Δαμουλιανάτα: Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από τους σεισμούς του '53
Πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου το βράδυ, με μεγάλη συμμετοχή κοινού, η προβολή του αφιερώματος «1953 , πριν και μετά σεισμών».
Ήταν μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Πλαγιά» και ο σύλλογος «Το Ριφόρτσο» , στον αύλειο χώρο του Δημοτικού σχολείου Δαμουλιανάτων, σε αγαστή συνεργασία με την κοινότητα Δαμουλιανάτων, τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και τον Δήμο Ληξουρίου. Το «Ριφόρτσο» εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος , Ορέστης Καππάτος που προλόγισε το ντοκυμαντέρ.
Η Γεωργία Ζαφειράτου, ταμίας του συλλόγου « Η Πλαγιά» στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην ενότητα και την συνεργασία όλων των φορέων του χωριού για την προαγωγή του πολιτισμού! Ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Ριφόρτσο και τους συνεχάρη για το ποιοτικό έργο που παράγουν. Χαιρετισμό έκανε και ο πρόεδρος της κοινότητας, Νικόλας Ζαφειράτος.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι:
Ο Μπάμπης Ρηγάτος, πρόεδρος και η Γεωργία Καμινάρη αντιπρόεδρος Καμιναράτων.
Ο Ηλίας Γαλιατσάτος, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Καμιναράτων.
Η Σοφία Μαυροπούλου, πρόεδρος του Υπερίωνα.
Η Άννα Παρίση, υπεύθυνη του τμήματος γυναικών και ο Νίκος Ζαφειράτος, έφορος της Αδελφότητας Πειραιά.
Ο Στέλιος Μαρούλης, ζωγράφος.
Η Εβίτα Αντωνέλλου, πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα του ΟΤΕ
Από τον πολιτιστικό σύλλογο «η Πλαγιά» παραβρέθηκαν ο Αριστόβουλος Θεοφιλάτος, γραμματέας του συλλόγου, η Σέρελη- Ζαφειράτου Παρασκευή, μέλος του συλλόγου και η Άννα Δημητρίου, ενώ από τον τοπικό σύλλογο ο Σπυράγγελος και η Αθηνά Τζουγανάτου.
Ο αντιπρόεδρος του Ριφόρτσο, Ορέστης Καππάτος στον πρόλογό του ανέφερε:
Το φιλμ , που αποτελεί μια δημιουργία του προέδρου του «Ριφόρτσο» Διονύση Φωκά με την στήριξη του συλλόγου, αποτυπώνει την γραφικότητα των πόλεων και των χωριών των νησιών της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, την τραγικότητα εκείνων των ημερών του Αυγούστου, το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας από τα κράτη που προσέτρεξαν να συνδράμουν, την ψυχική δύναμη των κατοίκων να ξεκινήσουν μια νέα πορεία, την ανοικοδόμηση των πόλεων και των χωριών.
Στο φίλμ ακούγεται η φράση: «Σε μια μέρα μεγάλωσα» , η οποία έχει σημαδέψει τους έφηβους εκείνης της περιόδου. Σε τρεις φάσεις, στις 9, 11 και 12 Αυγούστου τα επιβλητικά κτίρια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης καταστράφηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα να χαθεί ένας πολιτισμός πολλών αιώνων.
Το νησί είχε κυριολεκτικά ισοπεδωθεί με μικρή εξαίρεση λίγα χωριά στην Έρισσο και την Παλική. Από την μανία του εγκέλαδου γλύτωσαν μόνο 467 σπίτια ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς 27.659. Η Ιθάκη με εξαίρεση το χωριό Σταυρός και οι περιοχές της Ανατολικής Κεφαλονιάς δεν μπορούσαν να πάθουν χειρότερα, είχαν ισοπεδωθεί από τους προηγούμενους σεισμούς και οι σεισμικές δονήσεις της 12ης Αυγούστου αποτελείωσαν το καταστρεπτικό έργο του Εγκέλαδου. Την ώρα του σεισμού στάλθηκε ανυπόγραφο τηλεγράφημα από την Κεφαλονιά : «Βυθιζόμεθα όλοι. Aποστείλατε πλοία παραλάβουν αλλόφρονες κατοίκους.
Τα πάντα κατέρρευσαν».
Όταν καθάρισε το σύννεφο σκόνης που είχε τυλίξει τις πόλεις και τα χωριά, οι κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, σκηνές αλτρουισμού ξετυλίχτηκαν, πολύς κόσμος με κίνδυνο της ζωής του προσπάθησε να απεγκλωβίσει τους συνανθρώπους του μέσα από τα χαλάσματα.
Νωρίς το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Αργοστόλι κοντά στο Τελωνείο και λόγω των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε στην πόλη αποτελειώνοντας το έργο του εγκέλαδου. Στο Ληξούρι οι καταστροφές ήταν τεράστιες, ο κόσμος αλλόφρων αναζητούσε μέσο να φύγει, πίστευαν ότι το νησί θα βουλιάξει. Μα και σε Σάμη , Πόρο , Αγία Ευφημία, και στα χωριά, ίδιες εικόνες.
Ο Υπουργός Πρόνοιας την ώρα του σεισμού, βρίσκονταν πάνω σε πλοίο στο Αργοστόλι και αργότερα δήλωσε: «Σε 10 δευτερόλεπτα είδα το Αργοστόλι και το Ληξούρι να αφανίζονται και να μεταβάλλονται σε ερείπια. Ο όγκος της καταστροφής είναι πρωτοφανής και τα θύματα και οι τραυματίες, κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο αριθμό θα φτάσουν» .
Σύμφωνα με επίσημη καταγραφή, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Ιθάκη ανήλθε στους 455 και 2712 οι τραυματίες.
Μα μέσα από τα χαλάσματα, ξεπήδησε η αναγκαιότητα για επιβίωση και μια νέα πορεία , η ελπίδα του αύριο. Δεν είναι τυχαία η φράση που χρησιμοποίει πλέον ο λαός των νησιών μας : «πριν και μετά σεισμού» .
Η προβολή προκάλεσε συγκίνηση στο κοινό, ξυπνώντας μνήμες στους μεγαλύτερους που βίωσαν τον τρόμο και την καταστροφή και στους νεώτερους θλίψη για όσα χάθηκαν.
Η Κ. Γεωργία Ζαφειράτου ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα το Ριφόρτσο, τον φορέα που αέναα παράγει πολιτισμό, αξία ανεκτίμητη!
Συνεχάρη και το κοινό για την παρουσία του και ζήτησε από τους συγχωριανούς να στηρίζουν τους φορείς συμβάλλοντας έτσι στην ποιότητα της καθημερινότητάς μας!