Ο Νικόλαος Φαραντούρης στον COSMOS 96,5: "Η στροφή στις ΑΠΕ θέλει πρόγραμμα και σχέδιο"

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 23 Απριλίου 2022 11:15

Ο Νικόλαος Φαραντούρης στον COSMOS 96,5: "Η στροφή στις ΑΠΕ θέλει πρόγραμμα και σχέδιο"

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο  Νικόλαος Φαραντούρης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω ,καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για την ενεργειακή κρίση.

Για το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: « Το φυσικό αέριο είναι αυτό που πυροδοτεί τις αυξημένες τιμές. Είναι ένα καύσιμο γέφυρα στο οποίο δεν θα πρέπει να επενδύσουμε μακροχρόνια την ενεργειακή μας πολιτική ,γιατί  κι αυτό ορυκτό καύσιμο και κυρίως εισαγόμενο. Αυτή τη στιγμή εισάγουμε όλες τις ποσότητες μας από το εξωτερικό και είμαστε εξαρτημένοι και ευάλωτοι από τους διεθνείς προμηθευτές μας. Εμείς κλείσαμε τις λιγνιτικές μας μονάδες το 2019 βίαια και αντικαταστήσαμε τους λιγνίτες από φυσικό αέριο, δηλαδή διώξαμε από πάνω μας ένα καύσιμο ορυκτό, ρυπογόνο  μεν αλλά εγχώριο και το αντικαταστήσαμε με ένα καύσιμο εισαγόμενο. Δεν τα καταφέραμε και πολύ καλά μεταξύ Ιουνίου 2021  και Ιανουαρίου 2022  στις διαπραγματεύσεις  με τους προμηθευτές μας. Τον Ιανουάριο οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν 30% ακριβότερα, από ότι στη γειτονική Βουλγαρία. Υπενθυμίζω το ατυχές ταξίδι του Πρωθυπουργού στη Ρωσία στη συνάντηση του με τον Πούτιν  τα Χριστούγεννα.  Για τις διαπραγματεύσεις είχαμε προειδοποιήσει ,μην ανησυχείτε τα φαινόμενα είναι παροδικά απαντούσαν , πάνε όλα καλά. Από τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα, πληρώνουμε 30% ακριβότερα  το φυσικό αέριο. Όλα αυτά οδήγησαν σε κλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για οι τιμές της διαμορφώνεται με βάση το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν πολύ περισσότερο από άλλες χώρες  στη δική μας την αγορά. Το φαινόμενο της ακρίβειας είναι διεθνές, αλλά  στην Ελλάδα οι τιμές είναι υπερτριπλάσιες και είμαστε οι αρνητικοί πρωταθλητές σε όλη την Ευρώπη».

Οι λόγοι που έχουμε υπερτριπλάσιες τιμές: « Στα όσα προείπα οφείλονται, και στο γεγονός ότι έχουμε μια αγορά ολιγοπωλιακά διαρθρωμένη. Τέσσερις παίκτες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο και καταγγέλλεται επίσημα  από τις παραγωγικές δυνάμεις  της χώρας ότι υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές. Δηλαδή συνεννοούνται μεταξύ τους  για τις τιμές και σε περιόδους κρίσης τις κρατάνε ψηλά, με αποτέλεσμα οι τιμές να ανεβαίνουν όταν γενικώς έρχονται αυξημένες απ έξω και να μην κατεβαίνουν όταν υπάρχει αποκλιμάκωση. Αυτό λέγεται καρτέλ. Και επίσης η Κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες δεν πήρε κανένα μέτρο ρυθμιστικό η φορολογικό.. Η Ισπανία και η Πορτογαλία , χτύπησαν το χέρι στο τραπέζι στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής  της 25ης Μαρτίου και πήραν μια τεράστια εξαίρεση από τον τρόπο που λειτουργούν οι ενεργειακές τους αγορές, ουσιαστικά έβαλαν τα ταβάνι στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό δεν το κανε η Ελλάδα παρ ότι υπήρχε εννοείται και ένας διάλογος των χωρών του νότου. Ο Ντράγκι  στην Ιταλία αποφάσισε ότι θα φορολογήσει  τα υπερβολικά κέρδη των ενεργειακών  εταιριών. Εμάς ο Πρωθυπουργός προ μηνός  στη Βουλή έλεγε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη και όταν στριμώχθηκε, είπε πως αν αποδειχθεί  ότι υπάρχουν, θα τα φορολογήσουμε. Στη Γαλλία ο Μακρόν επέβαλε πλαφόν στο ποσοστό κέρδους  της Γαλλικής ΔΕΗ. Έχουν βγει Δικαστήρια και λένε ότι είναι παράνομη η ρήτρα αναπροσαρμογής Νομίζω ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να δυσαρεστήσει κάποιους ισχυρούς  παίκτες στην αγορά, οι οποίοι προφανώς θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν σε ενδιαφέρει για τον κόσμο, βρίσκεις λύσεις, όταν σε ενδιαφέρουν άλλου είδους προτεραιότητες, δίνεις έμφαση σ αυτές . Εν μέσω τόσων προβλημάτων, πας και ιδιωτικοποιείς τη ΔΕΗ; Ακόμα και αν πιστεύεις στην ιδιωτικοποίηση της, την αναστέλλεις για 2-3 μήνες, δεν συνδέεις τους μισθούς του ΔΣ και του Προέδρου με τα κέρδη  της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή οι μισθοί των ανθρώπων σε Δημόσιες Επιχειρήσεις είναι συνδεδεμένοι με μπόνους που εξαρτώνται από τα κέρδη τους. Γι αυτό λέμε , εταιρείες στον ενεργειακό κλάδο , σε ευαίσθητα κοινωνικά αγαθά , θα πρέπει να είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και να ασκούν το ρυθμιστικό τους ρόλο όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου. Το να αντιμετωπίζεις την ενέργεια η το νερό ως ένα αγοραίο προϊόν  είναι θέμα επιλογής και ιδεολογικής  εμμονής.  Η ενέργεια και το νερό, είναι κοινωνικά αγαθά».

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: « Κατ αρχάς, έχω ταχθεί υπέρ της κλιματικής  αλλαγής, όπως επίσης και υπέρ της απολιγνιτοποίησης, αλλά με πρόγραμμα και σχέδιο.  Οι ανεμογεννήτριες  είναι σαν το μαχαίρι, εξαρτάται από πού θα το πιάσεις, αν το πιάσεις από τη σωστή λαβή, θα κόψεις το ψωμί σου και θα κάνεις τη δουλειά σου, αν το πιάσεις ανάποδα θα πληγώσεις το χέρι σου. Άρα λέμε ναι στην πράσινη μετάβαση, αλλά με χωροταξικό σχεδιασμό, αυτό σημαίνει να μην πηγαίνει να φυτρώνει ανεμογεννήτριες όπου θέλει ο κάθε επιχειρηματίας, αλλά εκεί που η Πολιτεία και οι κοινωνίες οι τοπικές έχουνε συναινέσει ότι υπάρχει ωφέλεια και ανταποδοτικότητα. Υπάρχουν παραδείγματα κοινωνιών που έχουνε συναινέσει όπως η Τήλος, που έχει κατορθώσει να έχει ενεργειακή αυτάρκεια. Αυτό είναι το μοντέλο που οραματιζόμαστε για τη χώρα, ο ενεργειακός σχεδιασμός να λαμβάνει υπόψη του τοπικές ιδιαιτερότητες, οτιδήποτε δεν έχει ληφθεί σήμερα με όλα τα κακά φαινόμενα που έχουμε και στο νησί μας και τα οποία βάζουν τις κοινωνίες και δικαίως απέναντι σε όλα αυτά. Εάν θέλεις την κοινωνία να την έχεις μαζί, Θα πρέπει να την έχεις μαζί και στην συναπόφαση και στο σχεδιασμό δεν μπορεί να ενημερώνετε τελευταία. Το όραμα μας για την επόμενη μέρα και για τις επόμενες γενιές είναι ο κάθε καταναλωτής , όλοι μας, να μπορούμε να βιοπαράγουμε  κι να βιοκαταναλώνουμε την ενέργεια μας. Γι αυτό λέμε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει μια καταπληκτική ευκαιρία, το Ταμείο Ανάκαμψης , πολλά δις που θα ρθουνε στη χώρα για να βοηθήσουν στην οικονομική της ανόρθωση , αν πάνε σε 4 τσέπες 4 μεγάλων παικτών και δεν πάνε στον καταναλωτή, να διαχυθεί ο πλούτος προς τα κάτω για να του δώσει κίνητρα να παράγει τη δική του ενέργεια , τότε θα πάνε χαμένα τα λεφτό. Θα πάνε χαμένα, γιατί  απρόσκοπτη ροή ενέργειας και κυρίως χαμηλό κόστος επιτυγχάνεται μόνο με τη διασπορά. Αυτή τη στιγμή είμαστε απολύτως ευάλωτοι γιατί μας πουλάει ένας και υπάρχουνε 4 που χειρίζονται τα ενεργειακά πράγματα της χώρας. Εάν υπάρχουν 4 εκατομμύρια βιοπαραγωγοί, τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά. Αυτό δεν είναι κουβέντα του αέρα , είναι απολύτως κοστολογημένο και δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Στη Γερμανία το 50%  της ενέργεια που παράγεται από Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποχρεωτικά πρέπει να γίνεται μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων. Εδώ πρέπει να έρθει το κράτος και να προχωρήσει πολιτικές που είναι κοντά στον πολίτη και στην τοπική κοινωνία. Ενεργειακές Κοινότητες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παραγωγή με τις τοπικές κοινωνίες στο επίκεντρο του σχεδιασμό και όχι απ έξω θεατές».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250