Ειρήνη Ρουχωτά: «Η έλλειψη γυναικείων προτύπων, απομακρύνει τις γυναίκες από τους τομείς του STEM» (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 10:01

Ειρήνη Ρουχωτά: «Η έλλειψη γυναικείων προτύπων, απομακρύνει τις γυναίκες από τους τομείς του STEM» (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και   Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η Ειρήνη Ρουχωτά τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με αφορμή την κοινοποιηθείσα πρόσκληση της στις γυναίκες να ασχοληθούν με  το κόσμο του STEΜ.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για την συμμετοχή μου στη 2η Σύνοδο Κορυφής για την Εκπαίδευση και την Καινοτομία που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 27 Ιουνίου.

 (η Ειρήνη Ρουχωτά συμμετείχε ως ομιλήτρια στη συνεδρία με θέμα: « Women and girls’ participation in digital economy: The time is now! Bridging the digital gender gap». Και βραβεύτηκε για την ομιλία της αυτή).

Η Σύνοδος αυτή είναι η 2η φορά που πραγματοποιείται , στόχος ήταν η εκπαίδευση και η καινοτομία και να φέρει κοντά επιστήμονες , μαθητές και άτομα από επιχειρήσεις που κατέχουν σημαντικές θέσεις , για να ανταλλάξουμε ιδέες και εμπειρίες προκειμένου να έχουμε καλύτερη πτυχιακή μετάβαση καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Ένα μεγάλο θέμα το οποίο αναπτύχθηκε και απασχολεί γενικότερα την Ευρώπη, είναι η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, γιατί εγείρει πολλά ερωτήματα για το πώς πρέπει να τη χειριζόμαστε ως εργαλείο, γιατί η άγνοια αποτελεί κίνδυνο. Ο σκοπός της Συνόδου κορυφής ήταν να ενημερώσει και να θέσει ηθικά και κοινωνικά διλλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αυτή την εποχή».

Για το θέμα της ομιλίας της «Ψηφιακή Οικονομία» :

«Είναι γεγονός και το βλέπω και από τα στατιστικά στοιχεία, ότι οι γυναίκες δεν κατέχουν τις ίδιες θέσεις ή ανάλογες με αυτές των ανδρών  στους τομείς της τεχνολογίας και της τεχνολογίας, ενώ έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες και εμπειρίες. Επειδή υπάρχει έλλειψη γυναικείων προτύπων δεν νιώθουν τόσο σίγουρες για να προχωρήσουν στο επόμενο τους βήμα και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες τους. 

Ο όρος «Ψηφιακή Οικονομία» σημαίνει τεχνολογία και οικονομία και εγώ στην ομιλία μου αναφέρθηκα στο γεγονός ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούμαστε στον κλάδο. Προσπάθησα να ενθαρρύνω τις γυναίκες και να τονίσω ότι αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε , γιατί είμαστε το ίδιο ικανές και μπορούμε να είμαστε οι πρωτοπόρες που θα πάρουμε μαζί μας στην πορεία και άλλες γυναίκες σ αυτό το εγχείρημα. Θέλουμε πιο πολλές γυναίκες να τολμούν  να πρωτοπορήσουν σ αυτούς τους τομείς ειδικότερα».

Στις διαφορές μεταξύ γυναικών στον ψηφιακό τομέα μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης : «Γενικότερα τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με αυτά που θα θέλαμε . Στην ομιλία του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχοινάς τόνισε ότι είναι σαν να μην εκμεταλλευόμαστε το πλήρες δυναμικό της Ευρώπης. Η οι γυναίκες απασχολούνται σε άλλους τομείς , η δεν έχουν τα σχολεία την κατάλληλη εκπαίδευση  για να εμπνευστούν να πάνε. Γενικά υπήρχαν πολλοί προβληματισμοί  στην Σύνοδο Κορυφής και ένας από αυτούς είναι, τι μπορούμε να κάνουμε ως η επόμενη γενιά. Δεν είναι μόνο να εκπαιδεύσουμε τους νέους, είναι και ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε και τα σχολεία και αυτούς που θα μας εκπαιδεύσουν. Η σύνοδος ήταν και μια μορφή εκπαίδευσης, γιατί αφορούσε και εκπαιδευτικούς. Είχε μία μεγάλη γκάμα της κοινωνίας ,ούτως ώστε να επέλθει η αλλαγή ,γιατί δεν μπορούμε να περιμένουμε την αλλαγή μόνο από έναν φορέα. Γ αυτό το λόγο ήταν και η Σύνοδος για να βρούμε καλύτερες πρακτικές και να μελετήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε από δω και μετά . Κατατέθηκαν πολλές ιδέες και εμπειρίες για μεμονωμένα γεγονότα, αλλά εμείς θέλουμε να γίνει μία πάγια πρακτική αυτό».

Στους προσωπικούς της στόχους: « Μ’ αρέσει πάρα πολύ η κοινωνικοποίηση, να μιλώ για θέματα τεχνολογίας  και ο τομέας εκπαίδευσης. Θέλω να συνδυάσω ουσιαστικά τον ρόλο του μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής που είναι αρκετά μοναχικός με την διοίκηση πληροφοριακών έργων . Ο στόχος μου είναι να διεκδικώ αυτού του είδους μελλοντικές θέσεις. Τώρα θεωρώ ότι έγινε η αρχή , ήμουνα από τις μικρότερες που συμμετείχα live  στις Βρυξέλλες  και  ήταν φανταστική εμπειρία που μιλούσα σε μεγάλο κοινό ως πρέσβης του συγκεκριμένου project».

Για το πώς μπήκε στην διαδικασία: «Συμμετέχω σε ένα  project της Ευρωπαϊκής ένωσης από τον Δεκέμβρη, το οποίο παρακολούθησα στη Πάτρα σε ένα workshop, μου άρεσε και έγινα ambassador που σημαίνει ότι επικοινωνείς και σε άλλον κόσμο το έργο σου και προσπαθείς να βρεις και άλλα κορίτσια και γυναίκες να συμμετέχουν μαζί σου με σκοπό να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των γυναικών να συμμετέχουν σε τέτοια επαγγέλματα. Κάποια στιγμή έλαβα ένα e mail για το ότι μπορώ να συμμετέχω live στις Βρυξέλλες με μία έκθεση με το ενδιαφέρον μου.

Η αφορμή ήταν ότι συμμετείχα σ αυτό το project, αλλά ένιωθα ότι μπορούσα να εκπροσωπήσω  κορίτσια και γυναίκες σ αυτό τον τομέα και ίσως οι προβληματισμοί μου να άγγιζαν κορίτσια που δεν είχαν ποτέ εκφράσει αυτούς τους ίδιους προβληματισμούς και να τους δώσω να καταλάβουν ότι δεν είναι οι μόνες».

Στην ανταπόκριση της συμμετοχή της στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες: «Από το Πανεπιστήμιο μου είχα κάποιες προτάσεις. Μοιράστηκα τα της συμμετοχής μου με τον κόσμο όχι για να παινευτώ , αλλά για να κάνω γνωστό ότι πήγα και να μεταδώσω την εμπειρία μου. Στο Πανεπιστήμιο θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω επ αυτού και για την συνέχεια ακόμα δεν έχω επαφές , όμως όποιος ενδιαφέρεται, είμαι στην διάθεση του να του μιλήσω για την εμπειρία μου, που ήταν η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής».

Η Ειρήνη Ρουχωτά είναι κόρη του Βίκτωρα Ρουχωτά, ειδικού Συμβούλου επί των πολιτιστικών στον Δήμο Αργοστολίου και όπως η ίδια δήλωσε, αισθάνεται υπερήφανος . Συμπλήρωσε δε, ότι όποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το STEM είναι στην διάθεση του ανεξαρτήτως φύλου.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250