Μαραβέγιας στον COSMOS 96,5 : Η ΝΔ είναι ένα κόμμα το οποίο ξεκινά από την δεξιά και καταλήγει στο μεταρρυθμιστικό κέντρο

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 13:49

Μαραβέγιας στον COSMOS 96,5 : Η ΝΔ είναι ένα κόμμα το οποίο ξεκινά από την δεξιά και καταλήγει στο μεταρρυθμιστικό κέντρο

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών π. Υπουργός και πολιτευτής της ΝΔ Ναπολέων Μαραβέγιας.

Ο κ Μαραβέγιας ερωτώμενος αρχικά για  το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» που πλέον αποτελεί νόμο του κράτους με 175 ψήφους και όσους τάχθηκαν κατά του από την ΝΔ, και για τη στάση του κ Σαμαρά, απάντησε ότι ήταν αναμενόμενο και ότι και άλλα τα κόμματα «επλήγησαν» από τους διαφωνούντες. « Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κόμμα το οποίο ξεκινά από την δεξιά και καταλήγει στο μεταρρυθμιστικό κέντρο, οπότε μέσα στους κόλπους της χωράνε πολλές απόψεις. Προφανώς  ο κ. Σαμαράς, είναι ένα στέλεχος της πρώτης γραμμής, π Πρωθυπουργός, ένας άνθρωπος που κυβέρνησε την χώρα με επιτυχία σε δύσκολες στιγμές στην περίοδο των μνημονίων, οπότε ήταν πλήγμα για την ΝΔ η διαφοροποίηση του , όμως δεν είναι κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τόσο μεγάλα προβλήματα στην ΝΔ, εξάλλου δεν είναι μόνο η ΝΔ, ίσως μεγαλύτερα προβλήματα έχει το ΠΑΣΟΚ , η με τον Πολάκη ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε αυτό διαχέεται σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Όσον αφορά την διαφοροποίηση Υπουργών της ΝΔ , μπορεί να εκφράζει και μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας , που ψηφίζουν ΝΔ. Δεν  δεν είναι ένα μονολιθικό κόμμα η ΝΔ για να μην χωράνε άλλες απόψεις και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ ο κ Κασσελάκης έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας και ότι θα υπάρχουν και κυρώσεις, τώρα αν θα υπάρξουν κυρώσεις στον κ Πολάκη, αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο ερώτημα».    

Για το καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα που πέρασε το μεσημέρι της Τετάρτης 7 Φεβρουαρίου από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία το υπερψήφισε επιβεβαιώνοντας την καταδικαστική απόφαση, και την αμφισβήτηση του ψηφίσματος αυτού από τον Άρειο Πάγο ο κ Μαραβέγιας  σημείωσε ότι το ψήφισμα αυτό έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα , έγινε μία προσπάθεια από  όλα τα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου να αντιπολιτευτούν εν όψει των Ευρωεκλογών την Ομάδα του Λαϊκού κόμματος στην Ευρωβουλή. «Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία  όμως εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία όχι μόνο δεν συμμερίζεται αυτό το ψήφισμα, αλλά λέει ακριβώς τα αντίθετα για την Δημοκρατία στην χώρα μας , για το Κράτος Δικαίου κλπ. Για το θέμα του Αρείου Πάγου , νομίζω ότι αισθάνθηκαν κάπως προσβεβλημένοι οι Αεροπαγίτες με αυτή την αποστροφή ότι υπάρχει πρόβλημα με την δικαιοσύνη και όλα αυτά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με την δικαιοσύνη στην χώρα μας λόγω της αργοπορίας κλπ. Η δικαιοσύνη δυστυχώς στην χώρα μας χρόνια τώρα αργοπορεί , αλλά το θέμα είναι να λαμβάνονται και σωστές αποφάσεις και βλέπω τώρα με το νέο νομοσχέδιο του κ Φλωρίδη, θα γένει μια μεγάλη προσπάθεια να επισπευσθούν οι αποφάσεις και αυτό είναι ένα κρίσιμο θέμα και για την οικονομία, γιατί οι προσφυγές μεταξύ αντιδίκων για το περιβάλλον η για οτιδήποτε άλλο , η επιθυμία του επενδυτή χάνεται».     

Στο ερώτημα πώς βλέπουν οι Έλληνες την Ε.Ε. – πόσο τους ενδιαφέρουν οι ευρωεκλογές, ο κ Μαραβέγιας  απάντησε ότι τα τελευταία χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποφασιστικό και όχι όπως παλιότερα συμβουλευτικό ρόλο και αποφασίζει οτιδήποτε πρέπει να γίνει σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και δεδομένου ότι η ζωή όλων των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά 80%  και πάνω ρυθμίζεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι Ευρωεκλογές ίσως να έχουν μεγαλύτερη σημασία και από τις Εθνικές εκλογές και στοιχειοθέτησε τα περί αυτού, τονίζοντας ότι πρώτο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το Λαϊκό κόμμα και στην Ελλάδα η ΝΔ, η οποία έβαλε και την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή. 

Για τις οικονομικές παροχές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά  στον πρωτογενή τομέα μέσω των επιδοτήσεων, έκανε αναφορά στον πακτωλό χρημάτων που εισέρευσαν στην χώρα , τα οποία μπορεί να μη εκσυγχρόνισαν  και να μην αύξησαν την ολιστικότητα του , εξ ου και τα προβλήματα που έχουν αυτή τη στιγμή , αλλά ωστόσο άλλαξαν την φυσιογνωμία της Ελληνικής υπαίθρου (έκανε αναφορά στην δεκαετία του 80 με τα γενναία κονδύλια) και δευτερευόντως σε πάρα πολλά μεγάλα έργα. Χαρακτήρισε δε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη ως επωφελή και οικονομικά και χρηστικά, μη συμφωνώντας με τα όσα επικαλούνται κόμματα της αντιπολίτευσης ότι τα χρήματα της Ευρώπης πήγαν σε τσέπες αρμοδίων και ολίγων.

Για τα αιτήματα των αγροτών και την συνέχιση των κινητοποιήσεων τους φέροντας την εμπειρία 15 χρόνων στην αγροτική οικονομία και ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τους απέδωσε δίκιο , αναλύοντας τις 3 πηγές των προβλημάτων τους  και στάθηκε στην στάση του Πρωθυπουργού για την σταδιακή λύση στο θέμα του αφορολόγητου πετρελαίου. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να καλύψει τα αιτήματα τους, όμως ο προϋπολογισμός δεν είναι ανεξάρτητος για να καλυφθούν μόνο τα αγροτικά αιτήματα από την στιγμή που υπάρχουν και άλλες κοινωνικές ομάδες που θα πρέπει να καλυφθούν. Χρειάζεται όπως τόνισε προσοχή και σύνεση γιατί πρέπει να κρατηθούν και οι δημοσιονομικές ισορροπίες από την στιγμή που το 2024 επιστρέφουν και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που είχαν ανασταλεί λόγω της πανδημίας.  «Πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης έτσι ώστε να εκτονωθεί αυτή μεγάλη κρίση που έχει δημιουργηθεί».

Τέλος ερωτηθείς για την κατάταξη της Ελλάδας ως την τελευταία χώρα στις δαπάνες για την παιδεία (7,1%) , αποδέχθηκε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα υποχρηματοδότησης, η οποία προέκυψε κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και από το 2019 και μετά η Κυβέρνηση έχει 2πλασιάσει τις δαπάνες για την παιδεία. Σ αυτό το σημείο παρέθεσε στοιχεία για την περίοδο πρίν το 2019 με τις περικοπές που επιβάλλοντο από τους δανειστές της Ελλάδας.  «Η ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια έχει προσπαθήσει πάρα πολύ να ανεβάσει τον πήχη και σίγουρα δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα που πρωτοστατούσε και τώρα σε μεγάλο βαθμό στον πολιτισμό και οι επιτυχίες των καθηγητών μας στον διεθνή χώρο είναι πάρα πολύ μεγάλες να έχουμε αυτό το επίπεδο της υποχρηματοδότησης. Με τον νόμο που αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είναι μια ευκαιρία να ξαναδούμε όλο το ζήτημα της ανώτατης εκπαίδευσης   και φαίνεται μία διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να ενισχύσει πάρα πολύ τα δημόσια πανεπιστήμια. Πιστεύω ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί και έχω την πεποίθηση ότι την κυβέρνηση κυρίως την ενδιαφέρει η δημόσια παιδεία και δευτερευόντως όπως όλες οι χώρες της Ευρώπης και του κόσμου σχεδόν πρέπει να ανοίξει τα παράθυρα και στα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια . Για τις αντισυνταγματικές παραμέτρους, τους ακούμε, αλλά υπάρχουν και άλλοι θεματολόγοι, οι οποίοι λένε ότι το Ενωσιακό Δίκαιο και οι Διεθνείς Συμφωνίες που έχει κάνει η Ελλάδα επιτρέπουν την δημιουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Πολιτικά πιστεύω ότι το θέμα δεν έχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα και θα δούμε όταν δημιουργηθούν τα παραρτήματα τελικά, τι θα πει το ΣΤΕ».

Κλείνοντας όσον αφορά την υποψηφιότητα του στις Ευρωεκλογές, απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του ίδιου του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη .




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250