Πέτρος Πετράτος στον Inkefalonia 89,2 για την πορεία αποκατάστασης κτηρίου Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου και την ''Οδύσσεια" των προηγούμενων εννέα ετών

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Μαΐου 2023 12:42

Πέτρος Πετράτος στον Inkefalonia 89,2 για την πορεία αποκατάστασης κτηρίου Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου και την ''Οδύσσεια" των προηγούμενων εννέα ετών

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου Πέτρος Πετράτος, με αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε o ίδιος μαζί με την Διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, Δώρα Ζαφειράτου την Παρασκευή 26 Μαίου για τα ζητήματα που υπάρχουν.

«Στην συνέντευξη μας θίξαμε δύο θέματα. Το κτηριακό της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης που μας απασχολεί από τους σεισμούς του 2014 και να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ που βρίσκεται αυτή η πορεία και για τις εκδηλώσεις που ετοιμάζουμε με την ευκαιρία των 60 χρόνων από την ίδρυση και την λειτουργία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης» τονίζει αρχικά στην συνέντευξη ο κ. Πετράτος και συνεχίζει λέγοντας

Το κτηριακό της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης: «Από το 2015 που εμείς αναλάβαμε ως Εφορευτικό Συμβούλιο, δεν σταματήσαμε να έχουμε βασικό στόχο την αποκατάσταση του παλαιού κτηρίου του αρχοντικού των Ιακωβάτων, όμως οι διαδικασίες δυστυχώς του Ελληνικού κράτους είναι πολύ αργές. Χάσαμε ευκαιρίες και το 2014 και μεταγενέστερα, που θα μπορούσε να είχε τελειώσει ήδη η όλη διαδικασία. Τον Δεκέμβρη του 2014 υπήρξε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας επί Υπουργού Παιδείας Λοβέρδου γιατί υπήρχε ομάδα δωρητών κυρίως από το εξωτερικό, οι οποίοι αναλάμβαναν να χρηματοδοτήσουν την επισκευή του κτηρίου, αρκεί το Υπουργείο να είχε ετοιμάσει την μελέτη επισκευής. Υπάρχει πρακτικό γι αυτό, αλλά το Υπουργείο δεν ενδιαφέρθηκε, οπότε αποσύρθηκαν οι δωρητές. Όταν εμείς αναλάβαμε το 2015 και το 2016 επαναφέραμε αυτό το ζήτημα , το Υπουργείο με την νέα σύνθεση του επί ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργό τον κ. Φίλη δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει να κάνει την μελέτη, αλλά οι δωρητές είπαν ότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στο Δημόσιο και ότι δίνουν τα μισά χρήματα. Αυτό πρακτικά δεν μπορούσε να λειτουργήσει σε σχέση με τα διαδικαστικά του Δημοσίου και έτσι απέτυχε και αυτή η προσπάθεια και χάσαμε μία σημαντική ευκαιρία.

Στην συνέχεια αναλαμβάνει το Υπουργείο να ετοιμάσει την μελέτη, αλλά είχε ως προτεραιότητα να κάνει μία μελέτη υποστύλωσης του κτηρίου. Εμείς επιμένουμε στο Εφορευτικό ότι είναι δώρον άδωρον, ότι δεν μπορεί να γίνει , αυτοί κάνουν την μελέτη κάπου 300.000 ευρώ, βρίσκουν τον εργολάβο , έρχεται ο εργολάβος και μετά από δύο μήνες φεύγει, γιατί δεν μπορεί να υλοποιήσει το έργο προφανώς. Το κτήριο ήταν ακόμα γεμάτο, δεν είχε αδειάσει, δεν μας είχε παραχωρηθεί ακόμα το Μουσείο για να μεταφέρουμε τα πράγματα . Με βάση την μελέτη αυτή σκάψανε περιμετρικά του κτηρίου γύρω στους 60 πόντους για να βάλουν υποστυλώματα, βγάλανε τις πλάκες που ήταν παραδοσιακές και αυτή η «τάφρος» γεμίζει νερό και είναι ακόμα έτσι. Αυτή είναι η επιτυχία του Υπουργείου Παιδείας.

Στο κτήριο μετά την παρέμβαση του 1968 από το Υπουργείο Πολιτισμού , είχε γίνει μία παρέμβαση στα χρόνια της Μελίνας Μερκούρη.

Αφού τελικά απέτυχε η προσπάθεια υποστύλωσης, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε επιτέλους να κάνει την μελέτη επισκευής. Αυτό ξεκινά στις αρχές του 2020 , όμως ξεκινά και η πανδημία , υπολειτουργούν οι υπηρεσίες και προχωρά πάρα πολύ αργά. Τότε παίρνουμε την πρωτοβουλία ως Εφορευτικό Συμβούλιο να βρούμε κάποιον ιδιωτικό φορέα που μπορεί να χρηματοδοτήσει επιτέλους την μελέτη και ιδιώτες μηχανικούς και Αρχιτέκτονες που να μπορούν να αναλάβουν την μελέτη. Ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια το 2021 και έχει αποδώσει. Ευτυχώς βρέθηκε το Ίδρυμα Βεργωτή Λωζάνης που χρηματοδοτούν την μελέτη επισκευής γύρω στις 85.000 ευρώ και έχει συγκροτηθεί μελετητική ομάδα από ντόπιους επιστήμονες με υπεύθυνο τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Μεσσάρη από το Ληξούρι. Αυτή η δουλεία ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2021, αφού ενημερώσαμε το Υπουργείο το οποίο τελικά αποδέχθηκε με απόφαση του να δεχθεί ως δωρεά την μελέτη.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ενώ θα μπορούσε το Υπουργείο να είχε δεχθεί τα χρήματα των δωρητών από το 2014.

Τώρα αυτή η μελέτη ολοκληρώνεται, η προθεσμία ήταν μέσα στην άνοιξη του 2022 να έχει ολοκληρωθεί, όμως οι μελετητές μαθαίνουν ότι ο κήπος της Ιακωβατείου είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος χώρος –εμείς είχαμε ζητήσει και μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου που το δέχθηκε το Υπουργείο- και το Υπουργείο αρνείται να πληρώσει αυτό που οφείλει να καλύψει ο Δήμος.

Ξεκινήσαμε άλλη προσπάθεια για άρση αυτού του κοινόχρηστου χώρου και αυτό μας καθυστέρησε περίπου 9-10 μήνες. Τελικά καταφέραμε τον Φλεβάρη του 2023 να έχουμε την τελική απόφαση από την Πολεοδομία και να προχωρήσουμε σε άρση του χαρακτηρισμού του κοινόχρηστου και το Υπουργείο αποδέχεται πια να κάνουμε μελέτη και γι αυτό τον χώρο.

Πλέον βρισκόμαστε στα τελειώματα της μελέτης η οποία θα κατατεθεί ελπίζω μέχρι το καλοκαίρι στο Υπουργείο Παιδείας για να την εγκρίνει . Πρέπει όμως να εγκριθεί και από το Υπουργείο Πολιτισμού, επειδή είναι χαρακτηρισμένος ο χώρος και το κτήριο ως Μουσείο. Ελπίζουμε μέχρι το φθινόπωρο του 2023 να έχουμε τελειώσει με την διαδικασία της μελέτης και από κει και πέρα το Υπουργείο να αναλάβει να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή της μελέτης».

Η σημερινή λειτουργία της Ιακωβατείου: «Έπρεπε να μεταφερθούμε από το παλιό κτήριο και να διαφυλάξουμε τον βιβλιακό πλούτο και τα εκθέματα και ευτυχώς που βρέθηκε το Μουσείο Ληξουρίου. Δέχθηκε τότε ο ενιαίος Δήμος Κεφαλονιάς να μας το παραχωρήσει μέχρι να επισκευαστεί το κτήριο. Μ αυτή την απόφαση βρισκόμαστε στον χώρο του Μουσείου Ληξουρίου και έχουμε μεταφέρει όλο το βιβλιακό και εκθεσιακό υλικό εδώ . Όλη αυτή η μεταφορά έγινε αρχές του 2019 με εθελοντές και δεν δαπάνησε φράγκο το Υπουργείο. Εδώ θα βρισκόμαστε μέχρι να επισκευαστεί το κτήριο της Ιακωβατείου, όμως αυτός ο χώρος εδώ είναι ιδανικός χώρος για βιβλιοθήκη , ενώ το παλιό κτήριο είναι ένα αρχοντικό που στον ισόγειο χώρο που φιλοξενούσε την βιβλιοθήκη έχει μικρά δωματιάκια, που δεν προσφέρεται για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη. Έτσι λοιπόν σκεφτήκαμε ως Εφορευτικό Συμβούλιο μήπως μπορέσει αυτός ο χώρος του Μουσείου να παραχωρηθεί στην Ιακωβάτειο , δη στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να παραμείνει εδώ το κομμάτι της βιβλιοθήκης. Υποβάλλαμε αυτή την πρόταση στον Δήμο Ληξουρίου στον Δήμαρχο κ Κατσιβέλη και το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε και αποφάσισε να παραχωρήσει τον χώρο του Μουσείου και μετά την επισκευή του κτηρίου της Ιακωβατείου για 30 χρόνια. Οπότε στον χώρο του Μουσείου θα παραμείνει η βιβλιοθήκη και θα αναπτύξει όλες τις δράσεις της , ενώ στο παλιό κτήριο θα γίνει καθαρά Μουσείο , πινακοθήκη και γλυπτοθήκη.

Τώρα θα έχουμε δύο εμβληματικά κτήρια του Ληξουριού , το Μουσείο και την Ιακωβάτειο που θα είναι πόλοι παιδείας και πολιτισμού».

Οι εκδηλώσεις της επόμενης περιόδου για τα 60 χρόνια ίδρυσης της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης: « Γιορτάζουμε τα 60 χρόνια και ήταν μια ευκαιρία να προβάλουμε και το έργο και την προσφορά της Ιακωβατείου. Η πιο σημαντική εκδήλωση είναι η πραγματοποίηση ενός επιστημονικού συνεδρίου 9-10-11 Νοεμβρίου στον χώρο του Μουσείου που θα συμμετέχουν επιστήμονες και ερευνητές οι οποίοι θα παρουσιάσουν υλικό από τη Ιακωβάτειο , οπότε θα προβάλλουμε τον πλούτο της Ιακωβατείου. Παράλληλα θα κάνουμε διάφορες άλλες εκδηλώσεις είτε μόνοι μας, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως την Κυριακή σε συνεργασία με την Φιλαρμονική Πάλλης. Στις 17 Ιουνίου έχουμε μία κοινή εκδήλωση με την Μητρόπολη Κεφαλληνίας και τον Δήμο Ληξουρίου για να τιμήσουμε τον Κωνσταντίνο Τυπάλδο Ιακωβάτο ,Μητροπολίτη και Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη και θα έχουμε και εκπρόσωπο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την παρέμβαση του Μητροπολίτη μας. Στις 30 Ιουνίου έχουμε εκδήλωση με την Χορωδία Αργοστολίου, ετοιμάζουμε τα Ιακωβάτεια το καλοκαίρι με θέμα τους σεισμούς και θα αναφερθούμε και στην κατάσταση της Ιακωβατείου το 1957».

Κλείνοντας ευχαρίστησε εθελοντές και φίλους της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης για την στήριξη του.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-368439310?si=3264ff76a74541f1a515e0580d409b5a&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250