Ψηφίστηκε η Τροπολογία για την ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος και την εισφορά των παραγωγών ενέργειας -Τι ανέφερε ο Βουλευτής Παναγής Καππάτος

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 17:13

Ψηφίστηκε η Τροπολογία για την ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος και την εισφορά των παραγωγών ενέργειας -Τι ανέφερε ο Βουλευτής Παναγής Καππάτος

Ψηφίστηκε τη Πέμπτη 26/05 το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στη θέσπιση του «Εθνικού Κλιματικού Νόμου».

Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος αναφέρθηκε στη Τροπολογία σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών καθώς και την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής ανέφερε πως πρόκειται για ελάφρυνση των οικιακών καταναλωτών που είδαν τις ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες να επιβαρύνουν το κόστος του ρεύματος χαρακτηρίζοντας τη παρέμβαση ως την επιβεβαίωση όσων επισημάνθηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ: «Δίπλα σε κάθε Πολίτη – κανένας αδύναμος μόνος του».

Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η χώρα μας αποκτά -για πρώτη φορά- ένα πλήρες και συνεκτικό νομικό πλαίσιο σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και την ανάγκη προσαρμογής στη κατεύθυνση της κλιματικής ουδετερότητας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καππάτος ανέφερε πως πρόκειται για πρωτοβουλία που συνδέεται την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία επισημαίνοντας ότι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του νόμου με επιτυχία είναι η συμμετοχή των πολιτών στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την κλιματική αλλαγή.

«Πρωτοβουλίες όπως το Εθνικό Παρατηρητήριο και η υιοθέτηση της Ετήσιας Έκθεσης Προόδου απαντούν στο εύλογο αίτημα για αξιολόγηση του βαθμού συμμετοχής των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, η παρέμβαση του Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Καππάτου, βρίσκεται στο σύνδεσμο που ακολουθεί: 

{https://www.youtube.com/watch?v=BgO2pDiW3pY}

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Δε μπορώ παρά να ξεκινήσω την εισήγησή μου με την αναφορά στη Τροπολογία για την Έκτακτη Οικονομική ενίσχυση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών καταναλωτών αλλά και την Έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια ρύθμιση που έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Μιας κρίσης που όσο κι αν επιχειρούν κάποιοι να εμφανίσουν ως εγχώρια, η διεθνής και ευρωπαϊκή πραγματικότητα τους διαψεύδει.

Απέναντι, λοιπόν, στην σκόπιμη διαστρεύλωση της κατά τ’ άλλα εξαιρετικά σοβαρής κρίσης, απαντούμε με  πρωτοβουλίες που δίνουν ανάσα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζουμε σήμερα  οικονομική ενίσχυση για φυσικά πρόσωπα με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως σαράντα χιλιάδες ευρώ.

Πρόκειται για ελάφρυνση των οικιακών καταναλωτών που είδαν τις ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες να επιβαρύνουν  το κόστος του ρεύματος.

Μια παρέμβαση που επιβεβαιώνει τα όσα επισημάναμε στο πρόσφατο Συνέδριό μας: Δίπλα σε κάθε Πολίτη – κανένας αδύναμος μόνος του.

Αλλά και με το δεύτερο Άρθρο της Τροπολογίας για την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουμε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα.

Η θεσμική αντίδρασή μας στα αιφνίδια και υπερβάλλοντα κέρδη των επιχειρήσεων παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας είναι μια ακόμη απάντηση.

Μια απάντηση σε εκείνους που έσπευσαν τόσο εύκολα να μας κατηγορήσουν για αδράνεια.

Είναι εύκολος ο καταγγελτικός λόγος όταν εκφέρεται εκ του ασφαλούς και χωρίς κόστος.

Είναι όμως εξίσου εύκολη η παραδοχή του σφάλματος όταν εκείνη είναι ειλικρινής και αυθεντική.

Έστω και τώρα σας καλούμε να το αναγνωρίσετε. Θα είναι ένα πολύ καλό βήμα στην αναγκαία ομόνοια απέναντι στη πραγματική απειλή.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ικανοποιεί πλήρως τρία σημεία που καθορίζουν, εν πολλοίς, την επιτυχία του εγχειρήματος.

Το πρώτο είναι ότι συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Είναι γνωστό πως παράλληλα με την υγειονομική κρίση, η Ευρώπη συζητά και λαμβάνει μέτρα που αφορούν στη κλιματική αλλαγή και εξειδικεύονται στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία».

Η μηδενική ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους, η έξυπνη και βιώσιμη κινητικότητα καθώς επίσης και η διακοπή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα είναι στόχοι που πανευρωπαϊκά έχουμε υιοθετήσει.

Αυτούς τους Στόχους -ανάμεσα σε πολλούς άλλους- θέτει σε εφαρμογή το παρόν νομοσχέδιο.

Το δεύτερο σημείο αφορά στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ενσωμάτωση στην Εθνική Στρατηγική για το Κλίμα των δομών και οργανισμών τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης αποτελεί πρόκληση και υποχρέωσή μας ταυτόχρονα.

Κανένας στόχος, άλλωστε, καμιά στρατηγική, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν είναι δυνατόν να υλοποιηθούν εάν δε ληφθεί υπόψη η τοπική διάσταση.

Οι Δήμοι και οι Περιφερειακές Διοικήσεις θα κλιθούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση σημαντικού μέρους της στρατηγικής για κλιματική ουδετερότητα.

Εργαλεία και πόροι πρόκειται να κατευθυνθούν στην Ελληνική Περιφέρεια προκειμένου η κλιματική ουδετερότητα να καταστεί εφικτή.

Στο τρίτο σημείο εντοπίζεται η συμμετοχή των ίδιων των πολιτών στον σχεδιασμό της Πολιτικής που αφορά στη προσαρμογή μας στη κλιματική αλλαγή.

Η επιτυχία, με άλλα λόγια, των ρυθμίσεων που ψηφίζουμε σήμερα βρίσκεται στα χέρια των πολιτών και στο κατά πόσο εκείνοι θα υποδεχθούν τις επί μέρους πρωτοβουλίες.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του Εθνικού Κλιματικού Νόμου περνά, -το δίχως άλλο­- από την συμμετοχικότητα της κοινωνίας των πολιτών σε μια σειρά μέτρων και δράσεων.

Στη λογική αυτή κινείται το νομοσχέδιο στο οποίο αρχικά διατυπώνονται οι Στρατηγικές Μετριασμού  Αερίων του Θερμοκηπίου και προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή.

Οι στρατηγικές αυτές εξειδικεύονται, ακολούθως, στο πλαίσιο Πολιτικών και Μέτρων εφαρμογής για να καταλήξουν σε διατάξεις που αφορούν στη συμμετοχή του κοινού, τη παρακολούθηση και τη διακυβέρνηση της κλιματικής αλλαγής.

Εκείνο, επομένως, που διαπιστώνουμε από την ανάλυση του κορμού και μόνο του Σχεδίου Νόμου είναι η πρόθεσή μας να αναπτύξουμε έναν πολυδιάστατο Κλιματικό Νόμο.

Έναν Νόμο με αφετηρία την ευρωπαϊκή διάσταση που όμως υλοποιείται με εργαλεία και πολιτικές σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο λόγος, τέλος, των πολιτών, τίθεται στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας για την επιτυχή μετάβαση στη κλιματική ουδετερότητα και τη προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή.

Και για την αίσια έκβαση -κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- των όσων περιέγραψα αρκεί ένα μόνο επιχείρημα που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.

Είναι το γεγονός πως η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία συνδέεται με τη θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον περιορισμό της εξάρτησής μας από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια ώρα μια σειρά δεσμεύσεών μας  όπως η  προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης συνδέονται με συγκεκριμένες και μετρίσιμες πολιτικές.

Πολιτικές που ενισχύουν την ενεργειακή μας ανταγωνιστικότητα και διασφαλίζουν τις αναγκαίες συνθήκες προβλεψιμότητας στον συνολικό μας σχεδιασμό.

Αναφορικά, τώρα, με τη συμμετοχή των πολιτών σε κάθε έκφανση της Στρατηγικής που περιγράφεται στο νομοσχέδιο, δεν αρκούμαστε σε απλή καταγραφή προθέσεων.

Αντίθετα, προχωρούμε στη θέσπιση των απαραίτητων δικλείδων ασφαλείας που επιτρέπουν τη συνεχή παρακολούθηση της προόδου που επιτυγχάνεται αλλά και των προβλημάτων που ενδεχομένως προκύψουν.

Πρωτοβουλίες όπως το Εθνικό Παρατηρητήριο και η υιοθέτηση της Ετήσιας Έκθεσης Προόδου απαντούν στο εύλογο αίτημα για αξιολόγηση του βαθμού συμμετοχής των πολιτών.

Μιας συμμετοχής που εντάσσεται σε εκείνο που ονομάζουμε «διακυβέρνηση της κλιματικής αλλαγής» και που μας αφορά ολοένα και περισσότερο.

Η ενσωμάτωση, τέλος, διατάξεων σχετικά με την Επιστημονική Επιτροπή και τη Διεθνή Συνεργασία για τη κλιματική αλλαγή σηματοδοτεί κάτι που τα τελευταία χρόνια έχουμε έντονα αντιληφθεί:

Ο επιστημονικός λόγος έχει ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη λήψη των αποφάσεων ενώ η διεθνής συνεργασία αποτελεί την καλύτερη απάντηση στα κοινά, ευρωπαϊκά, μας προβλήματα.

Από την οικονομική κρίση και την πανδημία, στο ενεργειακό ζήτημα και την κλιματική αλλαγή είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι μαζί οι ευρωπαϊκές κοινωνίες μπορούμε καλύτερα.

Η κατάρτιση, από μέρους μας, ενός νέου και ολοκληρωμένου Εθνικού Κλιματικού Νόμου είναι η καλύτερη απόδειξη ότι έχουμε τη γνώση, την ικανότητα και μπορούμε καλύτερα.

Σας ευχαριστώ




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250