Τι είπε ο Ε. Λέκκας στον COSMOS 96,5 για τον κίνδυνο κατολισθήσεων σε παραλίες της Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 06 Νοεμβρίου 2022 14:00

Τι είπε ο Ε. Λέκκας στον COSMOS 96,5 για τον κίνδυνο κατολισθήσεων σε παραλίες της Κεφαλονιάς

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος αναφέρθηκε στον  κίνδυνο κατολισθήσεων στις πιο εμβληματικές παραλίες της χώρας , μεταξύ αυτών και του Μύρτου  και του Ναυαγίου στην Ζάκυνθο και στην εφαρμογή μέτρων προστασίας όπου χρειάζεται.

«Θέλει μία προσοχή μεγάλη, είναι οι ομορφότερες παραλίες οι οποίες υπάρχουν στα Ιόνια Νησιά αλλά και άλλες βέβαια στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από φυσικά φαινόμενα. Τα φαινόμενα συνεχίζονται και η ανθρώπινη παρουσία ουσιαστικά  και τα πλήθος κόσμου τα καθιστά επικίνδυνα. Τα φαινόμενα εξελίσσονται τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια στις περιοχές, συνεπώς δεν είναι υπεύθυνα για τις επιπτώσεις που έχουμε σήμερα, είναι υπεύθυνα όμως για αυτή την ομορφιά που έχουν δώσει στο τοπίο, την οποία εμείς πολλές φορές δεν σεβόμαστε και πάμε να αντιδράσουμε σ αυτά τα φαινόμενα, αντί να μπορέσουμε να συνυπάρχουμε και ουσιαστικά να μειώσουμε τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν στις περιοχές αυτές».

Στην ερώτηση πως θα επιτευχθεί η συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος και θα μειωθούν οι όποιοι κίνδυνοι, απάντησε:  «Θέλει κάποιες συντονισμένες δράσεις και συνεργασίες, έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο. Δράσεις οι οποίες όμως δεν θα αφορούν τεχνικά έργα τα οποία ουσιαστικά μειώνουν την ομορφιά του τοπίου και απαιτούν και πολύ μεγάλο κόστος και δεν είναι και αποδοτικά. Πρέπει να εφαρμοστούν κάποιες έξυπνες λύσεις , όπως κάναμε στο Ναυάγιο της Ζακύνθου η τον Μύρτο, με την τμηματοποίηση της ακτής, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος. Βέβαια και μέσα από παρακολούθηση , η οποία θα πρέπει να υπάρχει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προλάβουμε φαινόμενα τα οποία μπορεί να εξελιχθούν».

Όσον αφορά τον  σχεδιασμό, με βάση τον οποίο θα μπορούσε να εκτιμηθεί ο κίνδυνος κατολισθήσεων, ο κ. Λέκκας ενημέρωσε: «Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Τουρισμού με τον κ. Κικκίλια, αλλά και με την Περιφερειάρχη κ Κράτσα ,έτσι ώστε να συνεχίσουμε την παρακολούθηση αυτών των σημείων , για να μπορέσουμε να προλάβουμε φαινόμενα τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν. Σε κάθε περίπτωση εμείς ως Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεργαζόμενοι φορείς, είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό, γιατί υπάρχει τεχνογνωσία. Εδώ και πέντε χρόνια δουλεύουμε την περιοχή και θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει μία πρόνοια , έτσι ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τον υφιστάμενο κίνδυνο και να αισθάνεται ο πολίτης και ο τουρίστας ασφαλής όταν επισκέπτεται αυτές τις περιοχές».

Ο κ. Λέκκας εξήγησε τι σημαίνει τμηματοποίηση μιας ακτής και αναφέρθηκε και σε άλλες παραλίες που χρήζουν παρακολούθησης: «Θα πρέπει να διακρίνουμε την ακτή σε τρία η περισσότερα τμήματα. Το ένα θα χαρακτηρίζεται ως  ασφαλές με  βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε εμείς, το δεύτερο ως περιορισμένης πρόσβασης, το τρίτο ως ακατάλληλο τμήμα, έτσι ώστε να μειώσουμε ουσιαστικά τον κίνδυνο ο οποίος υπάρχει.

Υπάρχει πρόβλημα σε τρείς παραλίες που έχουμε προτείνει να  δρομολογηθούν όλες αυτές οι διαδικασίες, πιστεύω ότι θα συμπεριλάβουν και τις υπόλοιπες δύο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πιάσουμε το 90% του τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι άλλες παραλίες δεν έχουν πρόβλημα».

 Τέλος ο κ. Λέκκας  ερωτώμενος εάν οι σεισμικές έρευνες για το φυσικό αέριο που διεξάγονται  στο Ιόνιο Πέλαγος επηρεάζουν τα κατολισθητικά φαινόμενα, απάντησε: «Δεν υπάρχει απολύτως καμία σύνδεση και εδώ είμαι πολύ κατηγορηματικός. Δεν μπορούν να επηρεάσουν όλα αυτά που γίνονται για τις έρευνες πετρελαίου όλα αυτά τα ζητήματα που ανέφερα πρίν. Είναι απειροελάχιστη η ενέργεια που χρησιμοποιείται σε τέτοιες έρευνες και δεν δρομολογούν καμία επικίνδυνη δραστηριότητα από άποψη κατολισθήσεων στον χερσαίο χώρο της Κεφαλονιάς. Εξ άλλου είναι πάρα πολύ μακριά».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250