντοματοπελτέ προσθέτουμε το αλάτι πιπέρι και ρίγανη, τον μαϊντανό στο τέλος.
Αδειάζουμε πάνω στους γίγαντες στο πιρέξ μας και προσθέτουμε Λίγο από τον ζωμό που βράσαμε τους γίγαντες.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με αλουμινόχαρτο η κάποιο καπάκι και ψήνουμε στον φούρνο μέχρι να απορροφηθεί το ζουμάκι από το φαγητό μας και μείνει με το λάδι του.
Ένα τέταρτο πριν βγάλουμε το ταψί μας αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.
Ένα νοστημότατο ορεκτικό αλλά και κυρίως πιάτο.
Μία άλλη πρόταση που θα πρότεινα για τους γίγαντες σε όσους αρέσει
Φυσικά στο πιάτο σας μπορείτε να τρίψετε και τυρί φέτα πηγαίνει
Καταπληκτικά!
Καλή απόλαυση!