TE KKE Κεφαλονιάς - Ιθάκης: "Ιχθυοκαλλιέργειες προς όφελος του λαού όχι των επιχειρηματικών ομίλων"
ΤΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Ιχθυοκαλλιέργειες προς όφελος του λαού όχι των επιχειρηματικών ομίλων
Εκδήλωση με ομιλητή τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση
Στις θέσεις του ΚΚΕ για τις ιχθυοκαλλιέργειες αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, σε μαζική και με ενδιαφέρουσα εκδήλωση της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης που οργάνωσε για το θέμα, στο Ληξούρι.
Πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί έντονα εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα και στην Κεφαλονιά λόγω του πλάνου δημιουργίας και επέκτασης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).
Στο 1ο δημοτικό σχολείο της πόλης που έγινε η εκδήλωση το «παρών» έδωσε το μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, Διονύσης Κλάδης, επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παλικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Μαντζουράτος, Βαγγέλης Φαρακλός, Βασίλης Καπάτος, Βαγγέλης Βαλλιάνος και Θοδωρής Δαμουλιάνος, καθώς και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίας Θέκλης, Διονύσης Ραλλάτος και Λιβαδιού, Διονύσης Δελαπόρτας.
Να σημειωθεί, ότι προσπάθεια να παρακολουθήσει την εκδήλωση, θορυβημένη απ’ τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των κατοίκων, έκανε και η Διοίκηση των ιχθυοτροφιών της περιοχής χωρίς να τα καταφέρει, λόγω της αντίδρασης των παρευρισκόμενων.
«H σημερινή εκδήλωση του ΚΚΕ, είναι ενταγμένη στην απόφασή του να στηρίξει δυναμικά και αποφασιστικά τον αγώνα των κατοίκων της Κεφαλονιάς - Ιθάκης, απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση, της ασύδοτης επέκτασης της ΠΟΑΥ και σ’ αυτή την περιοχή, αναδείχνοντας ταυτόχρονα και τα προβλήματα που πραγματικά κάνουν αβάσταχτη τη ζωή της λαϊκής οικογένειας», τόνισε εισηγητικά ο Νίκος Παπαναστάσης, προσθέτοντας πως η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους, αναπτυσσόμενους και κερδοφόρους για το κεφάλαιο παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Εξήγησε, ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην ΕΕ στη θαλάσσια παραγωγή μεσογειακών ειδών, κατέχοντας ηγετική θέση διεθνώς στην ιχθυοκαλλιέργεια, αποτελώντας πεδίο σημαντικής κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους του κλάδου, την ίδια ώρα που επικρατούν συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους σ’ αυτές τις μονάδες, με κινδύνους ακόμη και για τη ζωή τους.
«Ο τρόπος ανάπτυξης αυτού του τομέα, με τη μορφή που επιλέγεται απ’ τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, είναι ένα ζήτημα, που απασχολεί τα σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας, γιατί είναι πράγματι καταστροφικός», είπε, αφού «η ανάπτυξη αυτών των βιομηχανικών ουσιαστικά εγκαταστάσεων, με τον τρόπο που την επιβάλουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αποβλέπει μόνο και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας τους».
«Βασικό μοχλό» γιγάντωσης της ασυδοσίας τους, χαρακτήρισε τη στήριξή τους απ’ το σύνολο των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.λπ.) που πατάει και στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, την ώρα που και για το περιβάλλον είναι ένα τεράστιο πλήγμα, που «αναμένεται να μεγεθυνθεί και να μετατραπεί ενδεχομένως και σε μη αναστρέψιμο».
Κάλεσε σε πάλη, ενάντια στους σχεδιασμούς που επιχειρούνται σήμερα και αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για ΠΟΑΥ με βάση τα συμφέροντα του λαού των και όχι των επιχειρηματικών ομίλων, δημιουργία υποδομών και λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος, με σεβασμό προς τους μικρομεσαίους ψαράδες και μέτρα για την επιβίωσή τους, με εργαζόμενους με όλα τα εργασιακά δικαιώματα και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, καθώς και τον τελευταίο λόγο (για όπου υπάρχει σχεδιασμός να τοποθετηθούν ιχθυοκαλλιέργειες), να ανήκει στους κάτοικους αυτών των περιοχών.
Τόνισε πως σήμερα δεν πληρείται καμιά τέτοια προϋπόθεση και κατήγγειλε και την στάση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου με τις ψήφους της πλειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και των περισσοτέρων της μειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ, κα) εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης, εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η επέκταση της ΠΟΑΥ της Κεφαλονιάς.
Σ’ αυτή, προβλέπεται αύξηση της παραγωγής των υπαρχόντων μονάδων στο νησί, καυτηριάζοντας μεταξύ άλλων ότι «οι ιδιοκτήτες και διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων φοράνε το φιλολαϊκό τους ρούχο. Κάνουν χορηγίες. Κάνουν και δωρεές. Με στόχο το γονάτισμα κάθε αντίδραση στα κυριολεκτικά και μεταφορικά απόνερα της λειτουργία τους».
Αναφέρθηκε στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών και με μεγάλα επιδοτούμενα προγράμματα από ΕΕ και Κυβερνήσεις, την ώρα που ακόμη δεν έχουν λάβει το κουτσουρεμένο επίδομα για την πανδημία οι αλιείς, ενώ στους πληγέντες οφείλονται αποζημιώσεις απ’ τον Ιανό».
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με δεδομένα τα φυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ο ανταγωνισμός των ομίλων για το κέρδος και η Κοινή Αλιευτική Πολιτική, προωθούν την αχαλίνωτη επέκταση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργειών», σημείωσε, προσθέτοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι «στόχος τους ήταν και παραμένει, η ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής αλιευμάτων, αλλά κι εδώ θέλει προσοχή, και η ταυτόχρονη διάλυση κυρίως της παράκτιας αλιείας και σε μια πορεία και της αντίστοιχης μέσης αλιείας στη χώρα μας», υπογραμμίζοντας πως «η δημιουργία Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στην περιοχή μας, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες».
Τονίζοντας, πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη στρατηγική αυτή, την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και την πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κα) που την υλοποιούν, σημείωσε ότι το Κόμμα ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της αλιείας, της αλιευτικής παραγωγής και διαχείρισης των επιμέρους περιοχών της χώρας με αλιευτικό ενδιαφέρον, με κριτήριο τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες για φτηνό υγιεινό και ποιοτικό ψάρι. Τη σύσκεψη απασχόλησε, τέλος, το σύνολο των πολιτικών εξελίξεων, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση.