Άκης Τσελέντης στον Inkefalonia 89,2: ‘’Το φαινόμενο θα διαρκέσει βδομάδες – Δεν έχει επηρεαστεί διπλανό μεγάλο ρήγμα’’- Τι θα πρέπει να προσέχουμε

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 06 Μαρτίου 2024 14:26

Άκης Τσελέντης στον Inkefalonia 89,2: ‘’Το φαινόμενο θα διαρκέσει βδομάδες – Δεν έχει επηρεαστεί διπλανό μεγάλο ρήγμα’’- Τι θα πρέπει να προσέχουμε

Συνέντευξη στον Ρ/Σ Inkefalonia 89,2 

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο διδάκτωρ Γεωφυσικής και  διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, για την πολύ έντονη μικροσεισμική δράση βόρεια της Άσσου Κεφαλονιάς.

«Αποφεύγω ειδικά σε περιόδους τουριστικές να βγαίνω και να πετάω ''φωτοβολίδες στον αέρα'' ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός. Αυτό το πράγμα πραγματικά με έχει κουράσει και πάντα προσπαθώ ό,τι λέω να έχει βάση.

Το φαινόμενο αυτό που παρακολουθούμε τα τελευταία τέσσερα 24ωρα, είναι εντοπισμένο σε ένα μικρό ρήγμα βορειοανατολικά της Άσσου, που δεν μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό. Τα γεγονότα εκεί είναι πολύ μικρά, το μεγαλύτερο που καταγράψαμε ήταν 3,7 και γίνονται αισθητά στην οικιστική ζώνη της περιοχής εκεί κοντά.

Υπάρχει ένα θέμα όμως εδώ πέρα , η σεισμικότητα της Κεφαλονιάς – σεισμός Ληξουρίου, σεισμός της Λευκάδας μετά- , είναι σε ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο περνάει με διεύθυνση βορειοδυτικά νοτιοανατολικά στις δυτικές ακτές της Κεφαλονιάς και το οποίο είναι ενεργό και από καιρού εις καιρόν μας δίνει σεισμούς, Ευτυχώς όμως η δράση που έχουμε καταγράψει τις τελευταίες μέρες και φωτογραφίζω ένα ρήγμα μικρό το οποίο είναι κάθετο στο άλλο, δεν βλέπω να επηρεάζει κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το άλλο ρήγμα. Από την άλλη μεριά αυτή η ακολουθία θα κρατήσει αρκετές μέρες, μπορεί και αρκετές εβδομάδες. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε και πριν κάποια χρόνια που δούλεψε εκεί πέρα αυτό το ρήγμα και μετά ξεθύμανε και είχε ενεργοποιηθεί και λίγο ποιο βορειοδυτικά.

Το 1953 η Κεφαλονιά γκρεμίστηκε και δομήθηκε από την αρχή . Έχει φτιαχτεί με τους ισχυρότερους αντισεισμικούς κανονισμούς , με εξαίρεση όμως το βόρειο κομμάτι, την Έρισο. Από την Άσσο και πάνω προς Φισκάρδο δεν υπέστη ζημιές στους σεισμούς του 1953 και εκεί πέρα έχει πάρα πολλά σπίτια , διατηρητέα και πολλές τέτοιες κατασκευές. Οι κατασκευές αυτές είναι ευάλωτες και για μικρότερα γεγονότα της τάξης του 5 ρίχτερ αν γίνουν πιο κοντά. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλές παλιές λιθοδομές και έχω πει να αποφεύγουμε αυτή την περίοδο να καθόμαστε κάτω από αυτά τα παλιά σπίτια και να μην αφήνουμε τα παιδιά μας να παίζουν κοντά σε αυτές τις λιθοδομές. Το φαινόμενο αυτό κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες και δεν θα έχουμε θέμα. Το αν έχουμε μετατόπιση στο μεγάλο ρήγμα, αυτό το παρακολουθούμε πάρα πολύ, γιατί εγώ στο νησί έχω βάλει πάρα πολλά όργανα . Έχω βάλει γύρω στους 17 σεισμογράφους στη ευρύτερη περιοχή και παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια και όταν δούμε κάτι ποιο επικίνδυνο, θα κάνω τις σχετικές ανακοινώσεις, γιατί εγώ θέλω να λέω στο κόσμο την αλήθεια».

Ο κ Τσελέντης σ αυτό το σημείο εκδήλωσε την πικρία του για κάποια σχόλια αναγνωστών σε τοπικό site που ανέφεραν ότι κινδυνολογεί για το νησί και κάνει κακό στον τουρισμό, από την στιγμή που όταν οι άλλοι το πράττουν, αυτός βγαίνει και καθησυχάζει τον κόσμο: « Αυτό με πλήγωσε πραγματικά, γιατί από το νησί μου δεν περίμενα τέτοια αντιμετώπιση» ανέφερε.

Ενημέρωσε επίσης ότι η Κεφαλονιά είναι από τις πιο σεισμικά ενεργές περιοχές του κόσμου, γιατί το Ελληνικό τόξο που συνδέεται με την Αφρική περνώντας κάτω από την Ευρώπη τελειώνει στο κομμάτι της Κεφαλονιάς με ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο προανέφερε, στο οποίο κάποια στιγμή θα έχουμε γεγονότα, τα οποία κατά πολύ μεγάλο ποσοστό θα είναι στην θάλασσα που δεν θα μας επηρεάσουν και με δεδομένη την πολύ καλή δομή του νησιού αυτό δεν τον προβληματίζει καθόλου.

Επανέλαβε δε, ότι τον προβληματίζει το ότι έχει μαζευτεί πολύ ενέργεια και με μικρούς σεισμούς η ενέργεια δεν εκτονώνεται. Για να εκτονωθεί η ενέργεια σε κάποια περιοχή, απαιτούνται πάρα πολλοί ,μεσαίου ή μεγαλύτερου μεγέθους σεισμοί και αυτή η εκτόνωση όπως πιστεύει θα γίνει στην θάλασσα στο μέλλον.

Για την επικρατούσα αντίληψη στην Κεφαλονιά ότι κάθε 30 χρόνια γίνεται σεισμός και για τις προσπάθειες του να θωρακίσει την Κεφαλονιά με σεισμογράφους ,είπε: « Ο εγκέλαδος δεν έχει ρολόι για να κοιτάει το ρολόι του. Έχω κάνει πολλές προσπάθειες για το νησί, πάντα έχω την αρχή και ποτέ δεν πήγα σε Κεφαλονίτικο φορέα, Περιφέρεια, Δήμος η οτιδήποτε άλλο ,να ζητήσω χρήματα για να βάλω όργανα. Πάντα ότι φέρνω και ότι έχω βάλλει τα έχω βάλλει με Ευρωπαϊκούς πόρους και έχω βάλλει πάρα πολλά , γύρω στα 17 που η αξία τους είναι κοντά στα εκατομμύρια. Είχα βάλλει και ένα δίκτυο μέσα στην Γεωργική Σχολή για ένα μεγάλο διάστημα. Δυστυχώς μία πρόταση που είχα κάνει για να κάνω ένα σεισμολογικό εργαστήρι στην Κεφαλονιά και να πυκνώσω τα όργανα μου δεν πέρασε, γιατί υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από κάποιους συναδέλφους. Όπως επίσης έχω στεναχωρηθεί πάρα πολύ, γιατί ο Δήμος Ληξουρίου εγκατέστησε δήθεν κάποιο δίκτυο στο Ληξούρι από κάποιους Αθηναίους σεισμολόγους , οι οποίοι με σκοπό μόνο και μόνο το συμφέρον, μας δίνουν αέρα κοπανιστό, γιατί εγώ το καλύπτω το Ληξούρι. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά και πρέπει οι ντόπιοι φορείς να σκεφτούν όταν κάνουν τέτοιες κινήσεις, για να μην βλάπτουμε τον κόσμο. Το τονίζω, έκανα μία προσπάθεια να κάνω ένα σεισμολογικό μικρό κέντρο στην Κεφαλονιά , ένα εργαστήρι στο οποίο θα εκπαιδεύουμε φοιτητές και από το εξωτερικό, γιατί είναι ένα σεισμολογικό εργαστήριο η Κεφαλονιά γιατί έχουμε συνέχεια σεισμούς, όμως δεν το πέτυχα αυτό να το κάνω και τώρα με το Γεωδυναμικό έχω ρίξει πραγματικά πάρα πολύ κόπο και γι αυτό το λόγο έχουμε βάλλει και πάρα πολλά όργανα στο νησί και το παρακολουθούμε πλήρως και είναι καλά προστατευμένο».

Σε σχέση με τη αναφορά του Αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή για το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Ληξούρι και για το μεταπτυχιακό φοιτητών που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το αντικείμενο, επισήμανε ότι ο κ. Κουρής κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά και σχολίασε σχετικά με το ερευνητικό κέντρο, ότι στην Ζάκυνθο αποτύχανε, γιατί υπήρχε εκεί μία ομάδα του ΒΑΝ που θα μπορούσε να απασχοληθεί στο κομμάτι του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά αγνοήθηκε και έχει στραφεί η έρευνα σε άλλες διευθύνσεις και πρόσθεσε:

«Τώρα έχω ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα εγώ το οποίο το χρηματοδοτούν τα επιμελητήρια δυτικής Ελλάδος από όταν ήταν η προηγούμενη Περιφερειάρχης και εύχομαι και ο νέος Περιφερειάρχης να έχει ευήκοα ώτα, να περάσουμε στα ΕΣΠΑ ένα τεράστιο πρόγραμμα που θα καλύψουμε όλα τα νησιά του Ιονίου , να ελαττώσουμε τη σεισμική διακινδύνευση και να κάνουμε κάποιες τεχνικές σεισμικών σεναρίων, να μπορούμε μελετήσουμε τα θαλάσσια ρήγματα. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα Ευρωπαϊκό μέσα από τα ΕΣΠΑ, που πιστεύω ότι θα δώσει πολύ μεγάλη δημοσιότητα στο νησί μας. Το προσπάθησα να γίνει το κέντρο ερευνών στην Κεφαλονιά, όμως δεν τα κατάφερα, θα θελα να γίνει, γιατί πραγματικά υπάρχουν χώρες, όπως στην Ιαπωνία που έχω ζήσει χρόνια, η στην Καλιφόρνια κλπ, όπου εκμεταλλεύονται την σεισμικότητα της περιοχής και κάνουν τέτοια μικρά κέντρα. Είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ με τον κ Κουρή εάν μου ζητηθεί».

Ο κ Τσελέντης έκανε αναφορά στους κανόνες σεισμικής προστασίας που πρέπει να ακολουθούνται και σημείωσε κάποιες αστοχίες που έχει παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια στην δόμηση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων η σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, ένα φαινόμενο όπως σημείωσε που παρατηρείται πολύ ποιο έντονο στην Ζάκυνθο.

Ενημέρωσε επίσης για τις δραστήριες σεισμικά περιοχές στην Ελλάδα, σημειώνοντας την μικρή δράση στην περιοχή του Ξυλόκαστρου ,αντίστοιχη με αυτήν που σημειώνεται στην Άσσο, στην Ιτέα που προηγήθηκε ένα παρόμοιο φαινόμενο και έθεσε τον προβληματισμό του για τον Κορινθιακό κόλπο που είχε δώσει τον σεισμό των Αλκυονίδων το 1981, κάτι που παρακολουθούν στενά με όργανα και με τεχνικές προδρόμων, με την πεποίθηση ότι θα πιάσουν την όποια διέγερση. Δεν παρέλειψε την περιοχή Νοτιοδυτικά της Κρήτης και έκανε αναφορά και στην Κωνσταντινούπολη και στο μεγάλο ρήγμα της Ανατολίας το οποίο ενεργοποιείται τμηματικά. Το κομμάτι του Μαρμαρά πλησίον της Κωνσταντινούπολης το οποίο όπως ανέφερε έχει να σπάσει πολλές 10ετίες, σίγουρα θα δώσει έναν μεγάλο σεισμό της τάξης τν 7μιση ρίχτερ και με δεδομένη την πολύ παλιά δόμηση της Κωνσταντινούπολης, τα άσχημα εδάφη και την πολύ μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού , είναι μία από τις ποιο επικίνδυνες πόλεις και θα υπάρχει εκατόμβη νεκρών. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι δεν ξέρουν πότε θα γίνει αυτός ο σεισμός γι αυτό πρέπει να εντατικοποιηθούν κάποια μέτρα ελαχιστοποίησης της διακινδύνευσης της Κωνσταντινούπολης και της ενημέρωσης του κόσμου, κάτι το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται. Κατά τον ίδιο η επιρροή ενός τέτοιου σεισμού στο Ελληνικό τόξο, θα είναι μικρή και θα επηρεάσει ενδεχομένως την βόρεια Ελλάδα που περνάει από εκεί το λεγόμενο βόρειο τόξο, και δήλωσε ότι δεν δέχεται ότι ο προηγούμενος σεισμός στην Τουρκία επηρέασε τον σεισμό της Αθήνας.

Τέλος ο κ Τσελέντης όσον αφορά την επικοινωνία και συνεργασία του με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, δήλωσε ότι δεν αποδίδει όπως πρέπει, γιατί όσα προώθησε για τα παλιά παραδοσιακά κτήρια και με νομοσχέδιο του τότε αρμόδιου Υπουργού κ. Χατζηδάκη υιοθετήθηκαν, δεν προχώρησαν λόγω των πολλών κληρονόμων. Για τα σχολεία που υπάρχουν πολλά παλιά, υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις, το νομοσχέδιο για τα δημόσια κτήρια ανέφερε ότι καρκινοβατεί (από εποχής Λαλιώτη το 1981 που ξεκίνησε η προσπάθεια μέχρι τώρα μόνο το 20% είχαν ελεγχθεί) γιατί δεν γίνονται οι έλεγχοι όπως επιβάλλεται να γίνουν και καθυστερεί δραματικά και ανέφερε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κάνει μία προσπάθεια να κάνει σεισμικά σενάρια, δηλαδή να διεγείρουν υποθετικά ρήγματα σε μια περιοχή και να διεγείρουν μετά το σχολείο κλπ. Σήμανε το κώδωνα του κινδύνου όμως γιατί στο τελευταίο νομοσχέδιο δεν έχουν συμπεριλάβει τις εκκλησίες που υπάρχουν πάμπολλες στην Ελλάδα και έως τώρα δεν έχει συμβεί κάποιο γεγονός με τον κόσμο μέσα σε αυτές και με νόημα σημείωσε «Συν τω Θεώ και χείρα κίνει».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.  

 {https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-435046986?si=6004ab00e11349b4b58f2887e1acc276&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250