Δημήτρης Μαρτίνης στον Inkefalonia 89,2: «Πέρσι είχαμε 5.500 εισαγωγές και 1.200 χειρουργεία. Το Νοσοκομείο μπορεί να ανταπεξέλθει, αλλά προσπαθούμε για την ενίσχυσή του»
Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Διοικητής του Γ. Νοσοκομείου Αργοστολίου Δημήτρης Μαρτίνης, για τα κρούσματα covid και τις εποχιακές ιώσεις, την στελέχωση, τις αεροδιακομιδές, και τις υποδομές των Νοσοκομείου Αργοστολίου και του Μαντζαβινάτειου στο Ληξούρι αντίστοιχα.
«Με τον κορονοιό υπάρχει ύφεση τον τελευταίο μήνα και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στην κλινική covid δύο άτομα σε διαχειρίσιμη κατάσταση. Το 2022 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά με τον covid και πρίν έναν μήνα είχαμε πιεστεί αρκετά. Υπήρχε μία έξαρση άλλων ιώσεων που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του χειμώνα η οποία συνεχίζεται κυρίως στην Παιδιατρική κλινική, όμως είναι όλα διαχειρίσιμα».
« Οι συμβάσεις στο προσωπικό θα λήξουν το τέλος του 2023. Έχει γίνει και μία προκήρυξη για 12 άτομα στο νοσηλευτικό προσωπικό που θα έρθουν αρχές Φθινοπώρου. Όσον αφορά το ιατρικό προσωπικό καλύφθηκαν 4 θέσεις , έχει αναλάβει ο ακτινολόγος και περιμένουμε αναισθησιολόγο, γυναικολόγο και μικροβιολόγο. Μάλιστα, από το τέλος του μήνα και με την πρόσληψη του ακτινολόγου, θα ξεκινήσουν οι αξονικές τομογραφίες και για εξωτερικούς ασθενείς.
Η μικροβιολόγος που κάλυψε την θέση, λόγω του ότι αναπλήρωσε Δημοτικό Σύμβουλο στο Ναύπλιο δεν θα έρθει, γι αυτό προκηρύξαμε θέση για μικροβιολόγο επικουρικό. Υπάρχει σοβαρό θέμα στην στελέχωση του νοσοκομείου και κυρίως στην Παθολογική κλινική , που αυτή τη στιγμή καλύπτεται από έναν μόνιμο Παθολόγο και άλλους δύο γιατρούς, έναν ιδιώτη που καλύπτει το νοσοκομείο δύο φορές την εβδομάδα και έναν από το Κέντρο Υγείας Σάμης. Στην Παθολογική Κλινική υπάρχουν και δύο πνευμονολόγοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα ανάλογα περιστατικά».
«Πέρσι είχαμε 5.500 περιστατικά και 1200 χειρουργεία. Το νοσοκομείο μπορεί να ανταπεξέλθει σε παρόμοιους αριθμούς , όμως καλό είναι να ενισχυθεί. Όσον αφορά τις διακομιδές, παρ όλο που είχαμε 5.500 εισαγωγές , ήταν μειωμένες σε σχέση με το 2021. Οι αεροδιακομιδές δεν είναι κάτι αρνητικό , γίνεται η σωστή αξιολόγηση και στον ανάλογο χρόνο μεταφέρονται οι ασθενείς. Συνταξιοδοτήσεις γιατρών θα έχουμε μετά από ένα δύο χρόνια και κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση από τώρα, γιατί οι διαδικασίες αυτές είναι αργές».
« Είναι θετικό το ότι πριμοδοτούνται γιατροί για να αποσπαστούν στην επαρχία και στα νησιά, το είχαμε και πέρυσι αυτό, με 1500 ευρώ έξτρα μισθού, καλό θα ήταν το διάστημα του ενός μήνα να ήταν μεγαλύτερο».
« Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι στο τελικό στάδιο, τοποθετείται τώρα ο μηχανολογικός εξοπλισμός, όλη η υποδομή έχει ολοκληρωθεί και πιστεύω ότι σε 1μιση μήνα θα παραδοθεί προς χρήση, αφού γίνουν πρώτα κάποιες δοκιμές στα μηχανήματα. Είναι συνεχής η προσπάθεια μας για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου και όποιες δυνατότητες μας δίνονται προσπαθούμε να τις αξιοποιούμε πέρα από τις δωρεές οι οποίες γίνονται. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να αποκτήσουμε μαγνητικό τομογράφο , είναι μεγάλο το ποσό και χρειάζεται ειδική διαμόρφωση του χώρου και πιστεύουμε ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα καταφέρουμε να τον εντάξουμε. Ο εξοπλισμός στο Ακτινολογικό αντικαταστάθηκε , λειτουργούσε πάνω από 20 χρόνια και ήταν εκ των ουκ άνευ να αντικατασταθεί. Το ακτινολογικό καλύπτεται από τρείς γιατρούς και 8 χειριστές μηχανημάτων».
«Το κτήριο του νοσοκομείου δείχνει πολύ έντονα σημάδια γήρανσης , γι αυτό απαιτείται ριζική ανακαίνιση και αναμόρφωση. Είναι ένα θέμα που έχει προτεραιότητα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση του με 7 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε στις διαδικασίες ανάθεσης των μελετών από την 6η ΥΠΕ».
«Το αίτημα μας για την ένταξη στον οργανισμό των θέσεων οι οποίες απαιτούνται για να λειτουργήσει η ΜΕΘ , είναι προς συζήτηση στο Υπουργείο. Για να λειτουργήσει μία ΜΕΘ του μεγέθους της δικής μας, χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 εντατικολόγοι».
« Το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου χαράζει έναν δρόμο για την βελτίωση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι δύσκολες οι συνθήκες όμως γίνονται συνεχείς προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει η συνδρομή της πολιτείας ευτυχώς ως προς τον οικονομικό τομέα για να φέρουμε επικουρικούς γιατρούς και η κτηριακή αναβάθμιση του νοσοκομείου πιστεύω ότι θα φανεί. Επιτελείται ένα σημαντικό έργο από όλους τους εργαζόμενους στους οποίους στέκομαι πάντα συμπαραστάτης».
« Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει κάλυψη 50% σε μόνιμο προσωπικό και φτάνει το 100% με το επικουρικό προσωπικό και αυτό αποδεικνύει την σημαντικότητα του επικουρικού προσωπικού. Όσον αφορά το διοικητικό προσωπικό είναι κάπου στην ίδια κατάσταση. Το ιατρικό προσωπικό είναι καλυμμένο αν συνυπολογίσουμε και τους τέσσερις γιατρούς που θα έρθουν κατά 65%. Γίνεται μια προσπάθεια με τους επικουρικούς γιατρούς και με κάποιους ιδιώτες και πάρα πολύ μας βοηθούν οι αγροτικοί γιατροί . Προσπαθούμε να επισκέπτονται και τα αγροτικά ιατρεία τους για να εξυπηρετείται και ο κόσμος»
« Στο Μαντζαβινάτειο είχαμε τη θετική εξέλιξη της έκπτωσης του εργολάβου, απεμπλακήκαμε από αυτή την ανάθεση για το κτηριακό και επομένως μπορούμε να προχωρήσουμε .Τα χρονικά περιθώρια που μας έχουν δοθεί για την απορρόφηση των χρημάτων από την Περιφέρεια Αττικής είναι πολύ στενά, αλλά θα τα καταφέρουμε. Έχουμε δύο νέους γιατρούς στο Μαντζαβινάτειο οφθαλμίατρο και μικροβιολόγο ,όμως και εκεί υπάρχουν ελλείψεις. Θα έχουμε καινούργια μηχανήματα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και στο Μαντζαβινάτειο που θα τα παραλάβουν σύντομα. Θα πρέπει να δουλεύουν συμπληρωματικά τα δύο νοσοκομεία και συγχαίρω την κ. Μοσχονά η οποία κάνει πραγματικά καταπληκτικό έργο εκεί με την δική της επιμέλεια».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης
{https://soundcloud.com/user-46829938/martinis-892-2023?si=809e54f89c39451888d8ed69a5ae9c0d&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}