Λευτέρης Κρητικός: ''Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την θολή πολιτική γραμμή του'' (Inkefalonia 89,2)
Συνέντευξη στον Inkefalonia 89,2
Στον Inkefalonia 89,2, στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Κρητικός, για τις μετά των Ευρωεκλογών εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Έξι υποψηφίους μετρά το ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές Προέδρου του κόμματος στις 6 Οκτωβρίου και ο κ. Κρητικός ανέφερε σχετικά:
«Ξεκίνησε η διαδικασία επίσημα από την Κυριακή 30 Ιουνίου όπου στην Κεντρική επιτροπή ο πρόεδρος κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη των επόμενων ημερών.
Μετά τις Ευρωεκλογές άνοιξε η συζήτηση για εκλογή ξανά από τη βάση αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ κι αυτό διότι παρ ότι τα ποσοστά αυξήθηκαν κατά 1 μονάδα , αυτό που περιμένει ο κόσμος και όχι μόνο οι ψηφοφόροι του κόμματος , είναι να υπάρχει μια πολιτική δύναμη η οποία θα διεκδικήσει την εξουσία και θα μπορέσει να κερδίσει την Κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό δεν φάνηκε από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών , παρ ότι η Κυβέρνηση είχε μια πολύ μεγάλη φθορά.
Άνοιξε λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ ο διάλογος και δημόσια περί εκλογής αρχηγού από την βάση.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε και την ημερομηνία των εκλογών για τις 6 Οκτωβρίου για τον 1ο γύρο και για τον 2ο γύρο 13 Οκτωβρίου και που ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους ο Πρόεδρος μας Νίκος Ανδρουλάκης, ο συντοπίτης μας Παύλος Γερουλάνος ο οποίος ήταν υποψήφιος και στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Κατρίνης Βουλευτής Ηλίας, και η Μιλένα Αποστολάκη βουλευτής στον βόρειο τομέα της Αθήνας.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ , σ ένα δημοκρατικό κόμμα από την μία πλευρά είναι ευχάριστο να υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι για την αρχηγεία και από την άλλη πλευρά είναι ωραίο σε κάθε διαδικασία εκλογική, κάθε υποψήφιος αρχηγός να εκφράζει και μια τάση, ένα ρεύμα, κάτι διαφορετικό και αυτό αναμένουμε να το δούμε το επόμενο διάστημα.
Εάν οι υποψηφιότητες είναι για να ενδυναμώσουνε κάποιοι την θέση τους μέσα στο κόμμα, θεωρώ ότι είναι άσκοπο και δεν έχει να προσφέρει κάτι και στο κόμμα και στο πολιτικό σύστημα της χώρας.
Το να υπάρχουν βέβαια έξι διαφορετικές τάσεις μέσα σε ένα κόμμα, είναι πρόβλημα. Αυτή την στιγμή για κάποιο λόγο αρκετοί θεωρούν ότι μπορούν να ηγηθούν μιας προσπάθειας ανασύνταξης, αναδιοργάνωσης και μεγαλώματος του ΠΑΣΟΚ.
Φάνηκε αυτό και πριν δύο χρόνια, όταν είχαμε πάλι την εκλογή προέδρου και εκλέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης (12-12-2021) με μια διαδικασία αρκετά επιτυχημένη, με πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, η οποία έδωσε τότε μία δυναμική στον νέο Πρόεδρο. Βέβαια η δυναμική αυτή δεν συνεχίστηκε και μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες, ένα μεγάλο κομμάτι της δυναμικής αυτής είχε χαθεί.
Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος θεωρώ ότι ορθώς καταφεύγει στην βάση του κόμματος από την στιγμή που αμφισβητήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και ο ίδιος. Από το ίδιο βράδυ των εκλογών, υπήρξαν αρκετοί βουλευτές και τις επόμενες μέρες και στο Πολιτικό Συμβούλιο που έγινε, που τον αμφισβήτησαν. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να αποφύγει την διαδικασία αυτή και να πάει με βάση το καταστατικό σε εκλογές μετά από 1 χρόνο».
Ο κ Κρητικός κάνοντας αναφορά και στις 2 εκλογικές διαδικασίες που προηγήθηκαν , Βουλευτικές εκλογές και Ευρωεκλογές, με πρόεδρο τον κ. Ανδρουλάκη σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να απορροφήσει τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ούτως ώστε να αποκτήσει την δυναμική του 2ου κόμματος και της εν δυνάμει κυβέρνησης.
Για το θέμα των υποκλοπών που το ανήγαγε σε μέγιστο θέμα ο κ Ανδρουλάκης και ορθώς το προχώρησε και δικαστικά κατά τον ίδιο, θεωρεί ότι η συνεχής επανάληψη του θέματος προεκλογικά από τον κ Ανδρουλάκη , δεν ωφέλησε, από την στιγμή που οι αναφορές του στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα ήταν ελιποβαρείς: «Κάπου εγκλωβίστηκε λίγο σ' αυτό το θέμα και δεν ξέρω πολιτικά στο τέλος κατά πόσο ωφέλησε. Όμως είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας και δεν μπορώ να πω ότι λάθος τέθηκε. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι ακόμα και εμείς οι ίδιοι ως Γραμματείς Οργανώσεων, γιατί πέρα από τα διαδικαστικά, έχουμε και έναν πολιτικό ρόλο, περιμέναμε έναν διάλογο για σημαντικά νομοσχέδια (ομόφυλα ζευγάρια, πανεπιστήμια κλπ), και δεν υπήρξε ο διάλογος εκείνος που θα θέλαμε και εμείς μέσα στο κόμμα μας , για το πώς θα διαμορφωθεί μία άποψη, η οποία να εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και αυτό ειπώθηκε και στην Κεντρική Επιτροπή και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι λέει το ΠΑΣΟΚ πχ για τα πανεπιστήμια μέσα στην κοινωνία. Άλλος λέει δημόσια, άλλος ιδιωτικά. Τα ίδια λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν περνάει μια σαφής εικόνα στην κοινωνία. Αυτή την θολή πολιτική γραμμή την πλήρωσε και το ΠΑΣΟΚ».
Αφού επανέλαβε ότι οι πολλές υποψηφιότητες για την αρχηγεία του κόμματος μπορεί και να δηλούν την τάση για την μελλοντική αναβάθμιση κάποιων, δεν απέκλεισε κάποιοι να έχουν μπει στην διαδικασία για να ενισχύσουν στον 2ο γύρο κάποιους άλλους, αν και θεωρεί δύσκολη την μετακίνηση ψήφων.
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Παύλο Γερουλάνο για την σοβαρή κοινοβουλευτική του παρουσία και το όραμα του και δεν άφησε ασχολίαστο το ότι οι μηχανισμοί και τα ερείσματα που έχει ο καθένας υποψήφιος θα είναι καταλύτες στην εκλογή του επόμενου Προέδρου του κόμματος.
Επίσης δήλωσε ότι οι σημερινές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία, από την στιγμή που η διάψευση των προσδοκιών του κόμματος για αύξηση των ποσοστών του ήταν ήδη εμφανής.
Στην περίπτωση επανεκλογής του κ Ανδρουλάκη σημείωσε: «Θα έχει μία μεγάλη δυναμική το πρώτο διάστημα, θα ενισχυθεί, από κει και πέρα όμως θα πρέπει να γίνουν και από τον ίδιο θεωρώ, πολύ μεγάλες βελτιωτικές κινήσεις και από την ομάδα την οποία θα επιλέξει να έχει δίπλα του. Θα πρέπει να κάνει ένα meat cover μεγάλο σε πρόσωπα. Ο συντονισμός δεν ήταν αυτός που θα θέλαμε, το πολιτικό κομμάτι όλα αυτά τα 2 χρόνια δεν ήταν στον βαθμό αυτό που θα θέλαμε».
Επιστρέφοντας ο κ Κρητικός στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε την πολύ καλή δουλειά που γινόταν σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο η οποία περνούσε στο επίπεδο των οργανώσεων του κόμματος και στην αμφίδρομη επικοινωνία που τύγχαναν που τις ενεργοποιούσαν και κατέληγαν ποιο δημιουργικές. Συναπτά σημείωσε την συντεταγμένη πορεία των υποψήφιων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά και Ιθάκη στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές και στην έλλειψη στην συνέχεια του έντονου ενδιαφέροντος για την « μικρή» περιφέρεια της Κεφαλονιάς από τον κεντρικό σχεδιασμό.
Η έλλειψη δε υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έπαιξε και αυτή αρνητικό ρόλο.
Υπερτόνισε δε σ αυτό το σημείο, ότι θα πρέπει το κόμμα να λειτουργεί διαφορετικά και να ακούει την βάση περισσότερο και καταλόγισε στον Πρόεδρο κ. Ανδρουλάκη , ότι κλείστηκε σε μια ομάδα ανθρώπων που τους έχει εμπιστοσύνη και αποκλείστηκε από την βάση και θα ήταν απαραίτητο να επιστρέψει στην βάση, γιατί εκλέχτηκε από αυτήν: «Ένα κόμμα του 13% δεν μεγαλώνει μόνο με μηχανισμούς, δεν σε μεγαλώνει μόνο το να σε βλέπουμε στην τηλεόραση» τόνισε με νόημα.
Σημείωσε επίσης επισκοπώντας τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας διαχείρισης του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ Ανδρουλάκη, σημειώνοντας βασικά λάθη, αναφέρθηκε ότι και η υποψηφιότητα της κ Δρυ στην Περιφέρεια ήρθε την τελευταία στιγμή στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αδικώντας και την ίδια και το κόμμα.
Όσον αφορά την σύμπραξη των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου που πολυσηζητείται προσφάτως, ανέφερε ότι η κοινωνία το συζητά, όμως απ ότι διαφαίνεται δεν είναι στο πρόγραμμα ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρηματολόγησε ανάλογα καταλήγοντας : «Πολλές φορές η κοινωνία δίνει την λύση και είναι καλό τα κόμματα να ακούν το εκλογικό σώμα. Η κοινωνία ψάχνει μια αντιπρόταση, αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει την δυναμική που είχε με το 41%, τα προβλήματα με την ακρίβεια, το ΕΣΥ κλπ είναι μια άσχημη πραγματικότητα, ο τουρισμός είναι σαν το χρηματιστήριο, θέλουμε μια εναλλακτική πρόταση της διακυβέρνησης της χώρας , θέλουμε ως πολίτες και δευτερευόντως ως μέλη κομμάτων και έναν πολιτικό ηγέτη και ένα πολιτικό κόμμα, που θα δώσει ένα όραμα στους πολίτες της χώρας και δεν το βλέπουμε άμεσα».
Τέλος επιχειρώντας να ερμηνεύσει την πολιτική ανάδυση του κ. Δούκα, σημείωσε ότι αυτό που πέτυχε ο κ. Δούκας στον Δήμο της Αθήνας ήταν η μεγαλύτερη πολιτική έκπληξη των τελευταίων χρόνων και αυτό που διαφαίνεται είναι ότι έχει πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και σημείωσε: « Είδε το κενό πολιτικής ηγεσίας που υπάρχει και έθεσε υποψηφιότητα για την αρχηγεία του ΠΑΣΟΚ. Ένα κομμάτι τον κατηγορεί ότι πολύ πρόωρα κάνει αυτό που κάνει. Ο Χάρης Δούκας πρεσβεύει αυτό που πέτυχε στον Δήμο της Αθήνας, δηλαδή της ένωση της κεντροαριστεράς και προσπαθεί με αυτό το αφήγημα να εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Έχει ανθρώπους κοντά του, έχει ένα ενδιαφέρον και περιμένουμε να τον ακούσουμε πολιτικά».
Κλείνοντας τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει μέσα από τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού να δώσει τον λόγο στα μέλη και τους φίλους του τον Οκτώβριο να επιλέξουν αυτόν που θεωρούν καταλληλότερο για να μεγαλώσει το κόμμα και να αποτελέσει την εναλλακτική δύναμη που θα διεκδικήσει την εξουσία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της ΝΔ. Ευχήθηκε δε το ΠΑΣΟΚ να μην κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του και να προχωρήσει.
Απέφυγε δε από φύση και θέση να κάνει προγνωστικά.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-3-7-2024?si=abc74141847f434fbe0ffe1c7be540d5&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}