H επικεφαλής της δράσης των εμβολιασμών στην Ιθάκη στον COSMOS 96,5: “Περιμέναμε μεγαλύτερη ανταπόκριση – Ελλιπής η ενημέρωση για τα εμβόλια”
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η Παιδίατρος και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης Όλγα Τζέτζη, με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου παιδιάτρων στην Ιθάκη για τον εμβολιασμό παιδιών.
« Η έλλειψη δυνατοτήτων των παιδιών των μικρών νησιών υπήρξε η έμπνευση για την δράση «Ομπρέλα» . Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ μας πρότειναν 100 Δήμους αρχικά που είναι πιο δυσπρόσιτοι με την έννοια της ιατρικής ενημέρωσης και έχουν ανάγκη ιατρικής φροντίδας λόγω του ότι οι συνάδελφοι δεν επαρκούν . Επιλέξαμε 10 δήμους σε όλη την Ελλάδα και εγώ είχα την τύχη να είμαι υπεύθυνη της αποστολής για την Ιθάκη.
Είμαι πολύ χαρούμενη που 2 μέρες ήμασταν στην Ιθάκη, προσπαθήσαμε να συνομιλήσουμε με τον κόσμο, να τον ενημερώσουμε και να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά».
Η κ. Τζέτζη αναφέρθηκε :
Στην ανταπόκριση του κόσμου της Ιθάκης: «Ως παράπονο να αναφέρω ότι θα περιμέναμε περισσότερη ανταπόκριση από την πλευρά του κόσμου. Ο στόχος ήταν να εμβολιάσουμε όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά και να ενημερώσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, όμως δεν επετεύχθη .Κατανοούμε βέβαια ότι ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο της έναρξης του τουρισμού για το νησί και οι γονείς ήταν απασχολημένοι. Ο στόχος της ενημέρωσης όμως πήγε καλά και ο 9ιάχρονος Σωτήρης που τον ευχαριστώ με εξέπληξε με τις ερωτήσεις που έκανε και τις γνώσεις που είχε. Το μέλλον είναι τα μικρά παιδιά και εμείς ως Παιδίατροι εκεί πρέπει να στοχεύουμε. Θα ξαναπήγαινα στην Ιθάκη, γιατί αυτά τα άτομα που γνώρισα τους έκανα πραγματικούς φίλους και το νησί της Ιθάκης είναι υπέροχο. Ο στόχος στην Ιθάκη θα επιτευχθεί, όταν ο κόσμος οικειοθελώς θα έρθει να ενημερωθεί.».
Στα εμβόλια που επικεντρώνεται η δράση «ΟΜΠΡΕΛΑ»: «Κατά την περίοδο της πανδημίας όλα τα εμβόλια που υπάγονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών έμειναν πίσω και τώρα πρέπει να καλύψουμε αυτά τα εμβολιαστικά κενά , γιατί ένας εμβολιασμός για να είναι αποτελεσματικός , θα πρέπει να εμβολιαστεί το μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι ένα αξιόλογο πρόγραμμα και στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ τυχεροί, γιατί έχουμε ένα πολύ πλούσιο πρόγραμμα εμβολιασμών που παρέχεται στους πολίτες. Η δράση βασικά επικεντρώθηκε σε 3 εμβόλια για τον ιό HPV που προκαλεί καρκίνο και το εμβόλιο εφαρμόζεται σε κορίτσια αλλά και σε αγόρια πλέον από 11 και 9 χρόνων αντίστοιχα, για την μηνιγγίτιδα που γίνονται στην ηλικία των 11 ετών, κάναμε τέτοια εμβόλια στην Ιθάκη. Μέσα στην δράση ήταν και η ενημέρωση για τα εμβόλια για τον COVID-19 στα παιδιά».
Στην ανάγκη ενημέρωσης και πρόληψης: «Ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται από γιατρούς. Ο γενικότερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα θέματα πρόληψης και ο εμβολιασμός υπόκειται στην πρόληψη. Είναι σημαντικό να γίνονται αυτές οι δράσεις και πρέπει να το λάβει υπ όψιν της η πολιτεία σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, γιατρούς για να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας από την μικρή ηλικία για την αξία της πρόληψης. Η δράση «ΟΜΠΡΕΛΑ» έγινε σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ , αλλά η χρηματοδότηση ήταν καθαρά από το ταμείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Πιέζουμε να πειστεί η πολιτεία να επενδύσει στην υγεία με κάθε τρόπο και αν πειστεί η πολιτεία, θα πειστούν και οι πολίτες. Είναι χρέος όλων των γιατρών, έχουμε δώσει όρκο στον Ιπποκράτη, να ενημερώνουμε, να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε. Υπάρχει ο κανόνας, « Κάλιο το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν», τον οποίο έχουμε οδηγό οι Παιδίατροι και δουλεύουμε πάρα πολύ στο κομμάτι της πρόληψης. Μέσα στην πρόληψη είναι και τα εμβόλια, τα οποία είναι το μεγαλύτερο δώρο της επιστήμης».
Στην ομάδα που επισκέφθηκε την Ιθάκη και στην έλλειψη γιατρών στο νησί: « Ήταν 5νταμελής, από όλα τα μέρη της Ελλάδος, εγώ από την Θεσσαλονίκη, τρείς συνάδελφοι από την Αθήνα και ένα άτομο από Λάρισα. Είδαμε ότι υπάρχει έλλειψη γιατρών , μιλήσαμε και με τον δήμαρχο και τους υπεύθυνους του νησιού για το θέμα της υγείας και μας είπαν ότι έχουν όντως ανάγκη από αυτές τις εθελοντικές δράσεις. Συζητήσαμε με τον δήμαρχο για το προς ποια κατεύθυνση μπορούμε να κινηθούμε. Εγώ θα μιλήσω εκ μέρους της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης και εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μπορεί να μιλήσει ο πρόεδρος κ. Νταλούκας για το ότι είμαστε ανοιχτοί για αδελφοποίηση για να προσφέρουμε εργασία ως Παιδίατροι . Έχουμε αξιόλογους συναδέλφους και με υποειδικότητες στην ιατρική και στην συμβουλευτική για παιδιά που το έχουν ανάγκη, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ιθάκης. Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης δεσμεύομαι ότι είναι κοντά στους κατοίκους της Ιθάκης και μπορούμε να ερχόμαστε και να βοηθάμε τους κατοίκους. Μένει να το υλοποιήσουμε, η προθυμία και η διάθεση υπάρχει και η αγάπη σ αυτό που κάνουμε είναι πολύ σημαντική».
Στα ποσοστά των εμβολιασμών στην Ελλάδα: « Προσφάτως παρακολούθησα το Ιατρικό Συνέδριο στρατιωτικών λοιμώξεων στην Λισσαβώνα και εκεί είχαμε τη ευκαιρία να αλληλεπιδράσουμε με συναδέλφους από όλη την Ευρώπη. Ο εμβολιασμός πήγε πίσω την περίοδο της πανδημίας , είχαμε κενά του 4,50% αλλά τώρα σιγά σιγά αναπληρώνονται. Θεωρώ ότι με την δουλειά των παιδιάτρων και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών που ο γονιός ξέρει ότι είναι συνιστώμενο για να προστατεύονται τα παιδιά, πάμε καλά στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε κι άλλο».
Κλείνοντας η κ. Τζέτζη αναφέρθηκε στους επόμενους σταθμούς της δράσης «ΟΜΠΡΕΛΑ» και δήλωσε ότι με την βοήθεια της πολιτείας και την ανταπόκριση του κόσμου θα συνεχίσουν.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.