Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για διευκόλυνση ενήμερων δανειοληπτών!
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, όπου και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, για το «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες . Με βάση το σχέδιο, σε όσους υπάγονται, χορηγείται:Α. Περίοδος χάριτος 48 μηνών.
Β. Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού. Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ, το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,25% και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος. Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, εκτός των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών μέσα στην περίοδο χάριτος.
Γ. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση.
Δ. Η δόση ,σε όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος, θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.
Οι βασικές «πρόνοιες» είναι:
1.Η διευκόλυνση αφορά :
• μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου
• άνεργους με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα. (Το παραπάνω ποσό αυξάνεται κατά 5.000 –δηλαδή, μέχρι 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα- για όσους πάσχουν από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
• αυτούς που εργάζονται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο
2.Στη ρύθμιση υπάγονται απαιτήσεις από πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η
αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.
3.Προϋποθέσεις υπαγωγής:
• το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.
• το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ( ή 300.000 για τρίτεκνους, πολύτεκνους και βαριά ασθενείς)
• το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στη κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ( ή 15.000 για τρίτεκνους, πολύτεκνους και βαριά ασθενείς)