Γεράσιμος Κολαΐτης: ‘’Καρκίνωμα’’ η χωρίς έλεγχο υπερέκθεση παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο – Συμβάλει στην αύξηση του Cyber Bullying’’ (Inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 09:12

Γεράσιμος Κολαΐτης: ‘’Καρκίνωμα’’ η χωρίς έλεγχο υπερέκθεση παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο – Συμβάλει στην αύξηση του Cyber Bullying’’ (Inkefalonia 89,2)

Ο διακεκριμένος Κεφαλονίτης Παιδοψυχίατρος μίλησε στον Inkefalonia 89,2 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου , μίλησε ο Παιδοψυχίατρος, Ομότιμος Καθηγητής της Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμος Κολαΐτης, με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από κοινού με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κεφαλονιάς και Ιθάκης την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη στο Αργοστόλι, με θέμα «Ψυχοκοινωνικά προβλήματα εφήβων μαθητών γυμνασίου πριν και μετά την πανδημία covid-19: Ελληνικά ευρήματα μιας διακρατικής μελέτης».

Ο κ Κολαϊτης ανέφερε σχετικά:

«Αυτό που έγινε στην Κοργιαλένειο, ήταν η παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της έρευνας που έχουμε κάνει στην χώρα στο πλαίσιο μίας μεγάλης διακρατικής μελέτης που γίνεται σε Ευρώπη , Ασία, Νότιο Αμερική και Αφρική , στην οποία συμμετέχουν 23 χώρες , μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Συντονιστής είναι ο συνάδελφος μου Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Andre Surander του Πανεπιστημίου Turku της Φινλανδίας και υπεύθυνος της έρευνας στην χώρα μας είμαι εγώ.

Η έρευνα στην Ελλάδα έγινε πριν έναν χρόνο ακριβώς, συμμετείχαν 51 γυμνάσια , ο αριθμός των συμμετασχόντων μαθητών είναι γύρω στις 6.000 και 600 περίπου προέρχονται από γυμνάσια της Κεφαλονιάς, δηλαδή το 10% του δείγματος είναι από το νησί μας και στην έρευνα συμμετέχουν και γυμνάσια από Αττική, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Ηλεία και Τήνο.

Η έρευνα έγινε μέσω ενός μεγάλου ερωτηματολογίου το οποίο χορηγείται στους μαθητές και συμμετέχουν εκείνοι που έχουν πάρει την συγκατάθεση από τους γονείς τους και υπήρχε και η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μέσα σε ένα χρόνο μπορέσαμε και συλλέξαμε στοιχεία από 6.000 μαθητές , που είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα και είναι από τα μεγαλύτερα των χωρών που συμμετέχουν στο δίκτυο».

Όσον αφορά τα συμπεράσματα που αποκόμισε αυτή η έρευνα, ο κ Γεράσιμος Κολαΐτης, σημείωσε ότι από το πρώτο δείγμα της μελέτης που έγινε πριν 6 χρόνια και πριν από 1 χρόνο πραγματοποιήθηκε το 2ο δείγμα, δόθηκε η δυνατότητα να συγκρίνουν τα ευρήματα του πρώτου κύματος με το δεύτερο και να υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία πριν από την πανδημία και μετά την πανδημία.

Στα κύρια ευρήματα όσον αφορά τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)  και την βία, δείχνει να έχει τριπλασιαστεί το παραδοσιακό bullying και τετραπλασιαστεί το ηλεκτρονικό (Cyber bullying) από το 2017 έως το 2023.

Επίσης οι θύτες έχουν αυξηθεί όπως και τα θύματα ανάλογα , αλλά και το ποιο σημαντικό και ανησυχητικό, έχει αυξηθεί και η ομάδα (θύτες θύματα), δηλαδή οι θύτες που γίνονται θύματα και τα θύματα που γίνονται θύτες ( σ αυτό το σημείο ανέπτυξε την επικινδυνότητα της 3ης ομάδας , φέρνοντας παραδείγματα των σχετικών Φινλανδικών μελετών) και τόνισε τον σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών σε σχέση με αυτό το θέμα, αλλά και τον πρωταρχικό ρόλο της οικογένειας, επισημαίνοντας ότι και η Ελληνική οικογένεια εδώ και χρόνια υφίσταται κλυδωνισμούς, οικονομικούς, αξιακούς κλπ.

Στάθηκε στις διαφορετικές συνθήκες του παρελθόντος σε σχέση με τον παρόντα χρόνο και τόνισε την αύξηση της αυτοκτονικότητας και αυτοκαταστροφικότητας των εφήβων στη σύγχρονη εποχή, που πολλάκις περνούν απαρατήρητες από τους γονείς, οι οποίοι είτε δεν «πιάνουν « τα μηνύματα, είτε δεν δίνουν την πρέπουσα προσοχή. Από το 2007 το φαινόμενο της αυτοκτονικότητας έχει αυξηθεί ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και είναι πολλοί οι παράγοντες που ενισχύουν αυτές τις τάσεις που ο κ Κολαίτης τους έδωσε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος . ''Το ζητούμενο είναι να συμβάλλει το σχολείο να έρχονται στην επιφάνεια και η οικογένεια να πάρει βοήθεια. Πολλές φορές κλείνουν κάποιοι τα μάτια και αυτό δεν είναι σωστό''.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην μελέτη πολλές φορές εκφράσανε την ικανοποίηση τους που μπορέσανε και μοιραστήκανε έστω και ανώνυμα και απρόσωπα κάποιες σκέψεις και συναισθήματα τους και αυτό ήταν εντυπωσιακό» σημείωσε ο κ. Κολαϊτης.

Ενημέρωσε επίσης : «Μόλις το 20% σήμερα των οικογενειών που έχει πρόβλημα με το παιδί θα αναζητήσουν βοήθεια και ο ρόλος του στίγματος παραμένει πρωταρχικός ακόμα και σήμερα και στις προηγμένες κοινωνίες. Επίσης ζητούν βοήθεια από επιστήμονες που δεν είναι του κλάδου μας και αυτό είναι λάθος. Στην «αγορά» υπάρχουν ένα σωρό «ειδήμονες» , έχει γεμίσει η χώρα από συμβούλους, ψυχοθεραπευτές κλπ , ενώ χρειάζονται επιστήμονες που να έχουν γνώση του αντικειμένου κλινική εμπειρία κλπ».

Στις λάθος κατευθύνσεις της σημερινής εποχής κατέθεσε: «Υπάρχει μια δικαιολογημένη ανησυχία της ανθρωπότητας και πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε για κάτι καλύτερο, να συμβάλλει ο καθένας από την σκοπιά του για να γίνει ο κόσμος έστω και λίγο καλύτερος. Θεωρώ εξ ίσου σημαντικό, η πολιτεία να κάνει πράγματα , τώρα το βάρος πέφτει στον Δήμο, στην Περιφέρεια να κάνει δράσεις προληπτικές , γιατί το μέλλον είναι στην πρόληψη. Τα προβλήματα ξεκινάνε από τα πρώιμα παιδικά χρόνια , που πολλά παιδιά βιώνουν την κακοποίηση και άλλα γεγονότα ζωής μέσα στην οικογένεια και μέσα από πολύπλοκους μηχανισμούς του στρες, αυτό το κουβαλάνε στη ζωή τους, για αυτό σπάζομαι απόλυτα το μότο του ΠΟΥ «Δεν υπάρχει υγεία, χωρίς ψυχική υγεία». Πολλοί άνθρωποι παθαίνουν κατάθλιψη και όλα αυτά συσσωρεύονται σιγά σιγά, γι αυτό χρειάζεται νωρίς να παρεμβαίνουμε για να σταματήσει αυτό να περνά από γενιά σε γενιά»

Ανέλυσε επαρκώς τι επιφέρει η χωρίς έλεγχο υπερέκθεση στο διαδίκτυο που τη χαρακτήρισε ως «καρκίνωμα», γιατί παίζει ρόλο και στο bullying και χωρίς να δαιμονοποιεί το διαδίκτυο ,ενημέρωσε ότι υπάρχουν και εφαρμόζονται θεραπείες σχετικές , που για τους έφηβους ειδικά, γίνονται μέσα από το διαδίκτυο. Πρόσθεσε δε ότι αυτό το φαινόμενο δημιουργεί ήδη ανησυχία και υπάρχον χώρες που αρχίζουν να λαμβάνουν μέτρα ειδικά για τις ηλικίες κάτω των 16 ετών και δήλωσε σύμφωνος σε αυτό. Όπως σύμφωνος στάθηκε και στην χρονική διαχείριση των έγκλειστων νέων ανθρώπων με ψυχικά τραύματα, που μελετά και η Ελληνική κυβέρνηση και στο να επιβάλλουν οι Εισαγγελείς θεραπείες όταν οι οικογένειες αποσιωπούν το πρόβλημα του σχολικού εκβιασμού , οι εκπαιδευτικοί δεν το αναδεικνύουν.

Κλείνοντας ο κ Κολαΐτης, στάθηκε στην ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας του ψυχισμού του παιδιού , με την ενδυνάμωση των θετικών στοιχείων του παιδιού όσο και της οικογένειας και ενδυναμώνοντας ένα παιδί τότε θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ζωής και μάλιστα σε μια περίοδο που η κοινωνία περνάει μια περίοδο παρακμής, με γνώμονα ότι όλα ξεκινούν και καταλήγουν στην οικογένεια.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-39631834?si=a22be88d9fdb4dd2accee6ddb1743805&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250