Ν.Φαραντούρης: "Είμαστε οι αρνητικοί πρωταθλητές στην ακρίβεια και αυτό είναι θέμα πολιτικής επιλογής - Το "τσουνάμι" της ακρίβειας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου"

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 23:46

Ν.Φαραντούρης: "Είμαστε οι αρνητικοί πρωταθλητές στην ακρίβεια και αυτό είναι θέμα πολιτικής επιλογής - Το "τσουνάμι" της ακρίβειας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και  Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Σύμβουλος του προέδρους του ΔΥΡΙΖΑ-Π.Σ σε θέματα ενέργειας και Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου Ενέργειας, Νικόλας Φαραντούρης, εν όψει της  εκδήλωσης που διοργανώνει η Ν.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την Πέμπτη 30 Ιουνίου στην προβλήτα  των κρουαζιερόπλοιων στο Αργοστόλι στις 7.30 το απόγευμα , με θέμα την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Ο κ. Φαραντούρης συνοπτικά αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα: 

Στην γενεσιουργό αιτία της ακρίβειας: «Το τσουνάμι της ακρίβειας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα του πολέμου. Έχουμε προειδοποιήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2021 γι αυτό που επρόκειτο να ρθει. Έχουμε πει ότι οι αγορές στην Ελλάδα είναι ρηχές, μονοπωλιακές, υπάρχουν στρεβλώσεις και δεν πρέπει να αφεθούν ανεξέλεγκτες. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν αυτοί που έπρεπε να πάρουν τις αποφάσεις .Όχι μόνο χάθηκε χρόνος, ήτανε συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης, να μην παρέμβει στην αγορά ενέργειας, να μην φορολογήσει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, να μην μειώσει το ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ και να μην καταργήσει την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα. Οι πολιτικές επιλογές σταθμίζονται και από κει και πέρα ο καθένας αναμετράται με την αξιοπιστία του. Ανεξάρτητα από τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει ο καθένας προεκλογικά, και έναντι ποίων, η Κυβέρνηση φάνηκε απρόθυμη να ενοχλήσει τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών και θα εισπράξει τα επίχειρα των επιλογών της».

Στο πως μπορεί να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας και τι υφίσταται σχετικά: « Εμείς ζητάμε να μειωθεί ισόποσα ο φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των εταιρειών. Η ΔΕΠΑ ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα 350 εκατομμύρια ευρώ κέρδη μέσα στην τρέχουσα περίοδο, η ΔΕΗ, πάνω από ένα δις. Οι άλλοι ενεργειακοί παίχτες στην αγορά υπερκέρδη ιλιγγιώδη. Αυτά είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση δια χειλέων Πρωθυπουργού ότι δεν υφίστανται. Ήρθε η ΡΑΕ και είπε ότι τα υπερκέρδη αυτά ανέρχονται μόνο για το τελευταίο 3μηνο του 21 και το πρώτο 3ημηνο του 22 , χωρίς να συμπεριλάβει μέσα τα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ και των εταιρειών πετρελαιοειδών, στο 1 δις. Τώρα ψάχνει η Κυβέρνηση πως θα τα φορολογήσει και αν θα τα φορολογήσει, αν θα τα κόψει η αν θα τα συμψηφίσει. Πρώτα είναι η αγορά του ηλεκτρισμού και δεύτερη η αγορά των πετρελαιοειδών. Στα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται παρέμβαση ρυθμιστική, να παρέμβει η Κυβέρνηση να βάλλει πλαφόν στην λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας και να πάρει μέτρα όπως έχει πάρει η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία η οποία έβαλε 5% πλαφόν στα υπερκέρδη της Γαλλικής ΔΕΗ, ο Ντράγκι στην Ιταλία που εδώ και μήνες έχει φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών. Έως στιγμής παρέμβαση στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Στο θέμα των πετρελαιοειδών, είναι διπλό το πρόβλημα, είναι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης κι ο ΦΠΑ, είναι όμως και οι ελεγκτικοί μηχανισμού που πρέπει  να ενεργοποιηθούν. Στην αγορά των πετρελαιοειδών έχουμε λίγους παίχτες και όταν έχεις λίγους παίχτες σε μια αγορά, τότε αυγατίζεις φαινόμενα αισχροκέρδειας, αθέμιτων πρακτικών κλπ. Άρα έλεγχοι και μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Ούτε το ένα υπάρχει, ούτε το άλλο. Χθες έγινε το αδιανόητο, βγήκε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ , ο οποίος έχει διοριστεί από την ίδια την Κυβέρνηση και είπε ότι θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  για τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην ΡΑΕ. Αυτό πέρασε στα ψηλά, αλλά σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα ήταν πρωτοσέλιδο και αιτία παραίτησης της Κυβέρνησης . Η Κυβέρνηση δεν πιστεύει ούτε στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά ούτε και στην ρυθμιστική παρέμβαση προς όφελος του περισσότερο ευάλωτου. Έρχεται τώρα προεκλογικά να κατεβάσει μία τροπολογία για την μετάθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να εντάσσει την αναπροσαρμογή μέσα στα κυμαινόμενα τιμολόγια του λογαριασμού, δεν καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής. Είναι προσχηματική όλη αυτή η συζήτηση, γιατί δεν θα αναφέρεται ο όρος ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς που θα έρχονται στο σπίτι, αλλά θα μπαίνει στο κυμαινόμενο τιμολόγιο που θα δημοσιεύσουν κάθε μήνα οι πάροχοι. Κάθε μήνα θα έρχεται ο λογαριασμός και εκεί θα αποδειχθεί πόσο πυροσβεστικά ήταν όλα αυτά που εξαγγέλλονται άρον άρον πριν τις εκλογές».

Στο πως έχουν κινηθεί οι άλλες χώρες σε σχέση με την Ελλάδα: « Είμαστε οι αρνητικοί πρωταθλητές και αυτό είναι θέμα πολιτικής επιλογής, το οποίο αμπαλάρεται με αμπαλάζ ευφυολογημάτων τύπου δεν επιδοτούμε με μείωση ΦΠΑ αυτόν που βάζει πολύ βενζίνη και έχει Καγιέν. Είναι πολιτική επιλογή που λέει δεν θέλω να πειράξω αυτούς που βγάζουν πολλά κέρδη  μέσα στην κρίση και να μην στηρίξει τον πιο ευάλωτο κρίκο σ αυτή την αλυσίδα. Η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης είναι να μην πειράξει τις μεγάλες εταιρείες και τις επιχειρήσεις και να μοιράζει καθρεφτάκια επιδοματικού χαρακτήρα. Η Κυβέρνηση έχτισε όλη αυτή την περίοδο μία πολιτική επιδοματικού χαρακτήρα και επικαλείται και Ευρωπαϊκές έρευνες που λένε ότι η Ελλάδα έχει δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με επιδόματα. Η ουσία όμως είναι, ότι όταν δίνεις επιδόματα χωρίς να παρεμβαίνεις στη ρίζα του προβλήματος δεν λύνεις το πρόβλημα. Όταν δεν πειράζεις την αισχροκέρδεια στο χρηματιστήριο της ενέργειας, στην πραγματικότητα την επιδοτείς. Η Κύπρος έχει την μισή τιμή στην αντλία. Η  ακρίβεια άρχισε να καλπάζει πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στις 5 Αυγούστου του 21, ενεργοποιήθηκε από τη ΔΕΗ η ρήτρα αναπροσαρμογής και επειδή η ΔΕΗ έχει το 67% με ίδιο αγοράς, ακολούθησαν και όλοι οι υπόλοιποι για να μην έχουν αντιανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ αντί να προβλέψει να αμβλύνει λιγάκι αυτό που έρχεται, πρόσδεσε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με τις υψηλότατες τιμές του φυσικού αερίου και τις μετέφερε στον καταναλωτή με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Την περίοδο των μνημονίων 2015-19,με την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας, ήταν χρεοκοπημένη, δεν υπήρχε ούτε μία αύξηση ρεύματος. Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπάρχει στον κώδικα της ΡΑΕ από το 2013 όμως δεν ενεργοποιήθηκε. Το 2012-13, η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια πολύ συνειδητή επιλογή να ενισχύσει τις μονάδες φυσικού αερίου έναντι των λιγνιτικών. Θα μπορούσε η χώρα μας να απαιτήσει εξαίρεση, όπως έκανε η Ρουμανία και η Βουλγαρία, γιατί τότε υπήρχε η πρόβλεψη όσες χώρες ήταν κάτω του 60% του Ευρωπαϊκού  ΑΕΠ, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν παράταση λιγνιτικών. Δεν το έκανε επιδιώκοντας ένα καλύτερο πράσινο αύριο. Έρχεται το 2019 η Κυβέρνηση και κλείνει όλα τα λιγνιτικά. Τον  Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο που χρειάστηκε εκτάκτως η χώρα λιγνίτη για να μειώσει τις τιμές, ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι τα λιγνιτικά είναι πιο ακριβά από τις μονάδες φυσικού αερίου, κάτι απολύτως ανακριβές. Οι τιμές στις μονάδες φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή, είναι 5νταπλάσιες.Στη συνέχεια υπό το βάρος της ακρίβειας, ενεργοποίησε τα λιγνιτικά, όμως δεν υπάρχει εργατικό δυναμικό. Έχουν δαπανηθεί δις, η μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί καν με απόφαση που ελήφθη από το 2019  και  θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από τον Σεπτέμβρη. Ποιους πριμοδοτεί η Κυβέρνηση λαμβάνοντας τέτοιες αποφάσεις; Δεν είναι πολιτική επιλογή αυτό;».

Στο πότε θα αποσυμφορηθεί αυτή η κατάσταση: « Το πρόβλημα έχει και ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που το πυροδοτούν. Δεν είναι μόνο Ελληνικό, ούτε Ευρωπαϊκό. Στην Ελλάδα όμως, διογκώνεται υπέρμετρα, γι αυτό είμαστε οι πρωταθλητές στην ακρίβεια. Αυτό που μπορεί να κάνει η χώρα μας για να εξαντλήσει το οπλοστάσιο της , είναι η δικαιότερη και η αναλογικότερη κατανομή των βαρών, δεν μπορεί 4-5 εταιρείες να έχουν κερδίσει εκατομμύρια κέρδη και όλο αυτό να μετακυλύετε στον καταναλωτή. Κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν πάρει μέτρα, εμείς πως αντιλαμβανόμαστε τη λειτουργία των αγορών; Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι πρέπει να επανεξετάσουμε την λειτουργία των αγορών και κάπως στην Ελλάδα ανακαλύψαμε το φως. Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αυτά στην εκδήλωση της Πέμπτης σε μια ανοιχτή εκδήλωση, με την Έφη Αχτσιόγλου, είναι η πρώτη παρουσία της εκτός Αθηνών, έχει δώσει κι αυτή πολλές μάχες στο παρελθόν, είναι μια αξιόλογη και συγκροτημένη φωνή, που θα εκτιμήσουν όσοι έρθουν στην εκδήλωση».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

 

{https://soundcloud.com/user-46829938/farantouris-892-2023?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250