Ο πολεμιστής της Εποχής του Χαλκού “αποκαλύπτεται”: Νέα δεδομένα από την σπουδαία ανασκαφή στην Κεφαλονιά

Ο πολεμιστής της Εποχής του Χαλκού “αποκαλύπτεται”: Νέα δεδομένα από την ανασκαφή στην Κεφαλονιά
Τα πρώτα αποτελέσματα της ενδελεχούς οστεοαρχαιολογικής μελέτης για τον πολεμιστή της Εποχής του Χαλκού που βρέθηκε στην Κεφαλονιά παρουσίασε η αρχαιολόγος – οστεοαρχαιολόγος Ευφροσύνη Βίκα.
Η κ. Βίκα ανέφερε ότι η μελέτη αφορά έναν σημαντικό σκελετό, ο οποίος, παρά την εξαιρετικά κακή διατήρησή του, έχει αποδώσει πολύτιμες πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία, την καταγωγή, τη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου που ενταφιάστηκε στον συγκεκριμένο τάφο.
Με τη μέθοδο της πρωτεΐνης αμελογενίνης, που ανιχνεύεται στα δόντια, αποδείχθηκε ότι πρόκειται για άνδρα. Ο σκελετός έφερε τρίτους γομφίους (φρονιμίτες), κάτι που υποδηλώνει ηλικία άνω των 20 ετών. Δεν παρατηρήθηκαν έντονες φθορές στα οστά, γεγονός που υποστηρίζει ότι ο άνδρας ήταν νεαρής ηλικίας ενήλικας.
Με βάση ειδικές μαθηματικές φόρμουλες που εφαρμόζονται σε αποσπασματικά οστά, εκτιμήθηκε ότι το ύψος του ήταν περίπου 1,69 μ., χαρακτηριστικό που τον καθιστά ψηλότερο από τον μέσο όρο της εποχής. Δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις ιδιαίτερα μυώδους σωματότυπου.
Ο σκελετός παρουσίαζε εξαιρετική στοματική κατάσταση, χωρίς τερηδονισμούς, οδοντική πλάκα ή απώλεια δοντιών. Το εύρημα αυτό ενισχύει την εκτίμηση περί νεαρής ηλικίας, αλλά πιθανόν σχετίζεται και με τη φύση της διατροφής του.
Ο σκελετός βρέθηκε σε πολύ κακή κατάσταση διατήρησης, με το 97% των οστών να είναι αποσπασματικό και μικροσκοπικό. Η κ. Βίκα υπογράμμισε την άριστη εργασία των ανασκαφέων, που συνέλεξαν και κατέγραψαν με προσοχή κάθε θραύσμα, καθιστώντας δυνατή τη μελέτη.
Μέσω ανάλυσης του στοιχείου στροντίου στα δόντια, διαπιστώθηκε ότι ο πολεμιστής δεν ήταν γέννημα-θρέμμα του τόπου όπου ενταφιάστηκε. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν μετακίνηση από άλλη γεωγραφική περιοχή, αλλά η ακριβής προέλευση παραμένει υπό διερεύνηση. Αναμένονται επιπλέον αναλύσεις DNA από εργαστήριο της Στοκχόλμης για επιβεβαίωση της γενετικής καταγωγής.
Οι διατροφικές του συνήθειες περιλάμβαναν δημητριακά (σιτάρι, κριθάρι), γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας από πρόβατα και κατσίκια. Δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις κατανάλωσης ψαριού ή οσπρίων. Η διατροφή του χαρακτηρίζεται ως τυπική για την εποχή, χωρίς σημάδια ιδιαίτερης ευμάρειας ή αριστοκρατικής διατροφής.
Δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για την αιτία του θανάτου του. Η απουσία οστεολογικών αλλοιώσεων υποδηλώνει ότι δεν έπασχε από χρόνια νόσο, αλλά ενδεχομένως ο θάνατος να επήλθε από αιφνίδια ή τραυματισμό σε μαλακό ιστό, που δεν αποτυπώνεται στα οστά.
Η ταφή ήταν επιφανειακή, γεγονός που επιβάρυνε την κατάσταση διατήρησης του σκελετού. Η μικροσκοπική ανάλυση του χώματος δεν ανέδειξε οργανικά κατάλοιπα ή ίχνη προσφορών, αν και είναι πιθανό ότι λόγω της επιφανειακής φύσης της ταφής πολλά στοιχεία να έχουν χαθεί.
Στον τάφο βρέθηκαν δόντια αγριόχοιρου, τα οποία θα αναλυθούν ώστε να διαπιστωθεί η προέλευση και ο ρόλος τους, αν αποτελούσαν προσωπικό κόσμημα, όπλο ή άλλο αντικείμενο σημασίας.
Τα επόμενα στάδια της έρευνας περιλαμβάνουν περαιτέρω αναλύσεις των δοντιών για πληροφορίες σχετικά με την παιδική ηλικία του πολεμιστή, πιθανές ασθένειες και το DNA του για τον προσδιορισμό καταγωγής και παθογόνων παραγόντων. Παράλληλα, η έρευνα θα παρουσιαστεί σε τρεις ανακοινώσεις στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αρχαιολογίας στο Βελιγράδι.
Η κ. Βίκα τόνισε ότι, παρά τις δυσκολίες και τα περιορισμένα μέσα, η έρευνα αυτή εξελίσσεται σε ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα προγράμματα μελέτης σκελετικού υλικού στην Ελλάδα, γεγονός που καθιστά την Κεφαλονιά επίκεντρο διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος.
INKEFALONIA NEWSDESK
Η κα Ευφροσύνη Βίκα, Εικόνα : Δήμος Αργοστολίου, Facebook