Νίνα Φραγκοπούλου για την επιστημονική Ημερίδα στο Αργοστόλι: "Είναι σημαντικό να καταλάβουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια τι ακριβώς σημαίνει κλιματική κρίση"

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 09:08

Νίνα Φραγκοπούλου για την επιστημονική Ημερίδα στο Αργοστόλι: "Είναι σημαντικό να καταλάβουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια τι ακριβώς σημαίνει κλιματική κρίση"

 Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η Δρ Θαλάσσιας Οικολογίας και τέως επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Νίνα Φραγκοπούλου, για την επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, που διοργανώνεται το Σάββατο 1η Οκτωβρίου στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς.

«Η έκθεση «Φύση πάσχουσα,» διακρίθηκε ως μία από τις 10 καλύτερες στην Ελλάδα για το καλοκαίρι και αυτό ήταν μεγάλη μας ευχαρίστηση. Τόσο οι δύο εκθέσεις που κάναμε, είχαμε και την έκθεση «Νέοι καλλιτέχνες και κλιματική αλλαγή με φοιτητές από δύο Σχολές Καλών Τεχνών, υπήρξε και εικαστικό workshop που κάναμε στην πλατεία, όλα αυτά μαζί με την επιστημονική ημερίδα το Σαββάτου, αποτελούν μέρος ενός πολυθεματικού έργου για την κλιματική κρίση, που αναλάβαμε να κάνουμε στο Αργοστόλι. Το έργο αυτό θα έχει και συνέχεια με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων. Πάνω απ όλα πρέπει να βελτιώνουμε την παιδεία μας συνέχεια και αυτό είναι και ένας από τους σκοπούς που περιλαμβάνει το έργο αυτό».

Η κ. Φραγκοπούλου στην συνέχεια αναφέρθηκε:

Στο « Είναι αργά να σώσουμε τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε» του Σερ Τζέιμς Λάβλοκ , δημιουργού της «Θεωρίας της Γαίας»: « Δεν θα έλεγα ότι είναι αργά να σώσουμε τον πλανήτη , αυτό που έχει συμβεί, είναι ότι τα τελευταία 150 χρόνια, έχει αυξηθεί η θερμοκρασία της γης λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, κατά 1βαθμό περίπου στην Ευρώπη και διεθνώς κατά 08 βαθμούς . Προβλέπεται με διάφορα μοντέλα , ότι μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 2 βαθμούς, μέχρι και 4 κατά άλλους, το οποίο βεβαίως θα ήταν καταστροφικό. Ήδη ο 1 βαθμός είναι μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας. Διεθνώς γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να το προλάβουμε αυτό , στην συνάντηση της Γλασκώβης τον Νοέμβριο του 2021 , πάρθηκε απόφαση από 200 κράτη να συγκρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι το 2030 στους 1μιση βαθμούς. Αυτό θα είναι πολύ καλό και ελπίζω να μπορέσουμε να το πετύχουμε. Βεβαίως υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα, οι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα θέλουν ειδική μεταχείριση, οι αναπτυγμένες δεν θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα τους . Υπάρχει όμως πλέον ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλες τις χώρες και πολλά ακτιβιστικά κινήματα για να περιορίσουμε τουλάχιστον αυτό το φαινόμενο».

Στην προβολή από πολλά κεντρικά ΜΜΕ της ημερίδας του Σαββάτου: «Ανέβηκε σε πολλές εφημερίδες και site το γεγονός αυτό και είναι πολύ καλό και για την Κεφαλονιά, διότι υπάρχει και μία προσπάθεια από τον Δήμο Αργοστολίου για την πολιτιστική και περιβαλλοντική του αναβάθμιση και επομένως αυτό είναι πολύ καλό για τον τόπο».

Στις επόμενες δράσεις της ίδιας στην Κεφαλονιά: «Η καταγωγή μου είναι από την Κεφαλονιά, την αγαπώ πάρα πολύ, προσπαθώ να έρχομαι όσο γίνεται περισσότερο και αυτό το έργο είναι μια πολύ καλή αρχή. Συνεργάζομαι με την Μάγκυ Παπαδάτου που ήταν και συντονίστρια του έργου για την κλιματική κρίση και έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και στο μέλλον. Ήδη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές σχολείων θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2023 και ήδη έχουμε μία σκέψη για μία άλλη έκθεση για το επόμενο καλοκαίρι, οπότε πιστεύουμε ότι θα κάνουμε πράγματα για το νησί».

Στην πολύπλευρη κάλυψη του θέματος της κλιματικής αλλαγής στην ημερίδα του Σαββάτου: «Συμμετέχουν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Είναι πολύ καλοί επιστήμονες, διακεκριμένοι στον τομέα τους και ειδικοί για το θέμα. Το θέμα θα καλυφθεί πολύπλευρα. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολυπαραγωντικό πρόβλημα , τόσο ως προς τις αιτίες του, όσο και ως προς τις επιπτώσεις του, επομένως κανείς πρέπει να το πάρει από πολλές πλευρές για να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει κλιματική κρίση, που οφείλεται και τι δημιουργεί.Πολλά θέματα θα θιγούν και με έναν εκλαϊκευμένο και απλό τρόπο για το ευρύ κοινό το οποίο και θέλουμε να προσεγγίσουμε. Θέλουμε να καταλάβουμε ποια είναι αυτά τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσουμε , για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε το φαινόμενο της κλιματικής κρίσης».

Στο πως αντιλαμβάνεται το πρόβλημα ο απλός πολίτης: « Από τις αντιδράσεις του κόσμου στην έκθεση, είδα πολύ ενδιαφέρον να καταλάβουν εννοιολογικά τι σήμαιναν τα έργα. Δεν είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους σε σχέση με το ίδιο το πρόβλημα , όμως γενικά ενδιαφέρεται ο κόσμος , γιατί καταρχάς το ζει κάθε μέρα. Ενημερώνεται για τις πλημμύρες, τους καύσωνες και έχει αρχίσει πραγματικά και προβληματίζεται σοβαρά για το μέλλον του. Περιμένουμε περισσότερη ανταπόκριση στην επιστημονική ημερίδα , όπου στο πλαίσιο αυτής, θα μπορέσουμε να κάνουμε συζήτηση. Ο στόχος δεν είναι απλά να παρουσιάσουμε δεδομένα, αλλά να συζητήσουμε πάνω σ αυτά».

Στην θήτευση της στο Πανεπιστήμιο Πατρών και την μεταλαμπάδευση της γνώσης και του ενδιαφέροντος για το περιβάλλον στους εκπαιδευόμενους-φοιτητές: « Όλοι οι εκπαιδευτικοί αυτό το στόχο έχουμε. Το πόσο το καταφέρνουμε, έχει να κάνει και με το ενδιαφέρον που έχουν τα παιδιά. Συναντούσα φοιτητές που είχαν τεράστιο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και όλα αυτά τα παιδιά εξελίχθηκαν περισσότερο ερευνητικά με αυτό τον τομέα. Το θέμα είναι να γίνεται προσπάθεια. Το θέμα της παιδείας είναι το πιο σημαντικό από όλα και το να βελτιώσουμε την παιδεία μας σε μικρή ηλικία, τόσο το καλύτερο. Οπότε πρέπει κανείς να ξεκινάει από πολύ νωρίς».

Στο πρόγραμμα της ημερίδας του Σαββάτου: «Θα ξεκινήσουμε 9-9:30 με τις εγγραφές , θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί, και στην συνέχεια θα ξεκινήσουν οι παρουσιάσεις. Η ημερίδα θα λήξει γύρω στις 7 το βράδυ. Στο τέλος κάθε ενότητας, θα υπάρχει ένα 20άλεπτο για συζήτηση με τον κόσμο. Θα είμαστε πάρα πολύ ευτυχείς εάν υπάρχει ανταπόκριση και έχουμε κόσμο στην ημερίδα. Η όλη προσπάθεια γίνεται για τον κόσμο της Κεφαλονιάς και αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια τι ακριβώς σημαίνει κλιματική κρίση, τι σημαίνει αλλαγή καιρού, που οφείλεται και τι επιπτώσεις έχει. Σε ότι έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή, τη ρύπανση , τα σκουπίδια , τα πλαστικά, υπάρχει μία σύγχυση στον κόσμο. Είναι καλό να ξεκαθαριστούν όλα αυτά, διότι μπορεί να συνδέονται με κάποιο τρόπο, αλλά και όχι ακριβώς. Είναι σημαντικό».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-29-9-2022?si=3308ab3a850f4831b26729c83a3d72ab&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250