Απολιθώματα 200 εκατομμυρίων ετών στην έκθεση απολιθωμάτων του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς και Ιθάκης– Συνέντευξη του Καθηγητή Γεωλογίας Γιώργου Ηλιόπουλου στον COSMOS 96,5

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2023 13:41

Απολιθώματα 200 εκατομμυρίων ετών στην έκθεση απολιθωμάτων του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς και Ιθάκης– Συνέντευξη του Καθηγητή Γεωλογίας Γιώργου Ηλιόπουλου στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή,  φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής Γεωλογίας Γεώργιος Ηλιόπουλος, με αφορμή τα Εγκαίνια της Παλαιοντολογικής έκθεσης για τα απολιθώματα του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς – Ιθάκης με τίτλο :«Ο Απολιθωμένος Κόσμος μας…»

Χωρίς_τίτλο.jpg

Ο καθηγητής Γιώργος Ηλιόπουλος

Ο κ Ηλιόπουλος ανέφερε σχετικά: «Αυτή η έκθεση έγινε με σκοπό να ενισχύσουμε το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης και  να του δώσουμε κάποια εργαλεία ακόμα για να μπορεί να κάνει επικοινωνία της γεωλογίας της περιοχής του Γεωπάρκου στην  Κεφαλονιά και την Ιθάκη και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τα απολιθώματα που μπορεί κανείς να εντοπίσει στα δύο νησιά.

Στην μικρή έκθεση που έχουμε ετοιμάσει και ελπίζουμε στο μέλλον να μεγαλώσει, θα μπορεί κανείς να δει απολιθώματα από τα 200 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι πριν από μερικές δεκάδες χρόνια.

Υπάρχουν απολιθώματα που τα βρήκαμε εμείς κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου δουλεύοντας για το έργο αυτό και τα πήραμε από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Κάναμε εδώ και κάποιες ανασκαφές, τα πήγαμε στο Πανεπιστήμιο, τα συντηρήσαμε , τα μελετήσαμε και τα ετοιμάσαμε για να τα εκθέσουμε.

Επίσης υπήρχαν κάποια απολιθώματα τα οποία είχαν συλλεχθεί παλιότερα από την Κεφαλονιά, τα οποία βρίσκονται -τα πρωτότυπα- στο Μουσείο Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωντολογίας –Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από τα οποία εμείς έχουμε κάνει εκμαγεία κα τα έχουμε φέρει για να εκτεθούν και αυτά. Αυτά για τον κόσμο είναι εντυπωσιακά, γιατί έχουμε τμήμα  κρανιοελέφαντα, τμήμα άνω γνάθου από ιπποπόταμο, από τον περίφημο μεγαλόδοντα καρχαρία, τον μεγαλύτερο που υπήρχε ποτέ και υπήρχε στα νερά της Μεσογείου πριν εκατομμύρια χρόνια .  Τέτοια εκμαγεία το επόμενο διάστημα θα έρθουν και κάποια ακόμα, γιατί δεν πρόλαβαν να μας τα κατασκευάσουν στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας».

Για το αν υπήρχαν αυτά τα όντα που ανέφερε ο κ Ηλιόπουλος προ αμνημονεύτων χρόνων στην Κεφαλονιά η εν γένει στα Επτάνησα, σημείωσε: « Αυτά τα όντα ξέρουμε ότι υπήρχαν σε Κεφαλονιά και Ιθάκη σίγουρα , κάποια ελάφια ξέρουμε ότι υπήρχαν στην Κέρκυρα και μένει να γίνει περισσότερη μελέτη γιατί έχουν βρεθεί δόντια και  από θηλαστικά στο Μεγανήσι κοντά στην Λευκάδα. Κάποιες χιλιάδες χρόνια πριν, είχαμε τις παγετώδεις περιόδους , οπότε όταν έπεφτε η στάθμη της θάλασσας τα Ιόνια Νησιά είτε ενωνόντουσαν με την Ηπειρωτική Ελλάδα, είτε λόγω του ότι η στάθμη ήταν πολύ χαμηλή, οι ελέφαντες και οι ιπποπόταμοι μπορούσαν να κολυμπήσουν κα να περάσουν απέναντι. Αυτό μας δείχνει ότι υπήρχε μία επικοινωνία με τη γειτονική χέρσο. Κάποια είδη θαλάσσιας αγελάδας που δεν ζούν πια στην Μεσόγειο , αλλά ζούν πλέον στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό ωκεανό, στο παρελθόν υπήρχαν και στον χώρο της Μεσογείου και έχουμε και κάποια υπολείμματα στον Σχοινέα στην Παλλική. Έχουμε και άλλα απολιθώματα με το πιο κυρίαρχο τους ρουδιστές, κάποια μεγάλα κοχύλια σαν στρείδια που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων και πρακτικά η ραχοκοκαλιά της Κεφαλονιάς , είναι φτιαγμένη από αυτούς. Ο ρουδιστής είναι και η «μασκότ» που έχουμε βγάλει  για το Γεωπάρκο».  

Ο κ Ηλιόπουλος σημείωσε επίσης, ότι λόγω των σεισμικών φαινομένων που υφίστανται στην Κεφαλονιά  και έχουν  σχέση με την πλάκα της Αφρικής που συγκρούεται  με την πλάκα της Ευρασίας  αναγκάζονται τα πετρώματα να ανασηκωθούν, με αποτέλεσμα να  δημιουργούνται τα πετρώματα και έτσι δημιουργήθηκε και ο Αίνος. « Αν πάμε πίσω στα 200 εκατομμύρια χρόνια η περιοχή ήταν ωκεανός και τα παλαιότερα πετρώματα εδώ στην Κεφαλονιά εναποτέθηκαν στους θαλάσσιους πυθμένες αυτού του ωκεανού. Στην συνέχεια τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια με την σύγκρουση των δύο πλακών τα πετρώματα αυτά έχουν αναδυθεί και έχουν βγεί στην επιφάνεια. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με την έκθεση είναι να σας εξιστορήσουμε αυτή την ιστορία με τα απολιθώματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και το πώς εξελίχθηκε ο τόπος και τα περιβάλλοντα. Πως έγινε ο βαθύς ωκεανός  χέρσος ».

Για την συγκεκριμένη περιβαλλοντική έρευνα τόνισε: «Είναι η πιο συστηματική περιβαλλοντική έρευνα που έχει γίνει στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη και κυρίως στη Κεφαλονιά. Έχουμε βρεί καινούργια πράγματα , πχ βρήκαμε απολιθωμένα φύλλα που δεν το περιμέναμε , δεν υπήρχε καμία αναφορά στο παρελθόν κα βρήκαμε απολιθωμένα φύλλα 5-6 εκατομμυρίων ετών. Θέλουμε να τα μελετήσουμε περισσότερο και αν υπάρχει σχετική υποστήριξη (Επιστημονικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα) , φαντάζομαι ότι αυτή η μικρή έκθεση θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον μεγαλύτερη και επιπλέον να έχουμε πολλά καινούργια στοιχεία που θα μπορέσουμε αρχικά να τα δούμε επιστημονικά και στην συνέχεια να μπορούμε να τα επικοινωνήσουμε και στον κόσμο και μαζί κα το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς και Ιθάκης». 

Ο κ Ηλιόπουλος διευκρίνισε ότι τα ευρήματα που υπάρχουν δεν σχετίζονται με τον άνθρωπο για να υπάρχει κάποιο τεκμηριωμένο συμπέρασμα για τον χρόνο κατοίκησης του νησιού: « Ξέρουμε ότι στην Κεφαλονιά έχουν βρεθεί λίθινα εργαλεία παλαιολιθικής εποχής που δείχνουν την παρουσία του ανθρώπου , αλλά δεν έχει βρεθεί κάποιο σκελετικό στοιχείο  που να ανήκει σε πρώιμο άνθρωπο , ούτε κάποια στοιχεία που να δείχνουν την δραστηριότητα του ανθρώπου σε σχέση με κάποια ζώα λόγω κυνηγιού, η λόγω κατανάλωσης στην Κεφαλονιά. Σε άλλες περιοχές έχουν βρεθεί κατάλοιπα που μαρτυρούν την επίδραση του ανθρώπου. Μπορεί στο μέλλον να βρεθούν».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

Σημ.: Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη τις ώρες λειτουργίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου στον Κούταβο που θα αποφασίσει η Διεύθυνση του Φορέα του ΟΦΥΠΕΚΑ




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250