Νιόβη Καμπίτση: ''Το έθιμο της φανουρόπιτας και τα 40 κομμάτια που κόβεται για να μοιραστεί’’ (Inkefalonia 89,2)

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Αυγούστου 2024 09:36

Νιόβη Καμπίτση: ''Το έθιμο της φανουρόπιτας και τα 40 κομμάτια που κόβεται για να μοιραστεί’’ (Inkefalonia 89,2)

Η Νιόβη Καμπίτση στον Inkefalonia 89,2 

Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η κα Νιόβη Καμπίτση για το έθιμο της φανουρόπιτας.

Κάθε χρόνο στις 26 Αυγούστου παραμονή του Αγίου Φανουρίου οι Εκκλησίες γεμίζουν με πίτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές. Είναι οι γνωστές σε όλους μας «Φανουρόπιτες». Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κα Καμπίτση αναφέρει σχετικά: «Την φανουρόπιτα άλλοι την κάνουνε με εφτά υλικά, άλλοι με εννιά. Εγώ νομίζω ότι το σωστό είναι με εφτά υλικά.

Στις 26 Αυγούστου η φανουρόπιτα έχει την τιμητική της στην Σισιώτισα, όπου γίνεται μεγάλη γιορτή με πάρα πολύ κόσμο και πάρα πολλές φανουρόπιτες.

Στο Αργοστόλι και σε άλλες εκκλησίες ψάλλουν 26 Αυγούστου με φανουρόπιτες, αλλά και στις 27 το πρωί και το απόγευμα στον εσπερινό.

Φανουρόπιτες φτιάχνουν συνήθως κάθε μέρα γινόταν αυτό παλιά στην Αθήνα.

Η παραδοσιακή φανουρόπιτα δεν είχε καθόλου φούσκωμα και τα κομμάτια που κόβουμε πρέπει να είναι πολύ λεπτά.

Θυμάμαι από τις παλιές νοικοκυρές ότι είχανε κάτι μεγάλα ταψιά αλουμινένια , μόνο για φανουρόπιτα και αμυγδαλόπιτα.

 Όταν φτιάχνανε την φανουρόπιτα την κόβανε σε 40 κομμάτια και την μοίραζαν στους πιστούς να συγχωρέσουνε την μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Έτσι πρεσβεύει η Εκκλησιαστική παράδοση, ότι ο Άγιος Φανούριος ζήτησε να γίνεται η φανουρόπιτα για να συγχωρεθεί η μάνα του.

Πρέπει να μοιραστούν τα 40 κομμάτια , όπως λέμε κάνουμε σαρανταήμερο μνημόσυνο- κάπως έτσι το τοποθετούνε.

Τώρα η καθεμία κρατάει και για το σπίτι, αλλά εκείνα τα χρόνια έβγαιναν στην γειτονιά με τους δίσκους και τα μοίραζαν στους γειτόνους.

Η φανουρόπιτα θέλει λάδι, σήμερα βάζουν πορτοκάλι και δεν βάζουνε κρασί, αλεύρι, ζάχαρη, σταφίδες, πολλές βάζουνε καρύδια, άλλες αμύγδαλα , αλλά γίνεται φανουρόπιτα σαν κέικ νηστίσιμο.

Η λαϊκή παράδοση πρεσβεύει ότι αν χάσεις κάτι και πιστεύεις ότι ο Άγιος Φανούρης θα στο φανερώσει , κάνεις την φανουρόπιτα. Κατά την εκκλησία ο Άγιος Φανούριος ζήτησε να γίνεται η φανουρόπιτα για να συγχωρεθεί η μάνα του, γι αυτό όταν παίρνουμε το κομμάτι λέμε « ο Θεός να συγχωρέσει την μάνα του Αγίου Φανουρίου. Συνεχίζουν και οι νέες κοπέλες σήμερα το έθιμο της φανουρόπιτας και αυτό είναι πολύ ευχάριστο».

Η κα Νιόβη κλείνοντας, ευχήθηκε πάνω απ όλα ο Άγιος Φανούριος να μας φανερώσει πάνω απ όλα ότι καλό, ήτοι την υγεία, γιατί σήμερα όπως έχουν γίνει τα πράγματα, πρέπει να μην χάνουμε τη ελπίδα μας και να παρακαλούμε και κανένα Άγιο.

«Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σην και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δε, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τα δώρα ταύτα, πάντα τα εγκόσμια και υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-892-26-8-2024?si=75aefa2d147640a5a495bc16c5cc21ae&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250