Yδρογονάνθρακες: Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί ένα σφιχτό χρονικά πρόγραμμα σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Κρήτη.
Τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διερεύνηση των περιοχών της Κρήτης και του Ιονίου σχετικά με την ύπαρξη υδρογονανθράκων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέχεια των εξαγγελιών του για την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων. Από τα γραφεία της ΕΔΕΥ, τα οποία θα επισκεφθεί στις 10.30 το πρωί όπου και θα έχει συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Αριστοφάνη Στεφάτο, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ένα σφιχτό χρονικά πρόγραμμα σεισμικών ερευνών, η υλοποίηση του οποίου προϋποθέτει κινητοποίηση και δεσμεύσεις τόσο από πλευράς της Πολιτείας όσο και από πλευράς των επενδυτών. Το μήνυμα αυτό θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ σαφές, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από πλευράς της Πολιτείας για να ξεπεραστούν αδειοδοτικά και γραφειοκρατικά εμπόδια και παράλληλα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τον νέο αυτό σχεδιασμό χωρίς να εξαρτάται από τις εταιρείες αναδόχους των συγκεκριμένων περιοχών. Εμμέσως πλην σαφώς θα πει σε Total – ExxonMobil και ΕΛΠΕ ότι εάν δεν «τρέξουν» τα ερευνητικά προγράμματα μπορούν να υπαναχωρήσουν από το project και να αναλάβουν άλλοι που ενδιαφέρονται. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», η ΕΔΕΥ έχει βολιδοσκοπήσει το ενδιαφέρον τεσσάρων πετρελαϊκών εταιρειών, μετά τις διαφαινόμενες προθέσεις της γαλλικής Total για έξοδο από τα ελληνικά κοιτάσματα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συνδέσει την επανεκκίνηση του προγράμματος υδρογονανθράκων και με τους αγωγούς για την έξοδο των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη και τον ρόλο της ΕΔΕΥ μετά τη συγχώνευση και της ΔΕΠΑ Διεθνών Εργων, εταιρείας που προέκυψε από την τριχοτόμηση της ΔΕΠΑ και στην οποία συμμετέχουν πλέον με ποσοστό 65% η ΕΔΕΥ και 35% τα ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε το ΙΕΝΕ και η οποία επικαλείται πρόσφατες μελέτες της ΕΔΕΥ και της Ακαδημίας Αθηνών, στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας που έχουν διεξαχθεί αναγνωριστικές σεισμικές έρευνες έχουν ήδη προδιαγραφεί πάνω από 30 πιθανοί ερευνητικοί στόχοι, οι οποίοι με συμπληρωματικές έρευνες θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε στόχους ερευνητικών γεωτρήσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Αν λάβουμε υπόψη ότι θα είναι επιτυχημένο το 1/4 των γεωτρήσεων στις γεωλογικές δομές που έχουν εντοπιστεί στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης, τότε οι δομές αυτές θα μπορούσαν να φιλοξενούν δυνητικά αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ20, ικανών να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της Ε.Ε., αναφέρει το ΙΕΝΕ. Στην έκθεση επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥ, σύμφωνα με τις οποίες η δυνητική αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.