Κ. Πρέντζας στον Inkefalonia 89,2 για φωτοβολταϊκά, αναπτυξιακό σχέδιο, αναβάθμιση ισχύος Κεφαλονιάς για ΑΠΕ και Ενεργειακές Κοινότητες στο νησί

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 14:18

Κ. Πρέντζας στον Inkefalonia 89,2 για φωτοβολταϊκά, αναπτυξιακό σχέδιο, αναβάθμιση ισχύος Κεφαλονιάς για ΑΠΕ και Ενεργειακές Κοινότητες στο νησί

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την Δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός Πιστοποιημένος Εγκαταστάτης ΑΠΕ, Κωνσταντίνος Πρέντζας, για τα φωτοβολταικά, το αναπτυξιακό σχέδιο που τα διέπει, την αναβάθμιση της ισχύος στη Κεφαλονιά για ΑΠΕ, την νομοθεσία για τις ΑΠΕ, τις Ενεργειακές Κοινότητες στην Κεφαλονιά.

«Εδώ και περίπου ένα 6μηνο το ΥΠΕΝ προχώρησε σε όλα τα κορεσμένα δίκτυα όπως και το δίκτυο της Κεφαλονιάς σε μια επιπλέον ισχύ για ΑΠΕ , αλλά μόνο για φωτοβολταικά και μόνο για μικρά φωτοβολταικά έως 10 kW. Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι επιχείρηση και πρέπει να βάλεις 30 kW ,δεν μπορείς να καταθέσεις αίτηση. Το περιθώριο ισχύος που έδωσαν είναι αρκετά μεγάλο , μεταφράζεται τουλάχιστον σε 1.000 έργα. Η εκτίμηση η δική μου είναι ότι δεν πρόκειται να κατατεθούν μέσα στην χρονιά που διανύουμε πάνω από 300-400 αιτήσεις, γιατί για τα οικιακά συστήματα η ανακοίνωση για τις επιδοτήσεις πάει από αναβολή σε αναβολή αλλάζοντας συνέχεια το τι θα ισχύσει. Ένας ιδιώτης εάν δεν έχει μεγάλη κατανάλωση που να υπερβαίνει τις 10 χιλιάδες mW δύσκολα θα σκεφτεί να βάλει φωτοβολταικά , γιατί το κόστος με ΦΠΑ 24% πότε θα το αποσβέσει; Αυτός που έχει πχ δύο βίλες, έχει μια κατανάλωση και τον συμφέρει ακόμα και χωρίς επιδότηση. Υπάρχει μία νομοθεσία που βγήκε τον Οκτώβριο του 2022 και ισχύει για τα επόμενα 3 έτη και αν κάποιος ξοδέψει 20 χιλιάδες ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση για φωτοβολταικά, η εφορία του δικαιολογεί ως έξοδα 40 χιλιάδες».

«Αυτό που ισχύει και όχι μόνο για τον χώρο της ενέργειας δυστυχώς σ αυτή τη χώρα, είναι ότι δεν υπάρχει καμία οργάνωση. Σε όλα τα επίπεδα δεν γίνεται κάτι οργανωμένο και με σχέδιο που να εξυπηρετεί τους πολίτες».

« Το περιθώριο δικτύου στην Κεφαλονιά έχει να κάνει με το έργο του ΑΔΜΗΕ που έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και είναι η αναβάθμιση του καλωδίου διασύνδεσης της Κεφαλονιάς με τον Αστακό, το οποίο σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο θα δώσει περίπου 100 mW χώρο για ΑΠΕ».

« Όλη η νομοθεσία, όπως και τώρα συζητείται πάλι η ενεργειακή αναβάθμιση συνοδεύεται από Υπουργικές αποφάσεις για να ισχύσει. Ο Ν.4951 πέρασε, περιείχε κάποια πράγματα μη ωφέλιμα και κάποια τα κατήργησαν. Υπήρχε νόμος για το Net metering για τα μέχρι 10 kW, πιο πριν απ αυτό μπορούσε μια επιχείρηση να βάλει μέχρι 3 mW, στον νέο νόμο που βγαίνει τώρα αν προλάβει να ψηφιστεί πριν τις εκλογές, δίνουν 100 kW. Εκτιμώ ότι Κυβέρνηση προτιμά να επιδοτεί η να πριμοδοτεί , η να ευνοεί μόνο τους μεγάλους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από αυτό που έγινε με την Ρωσία με τις τιμές του αερίου κλπ , είπε βάλτε φωτοβολταικά παντού και πρέπει μέχρι το 2030 να γίνουν κάποια πράγματα».

« Η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο μας φρενάρει την ανάπτυξη. Οι περισσότερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ΒΙΠΕ θέλουν συστήματα των 30έως 80 kW , επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία δεν εξυπηρετούνται ούτε με 100 kW. Κατά την δική μου εκτίμηση πάντα, όταν η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου φρόντισε γρήγορα κάποιος να μπορεί να αγοράζει πάρκα μεγάλα και να μπορεί να κάνει απ ευθείας συμφωνία με κάποιον ξενοδόχο πχ , την προηγούμενη χρονιά βγήκαν όλοι οι πάροχοι και αγόραζαν σωρηδόν άδειες. Αυτή τη στιγμή λιμνάζουν έργα ΑΠΕ, γιατί κάποιος μπορεί να πήρε άδεια και να μην είχε χρήματα να φτιάξει ΑΠΕ».

«Ενεργειακή Κοινότητα με τον ακριβή όρο και το πνεύμα του νομοθέτη δεν ξέρω καμία. Έπαιρναν κάποια προτεραιοποίηση όσων αφορά τις αιτήσεις για τα έργα των 500 kW, η του 1 mW. Δεν μπορώ να βρω στοιχεία των Ενεργειακών Κοινοτήτων που ήρθαν στην Κεφαλονιά, κάνανε τα έργα, έκλεισαν το δίκτυο και δεν μπορούν τώρα οι επιχειρήσεις να ωφεληθούν. Εκμεταλλεύτηκαν τα παραθυράκια του νόμου, μαζεύτηκαν 5 άτομα, έκαναν μια ενεργειακή Κοινότητα, τα στοιχεία τους έπρεπε να είναι στο Διαύγεια και να τα βλέπει ο καθένας και δεν υπάρχουν, δεν συμψηφίζουν κανένα ρολόι , αλλά πουλάνε στο δίκτυο την ενέργεια σε μια τιμή που κλείσανε και επειδή κάνανε ένα έργο του 1 mW που είχε οικονομία κλίμακος , βγάζουνε πχ 90.000 τον χρόνο. Νομικά μπορούν να το κάνουν, τα κάνανε τα έργα αλλά όχι ως Ενεργειακές Κοινότητες πραγματικές. Αυτοί που κάνανε τα έργα στην Κεφαλονιά μέσω αγγελιών αγοράζοντας οικόπεδα φτιάξανε τα έργα βοηθούμενοι από κάποιους εδώ προφανώς και κλείσανε το δίκτυο για τον Κεφαλονίτη. Για την τοπική κοινωνία τα έργα αυτά δεν εξυπηρέτησαν πουθενά. Δεν υπάρχει περιθώριο ισχύος για τους ντόπιους που θέλανε να κάνουν το έργο τους και δεν μπορούν ούτε να καταθέσουν αίτηση αυτή τη στιγμή. Τον Ιούλιο ξαφνικά χωρίς να ενημερώσουν κανέναν , κλείσανε τις αιτήσεις για πάρκα».

«Για τον νέο σχεδιασμό που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας, είναι πολύ εύκολο να κοροϊδέψεις με τα νούμερα. Όταν είχαν ανακοινώσει το εργοστάσιο αφαλάτωσης στο Αργοστόλι , είχαν πει ότι θα βάλουν φωτοβολταικά και θα κάλυπταν το 75% της κατανάλωσης. Αυτό που είχαν ανακοινώσει δεν κάλυπτε ούτε το 7% της ημερήσιας κατανάλωσης. Όταν το πεις στον κόσμο που δεν θα το ψάξει, εντυπωσιάζεται. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει στη χώρα κάποια αρχή που κάποια πράγματα που λέγονται και κοροϊδεύουν τον κόσμο να τιμωρούνται για παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Αυτή είναι η λογική η δική μου και όταν ανακοινώνει ο Υπουργός τα 28 GIGA WATT από τα 19, για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ , θα ήθελα να μας εξηγήσει που θα ωφεληθεί ο πολίτης από αυτό και πως θα ωφεληθεί από συγκεκριμένες πολιτικές που θα είναι άμεσα δικές του. Που ωφελούμε ως πολίτης της Κεφαλονιάς από τα Αιολικά πάρκα. Ευτυχώς που τους στόχους στον νέο σχεδιασμό τους θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νούμερο 1 που πρέπει να κάνει το κράτος, είναι να βοηθήσει τους πολίτες και της επιχειρήσεις του και μετά τους άλλους, ενώ τώρα γίνεται το αντίθετο».

« Στην διαβούλευση του νομοσχεδίου που βγάλανε τα 100 kW ως όριο για τις επιχειρήσεις που εξυπηρετεί πανελλαδικά το 80% των επιχειρήσεων. Όμως το 20% είναι μεγάλο νούμερο και είναι επιχειρήσεις που έχουν να κάνουν με την ανταγωνιστικότητα της χώρας και δεν μπορείς την βιομηχανία σου να την υποχρεώσεις να πάει σε συμβόλαιο με τον κάθε πάροχο και να πληρώνει , ενώ θα μπορούσε να μην πληρώνει ».

« Αυτό που ισχύει σήμερα σε γενικές γραμμές και βγάζω έξω το κομμάτι τον επιδοτήσεων γιατί αλλάζουν συνέχεια, είναι ότι εάν το κράτος ήθελε να βοηθήσει τον ιδιώτη θα έκανε το ΦΠΑ 0% και να δώσει επιδότηση 50% στους ιδιώτες. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι ισχύουσες νομοθεσίες είναι αρκετά καλές ούτως ώστε κάποιος να μπορεί να βάλει ένα σύστημα έστω μέχρι 10 kW και μακάρι συντόμως να μπορούν να βάλουν μέχρι 100 η μέχρι 400 όπως πρότεινε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών. Επίσης άλλαξε πλέον η διαδικασία κατάθεσης της αίτησης, είναι πολύ πιο εύκολη, γίνεται στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ για να πάρει τη σύμβαση σύνδεσης. Η εκτίμηση μου για την Κεφαλονιά είναι ότι τον πρώτο χρόνο πάνω από 300-400 έργα δεν θα γίνουν, γιατί αυτή τη στιγμή συμφέρει μόνο τις επιχειρήσεις. Το σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ δεν ενημερώσει ωστόσο για το πόσες αιτήσεις γίνονται , ενώ θα μπορούσε να φτιάξει ένα πρόγραμμα για να ξέρει ο καθένας ο αριθμός πρωτοκόλλου που παίρνει, σε ποιάν αίτηση αριθμητικά αντιστοιχεί».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-7-3-2023?si=cfa439d986794f8c9df745139634c187&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250