Παναγής Καππάτος: "Η Ελληνική Αστυνομία παύει να εκτελεί ταχυδρομικά χρέη με το Σ/Ν του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη"
Σε επεξεργασία στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής βρίσκεται το σημαντικό για την Ελληνική Αστυνομία νομοσχέδιο με τίτλο: «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων»
Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στόχος είναι πάνω από 1500 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα να πάψουν να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων και να αξιοποιηθούν στο εξής αποκλειστικά για τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΛΑΣ. Σήμερα διακινούνται με αυτό τον τρόπο περίπου 1,2 εκατομμύρια έγγραφα το χρόνο.
Με το νομοσχέδιο εγκαταλείπεται η επίδοση εγγράφων με φυσική παρουσία αστυνομικών και καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως κύριος τρόπος επίδοσης, με κάποιες εύλογες εξαιρέσεις. Έτσι γίνεται πράξη ένα αίτημα πολλών δεκαετιών που έθεταν στην πολιτεία οι αστυνομικοί.
Η ΕΛΑΣ και οι υπηρεσίες της αποδεσμεύονται από την από τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής και την επικύρωση αντιγράφων.
Θεσμοθετείται επίσης η δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης, να ενισχύει με δωρεές και χορηγίες την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, κάτι που νομοθετικά δεν προβλεπόταν ως τώρα.
Στην παρέμβασή μου στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής τόνισα την πολλαπλασιαστική αξία της ψηφιακής μεταρρύθμισης και της επίδρασης των υπηρεσιών του gov.gr που σταδιακά αλλάζουν προς το καλύτερο κάθε τομέα της καθημερινότητας των πολιτών.
Βίντεο και κείμενο της ομιλίας μου στο σύνδεσμο:
{https://www.youtube.com/watch?v=sNi6riKIbW8}
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
Ξεκινούμε σήμερα την επεξεργασία ενός νομοσχεδίου που αφορά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη -όχι όμως αποκλειστικά σε αυτό.
Η φύση του Σχεδίου Νόμου είναι τέτοια που εκ των πραγμάτων εμπίπτει σε σειρά άλλων τομέων όπως είναι η λειτουργία της δικαιοσύνης και η ψηφιακή οργάνωση του κράτους.
Πώς άλλωστε μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν επεξεργαζόμαστε ρυθμίσεις για τη ψηφιοποίηση των διαδικασιών επίδοσης εγγράφων και την αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από την επίδοσής τους στη ποινική και πολιτική δίκη;
Δε μένει παρά να παραδεχτούμε ότι το νομοθέτημα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη πρόκειται να επιδράσει πολλαπλασιαστικά σε υπηρεσίες και διαδικασίες που μας αφορούν άμεσα.
Σε αυτή τη λογική αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος σε συγκλίσεις που μπορεί να επιτευχθούν ώστε το νομοθέτημα να περάσει στην Ολομέλεια με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Δεδομένου πως σε επόμενη συνεδρίαση θα έχουμε την ευκαιρία να επεξεργαστούμε κάθε άρθρο ξεχωριστά, αρκεί να αναφερθούμε στην «ακτινογραφία» του υπό συζήτηση νομοσχεδίου.
Βασικό σημείο του κειμένου δεν είναι άλλο από την αναμόρφωση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης στο πλαίσιο του Πρώτου Μέρους.
Εδώ, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει, η μείωση του κόστους απονομής δικαιοσύνης καθώς και η διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο είναι στόχοι που εντάσσονται στη λογική του νομοσχεδίου που συζητούμε.
Είναι κοινή διαπίστωση πως η επίδοση των εγγράφων με τη φυσική παρουσία των αστυνομικών και δικαστικών υπαλλήλων επιβαρύνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με οικονομική δαπάνη, εν πολλοίς, άσκοπη.
Ταυτόχρονα, η εξέλιξη αυτή σημαίνει την επιφόρτιση των αστυνομικών υπαλλήλων με αρμοδιότητες εις βάρος των επιχειρησιακών καθηκόντων τους.
Το Δεύτερο Μέρος του Νομοσχεδίου περιλαμβάνει επείγουσες διατάξεις που αφορούν σε φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Είναι ρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να επικαιροποιηθούν διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και την αντιμετώπιση ζητημάτων που δυσχεραίνουν το έργο της διοίκησης.
Η αποδέσμευση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να επικεντρωθούν στη βασική αποστολή τους είναι επιλογή που αφενός ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών και αφετέρου περιορίζει τη γραφειοκρατία.
Αιτήματα που ως κοινοβουλευτική ομάδα αναδεικνύουμε συστηματικά.
Ολοκληρώνω τη παρέμβασή μου με μια αναφορά που έχουμε υποχρέωση να τη καταγράψουμε.
Με το νομοσχέδιο ενσωματώνουμε διατάξεις που συνδέονται με τη στήριξη των οικογενειών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Στα τέκνα που έχουν υιοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων παρέχεται η δυνατότητα εισαγωγής στις Σχολές Αστυφυλάκων -καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων- εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία τις προβλεπόμενες προκαταρκτικές εξετάσεις.
Με τη ρύθμιση αυτή στηρίζουμε τις οικογένειες των στελεχών μας που έπεσαν στο καθήκον χωρίς να διαταράσσουμε την ομαλή λειτουργία των Σχολών και της διαδικασίας εισαγωγής σε αυτές.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κρατάω μια πιο λεπτομερή επεξεργασία για την επόμενη συνεδρίαση.
Θα μπω όμως στον πειρασμό να σας παραπέμψω στο Άρθρο 22 του νομοσχεδίου σχετικά με την αποδέσμευση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. από τη βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής και την επικύρωση αντιγράφων.
Η εισαγωγή στη καθημερινότητά μας των ψηφιακών υπηρεσιών του gov.gr και η διατήρηση των ποιοτικών υπηρεσιών που διαχρονικά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών παρέχουν μας επιτρέπουν να αποδεσμεύσουμε την Ελληνική Αστυνομία από ένα σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος.
Ολοκληρώνω τη παρέμβασή μου με αυτή τη σημείωση και είμαι βέβαιος πως θα ακολουθήσει μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση με τους Φορείς αλλά και κατ’ άρθρο.
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης