Πότε αξίζει μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Κεφαλονιά; - Ο Κωνσταντίνος Πρέντζας μιλά για τις ΑΠΕ στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 10:22

Πότε αξίζει μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Κεφαλονιά; - Ο Κωνσταντίνος Πρέντζας μιλά για τις ΑΠΕ στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους Σπυριδούλα Αναλυτή και Χρήστο Λαμπράκη , μίλησε ο Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός Πιστοποιημένος Εγκαταστάτης ΑΠΕ, Κωνσταντίνος Πρέντζας, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  και στο αναπτυξιακό σχέδιο που τις διέπει: «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα κατά τη δική μου εκτίμηση είναι, ότι δεν μπορεί να είναι η παραγωγή από μεγάλες μονάδες οι οποίες σωρηδόν τοποθετούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ενεργειακή ασφάλεια για τη χώρα μας και γενικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί όλη η Ευρώπη αυτή τη στιγμή επηρεάζεται στις τιμές του ρεύματος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρέπει ως γενική φιλοσοφία να υπάρχει το παράγω την ενέργεια που καταναλώνω». 

Στην αξιοποίηση των Φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα

«Τα φωτοβολταικά τα έχουμε αξιοποιήσει πάρα πολύ λίγο στη χώρα μας, ενώ θα έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια η Ελλάδα πρωτοπόρος στα συστήματα αυτά. Θα έπρεπε ήδη η Ελλάδα  να παράγει ενέργεια από τον ήλιο και να εξάγει και όχι αυτή τη στιγμή να πρέπει να παράγουμε το 40%  της ενέργειας από πανάκριβο αέριο που με τις κυμαινόμενες τιμές του δεν ξέρεις αυτή τη στιγμή ως σπίτι η επιχείρηση αν θα επιβιώσεις. Η επιδότηση των λογαριασμών, το έχουν ανακοινώσει, κάποια στιγμή θα σταματήσει. Η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να παράγει την ενέργεια της από ηλιακά, αιολικά, υδροηλεκτρικά συστήματα. Ένα μεγάλο πρόβλημα που δείχνει έλλειψη σχεδιασμού, είναι το κορεσμένο δίκτυο το οποίο εμποδίζει τις επιχειρήσεις στο να εγκαταστήσουν συστήματα πάνω από 10 kW (κιλοβάτ). Χρειάζεται σχεδιασμός και όραμα το οποίο δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Γίνονται προσπάθειες , αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα γίνονται κατόπιν εορτής. Ήδη αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες για την αναβάθμιση του καλωδίου που συνδέει την Κεφαλονιά με τον Αστακό και το αργότερο το 2025 θα είναι έτοιμο το δίκτυο που σημαίνει ότι η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος θα πάρουν επιπλέον γύρω στα 100 MW   ενέργειας. Αν τα μισά πάνε στο  Net metering, αυτό σημαίνει ότι  πάνω από 2.000 φωτοβολταικά στην Κεφαλονιά θα μπορούν να αδειοδοτηθούν στην ισχύ που θέλουν».

Στην διαδικασία εγκατάστασης ενός φωτοβολταικού συστήματος σήμερα: « Σήμερα μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει ένα σύστημα μέχρι 10 kW, που σημαίνει ότι κάποιος που έχει μέχρι 15 kW κατανάλωση , μπορεί να εγκαταστήσει ένα σύστημα και να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει. Είναι μια εύκολη δουλειά και στην αδειοδότηση και στην εγκατάσταση , όμως είναι χρονοβόρα και  χρειάζεται τουλάχιστον ένα τρίμηνο».

Στα οφέλη από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταικού συστήματος: « Για δύο βίλες που έχουν κατανάλωση γύρω στις 15 χιλιάδες  kW το χρόνο βγαίνει γύρω στις 4 με 4μιση χιλιάδες τον χρόνο. Εγκαθιστώντας ένα φωτοβολταικό σύστημα  το οποίο θα στοιχίσει περί τις 15 χιλιάδες ευρώ, από τις 4μιση χιλιάδες, θα γλυτώσει σίγουρα τις 4 χιλιάδες. Ένα μικρό σύστημα των 10 kW είναι πιο ακριβό, γι αυτό δεν θα έχει πολύ μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα για τις οικίες , γιατί θα έχει πολύ μακριά απόσβεση. Σε μια μικρή επιχείρηση η απόσβεση έρχεται πολύ πιο γρήγορα και κατ ουσία γλυτώνει το ΦΠΑ. Δεν μπορείς να κάνεις πρόγραμμα για οικίες με 24% ΦΠΑ γιατί  δεν έχει νόημα για τον ιδιώτη. Εδώ και δύο μήνες ψηφίστηκε νέος φορολογικός νόμος  ο λεγόμενος φορομπόνους, που αν μια επιχείρηση δαπανήσει πχ 15 χιλιάδες ευρώ για ένα φωτοβολταικό, το κράτος δικαιολογεί ως έξοδα της επιχείρησης 30 χιλιάδες και αυτό θα ισχύσει μέχρι το 2025. Με ένα 20% φορολογία μία επιχείρηση, στις 30.000 είναι 6.000 στο σύστημα σου εφ όσον είσαι κερδοφόρος επιχείρηση. Όσον αφορά την εγκατάσταση των 10 kW διαρκεί 3-4 μέρες και οι μπαταρίες δεν εξυπηρετούν στα μικρά συστήματα. Υπάρχου σπίτια  στην Κεφαλονιά που τροφοδοτούνται μόνο με φωτοβολταικά και με τις μπαταρίες τους, χωρίς να είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο, αλλά αυτά είναι αυτόνομα και δεν επιδοτούνται. Σε απομακρυσμένες περιοχές συμφέρει πολύ περισσότερο η εγκατάσταση ενός φωτοβολταικού από το να πληρώσεις την επέκταση του δικτύου ρεύματος. Με τον ενεργειακό συμψηφισμό όσο  ρεύμα δεν χρειάζεται κάποιος το επιστρέφει στο δίκτυο χωρίς να αλλάζει κάτι στην διαδικασία που ακολουθούσε με ην χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος».

Στην αντοχή στα καιρικά φαινόμενα, τη  συντήρηση και τον χρόνο ζωής των Φωτοβολταϊκών συστημάτων: «Στις εγκαταστάσεις επί «Ιανού» δεν αντιμετωπίσαμε ούτε ένα πρόβλημα. Παίζει πάντα ρόλο η κατασκευαστική ιδιότητα του συστήματος και ένα φωτοβολταικό θα σου δώσει εγγύηση 25 χρόνια και θα κρατήσει 40 το πάνελ οInverter  θα κρατήσει 15 χρόνια και αν χάσει την ικανότητα του ποσοστιαία τότε τον αλλάζεις. Δεν απαιτείται άλλη συντήρηση».

Στην ιδιωτική χρήση των Φωτοβολταϊκών: « Στην Γερμανία πχ, που δεν έχουν πολύ ήλιο, υπάρχουν φωτοβολταικά σε πολλά σπίτια, αλλά πάντα με ενεργειακό συμψηφισμό. Στην Ελλάδα κάποια στιγμή το 2009 βγήκε ένα πρόγραμμα που ήταν εξαιρετικά καλό, ό εξοπλισμός ήταν πολύ ακριβός , σε διπλάσια τιμή από σήμερα, όμως την απόσβεση το κράτος στην έκανε στην 5νταετία γιατί έπαιρνες 8 χιλιάδες το χρόνο. Στην Κεφαλονιά δεν το εμπιστεύτηκε ο κόσμος και μπήκανε γύρω στα 50 φωτοβολταικά σε όλο το νησί, στην Άρτα μπήκανε 3μιση χιλιάδες. Για τις οικιακές παροχές περιμένουμε εδώ και ένα χρόνο ένα πρόγραμμα από το κράτος, μάλλον πάει για Ιανουάριο , προσωπικά ξέρω να ενημερώσω κάποιον για το πόσο θα είναι η επιδότηση, όμως θα υπάρχει χρονική προτεραιότητα για τις αδειοδοτήσεις από τον ΔΕΔΗΕ για να καταθέτουν το αίτημα οι ενδιαφερόμενοι. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει εάν γίνουν οι αιτήσεις σωρηδόν».

Στο αιολικό δυναμικό της Κεφαλονιάς: «Νομίζω ότι δεν έχουμε άλλο μέρος να τοποθετήσουμε ανεμογεννήτριες, παρά ελάχιστες. Είμαι υπέρ των ΑΠΕ με την προϋπόθεση να συμβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο και όχι να είναι μόνο για τον επενδυτή. Όλη η ενέργεια στην Ελλάδα που παράγεται από ΑΠΕ δεν κοστίζει στο Ελληνικό κράτος ούτε μία δραχμή, γιατί την ενέργεια αυτή την πληρώνουμε όλοι όσοι έχουμε λογαριασμό ρεύματος μέσω του ΕΤΜΕΑΡ .Είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο, η χώρα να παράγει ρεύμα δωρεάν και να μπορεί να υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια, όμως στις ανεμογεννήτριες του νησιού μας δεν βλέπω όφελος για το κοινωνικό σύνολο. θα έπρεπε το 3% που έχει ως ανταποδοτικό όφελος  στους τελικούς καταναλωτές που βρίσκονται στην χωρική τους ιδιοκτησία να είναι σχετικό με τα γύρω στα 15 εκατομ. που εισπράττουν τον χρόνο οι ανεμογεννήτριες της Κεφαλονιάς. Τελικά στην τοπική κοινωνία δίνουν το 1% και σ αυτό δεν φταίει ο επενδυτής, αλλά το κράτος που δεν προέβλεψε. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά,  όμως και  ένα μικρό φταίξιμο για τις πλημμύρες υπάρχει από τις ανεμογεννήτριες».

Στο ενεργειακό δίκτυο πάνελ στα δημόσια κτήρια: « Έχω δει στο εξωτερικό,, υπάρχουν πάρα πολλές τεχνολογίες που μπορεί να είναι και επιδεικτικές , όμως οι χώρες που έχουν κάνει τέτοιου είδους έργα, έχουν πολύ καλύτερη υποδομή στο δημόσιο σε ΑΠΕ από ότι στην Ελλάδα. Ας βάλλει πρώτα η Ελλάδα στα Δημόσια κτήρια φωτοβολταικά και μετά ας κάνει ότι άλλο θέλει. Δεν μπορούν να συνδέσουν στα περισσότερα σχολεία φωτοβολταικά, γιατί υπάρχει πρόβλημα με τον ΔΕΔΗΕ για το ποιος έχει στην ιδιοκτησία του το σχολείο και το που είναι οι οικοδομικές άδειες. Αντί το κράτος να πει δεν ισχύει τίποτα για τα σχολεία, τα αντιμετωπίζουν το ίδιο όπως τους ιδιώτες. Η χώρα μας έχει το πρόβλημα και αυτό με λυπεί».

Ακούστε αναλυτικά τη συζήτηση : 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250