«Θέμα χρόνου η ανάπτυξη υδατοδρόμιου στην Κεφαλονιά» τονίζει ο Πρόεδρος της HELLENIC SEAPLANES στον COSMOS 96,5
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes Νίκος Χαραλάμπους , με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κέρκυρα για την προετοιμασία για την εκκίνηση των πτήσεών της το φετινό καλοκαίρι.
Ο κ Χαραλάμπους σχολιάζοντας αρχικά τις ήπιες καιρικές συνθήκες λίγο πριν τα Χριστούγεννα σημείωσε:
« Η ουσία της βασικής επένδυσης μας στην Ελλάδα , είναι ότι ο καιρός στην Ελλάδα είναι τόσο καλός , που μπορούμε να έχουμε σχεδόν ολόκληρο το χρόνο λειτουργία με υδροπλάνα. Ειδικά το ιόνιο είναι το φυσικό περιβάλλον των υδροπλάνων».
Σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κέρκυρα, και στους στόχους της εταιρείας εν γένει, ανέφερε: «Στην Κέρκυρα έχουμε προχωρήσει στην διαδικασία με το κομμάτι της ανάπτυξης του πλάνου της λειτουργίας των υδροπλάνων εκεί που υπάρχουν ήδη 2 υδατοδρόμια έτοιμα για λειτουργία και 3 υδάτινα πεδία, όπου εκεί θα μας δώσουν την δυνατότητα να δείξουμε την πρακτική πρώτη λειτουργία του υδροπλάνου και κατ επέκταση το δεύτερο και το τρίτο.
Εν συνεχεία ο στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε όλο το Ιόνιο και τα παράλια της Δυτικής Ελλάδος, όπως είναι τα Γιάννενα, η Αμφιλοχία, η Πρέβεζα και να κάνουμε ένα δίκτυο βιώσιμο, το οποίο θα μας δώσει την δυνατότητα να αναπτύξουμε όλες τις πτυχές της δραστηριότητας του υδροπλάνου, που δεν είναι μόνο η συγκοινωνία, αλλά και η ανάπτυξη των περιηγητικών πτήσεων, η δημιουργία ποιοτικού τουρισμού για τα κρουαζιερόπλοια, τα resort τα οποία θα εξυπηρετούνται επίσης με τα υδροπλάνα και να μπούμε και στο κομμάτι του κοινωνικού οφέλους που θα έχε το υδροπλάνο, που είναι οι αεροδιακομιδές, οι επεμβάσεις σε κάποιες περιπτώσεις διάσωσης και έρευνας που χρειάζεται η χώρα».
Για τον σταθμό εξυπηρέτησης-υδατοδρόμιο- στην Κεφαλονιά και την μακρόχρονη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Ιόνιο σημείωσε:
« Έχουν περάσει 10 χρόνια και τα μετράμε γιατί πονάνε. Δυστυχώς για τους επενδυτές που προσπαθούν να κάνουν κάτι καινούργιο υπάρχει μεγάλη ταλαιπωρία. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στο κράτος και στην Κυβέρνηση, οι οποίοι μας στήριξαν και μας έδωσαν την ώθηση να φτάσουμε στον τελικό προορισμό που είναι η λειτουργία των υδροπλάνων.
Το Ιόνιο είναι λίγο πολύπαθο στο θέμα των υδροπλάνων. Είχε πάρει κάποια πρωτοβουλία η προηγούμενη διαχείριση της Περιφέρειας η οποία καθυστέρησε, άλλαξε η προηγούμενη διοίκηση, ανέλαβε η καινούργια , μετά πήγαν σε κόντρα στα Δικαστήρια, οπότε καθυστέρησε και πάλι το θέμα των υδροπλάνων.
Είχαμε στα δικαστήρια πάγωμα της διαδικασίας και είναι χαστούκι σε κάποιον που προσπαθεί να κάνει κάτι το Δικαστήριο να δικαιώνει τον αντίπαλο του. Με την αρνητική έκβαση του ΣΤΕ η προηγούμενη Περιφερειακή Διοίκηση έχασε τουλάχιστον 3-4 χρόνια προσπάθειας και τελικά έχασαν και οι κάτοικοι του Ιονίου την ευκαιρία να λειτουργούν τα υδροπλάνα , κάτι που θα ξεκινήσουμε σε λίγες μέρες.
Παρά ταύτα όμως έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες από τους τοπικούς φορείς , Δήμους και Περιφέρεια , έχουμε επικοινωνήσει με την καινούργια διοίκηση της Περιφέρειας , ήδη έχουμε βάλλει κάποια πλάνα έτσι ώστε να προχωρήσουμε.
Με τους Δήμους έχουμε ξεκινήσει για να προχωρήσουμε τουλάχιστον τα υδάτινα πεδία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε με το υδροπλάνο αρχικά και μετά να δημιουργήσουμε και το υδατοδρόμιο.
Οι συζητήσεις πάντα είναι σε καλό στάδιο, το θέμα όμως είναι να προχωρήσουμε και στην πράξη.
Ευελπιστώ μέσα στις επόμενες ημέρες που θα γίνει και ποιο έντονο το συναίσθημα της επιστροφής των υδροπλάνων στην Ελλάδα, στο Ιόνιο να κινητοποιηθούν τόσο οι αρχές οι οποίες θα μας δώσουν το πράσινο φως να ξεκινήσουμε την αδειοδότηση των υδάτινων πεδίων , αλλά και ο κεντρικός φορέας , ο οποίος μα κάνει διάφορα τερτίπια τώρα τελευταία.
Όσο είναι θέμα συζήτησης όλοι είναι χαρούμενοι, όμως όταν έρθει το θέμα ευθύνης πλέον, προσπαθούν να αποφύγουν την ευθύνη και πολλοί φορείς που είναι φορτωμένοι με άλλες ευθύνες , αν τους δώσεις και το θέμα των υδροπλάνων , προσπαθούν να βρούν διάφορα κόλπα για να αποφύγουν την ευθύνη που στην προκειμένη ονομάζεται υδροπλάνο στην περιοχή τους.
Με τον Δήμαρχο Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης είχαμε μιλήσει, είμαστε σε καλό στάδιο, μεσολάβησαν οι εκλογές και τώρα πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε αυτά τα οποία είχαμε βάλλει στον σχεδιασμό. Οπότε είναι καθαρά θέμα χρόνου να μπούμε σε μία λογική να αναπτύξουμε και το υδατοδρόμιο της Κεφαλονιάς.
Στόχος μας δεν είναι να παρακάμψουμε το ένα σημείο σε σχέση με το άλλο, ο σχεδιασμός μας για την Σάμη γίνεται ως υδάτινο πεδίο έτσι ώστε να έχει έως 6 προσεγγίσεις ημερησίως σε περίπτωση που ξεκινήσουμε τις πτήσεις σε Κεφαλονιά μαζί με τα υπόλοιπα νησιά και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί το υδατοδρόμιο του Αργοστολίου. Βάζουμε πλάνο να έχουμε πάντα ένα εναλλακτικό σημείο σε περίπτωση που το ένα σημείο αδυνατεί να καλύψει το άλλο , η οι συνθήκες να μην επιτρέπουν , οπότε για την Κεφαλονιά σχεδιάζουμε ένα υδατοδρόμιο και ένα υδάτινο πεδίο».
Κλείνοντας ο κ Χαραλάμπους ανέφερε ότι ο κόσμος τόσα χρόνια διαδικασιών ήταν και είναι δίπλα στην Hellenic Seaplanes: « Πήγαμε να αναπτύξουμε έναν τομέα ο οποίος θα δώσει και τα ανταποδοτικά οφέλη του στον κόσμο , αλλά και στην χώρα γιατί δημιουργούμε προιόντα μετακίνησης , επιλογές στον κόσμο και ευκαιρίες εργασίας και όλα αυτά δεν είναι κάτι που μπορούμε να τα αφήσουμε. Η χώρα μας είναι μια χώρα που μπορεί να αναπτυχθεί ο τομέας των υδροπλάνων και πιστεύω ότι θα δώσει περισσότερα οφέλη απ ό ότι σήμερα χωρίς τα υδροπλάνα. Είχαμε πει ότι στην Κεφαλονιά επειδή είναι στο κέντρο του Ιονίου, θα μπορούσε να ήταν το κεντρικό υδατοδρόμιο του Ιονίου, που θα διανυκτέρευαν και τα αεροσκάφη , θα φτιάχναμε την μονάδα συντήρησης με συνεχή καθημερινή λειτουργία και είναι πολύ σημαντικό εάν μπορέσουμε στο μέλλον να βρούμε αυτό τον χώρο. Είχαμε κάνει συζητήσεις τόσο για την μαρίνα Αργοστολίου η οποία τότε δεν είχε καμία λειτουργία , η ακόμα και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ το παλιό. Αλλά οι συζητήσεις και η θέληση και η βούληση πρέπει να μετουσιώνονται σε πράξη για αυτό και μείς επιμένουμε και θα επιμείνουμε και στο μέλλον , μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό. Με την επερχόμενη Περιφερειακή Αρχή μέχρι σήμερα απο τις συζητήσεις που έχουμε, φαίνεται ότι θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα».
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.