Η Άννα Διαμαντοπούλου στον COSMOS 96,5: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αξιοποίησε για τα νησιά το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο που πέρασε ποτέ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2024 10:37

Η Άννα Διαμαντοπούλου στον COSMOS 96,5: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αξιοποίησε για τα νησιά το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο που πέρασε ποτέ

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους  Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η πρώην Υπουργός, πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφια για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου Άννα Διαμαντοπούλου.

Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε αρχικά στο ερώτημα  τι ήταν αυτό που την ενεργοποίησε μετά από αρκετά χρόνια πολιτικής «νηνεμίας»:

«Πολλά χρόνια τώρα ανήκω στο Κεντρικό Επιτελείο των Σοσιαλδημοκρατών στις Βρυξέλες. Είμαστε εκλεγμένοι εκεί με την ψήφο όλων των αρχηγών των Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, έχω οργανώσει από το 2013 και μετά ένα ινστιτούτο, που ανήκει στα Σοσιαλδημοκρατικά ινστιτούτα, το οποίο δουλεύει πάνω στις προτάσεις της νέας εποχής –στον ψηφιακό μηχανισμό, στα μεγάλα θέματα του αγροτικού, της γαλάζιας ανάπτυξης, όλα αυτά τα καινούργια θέματα που θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να βάλει στην ατζέντα του τον 21ο αιώνα. Δεν έχω λείψει ποτέ από κανένα συνέδριο  και από καμιά εκλογική διαδικασία του κόμματος.

Αυτός ο τρόπος προσέγγισης, θεωρώ ότι τελικά έχει γίνει για μένα και μετά από τόσες συζητήσεις συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί ο αρχηγός ενός κόμματος , δεν μπορεί να είναι ένας άνθρωπος που έχει ζήσει μόνο μέσα στην Χαριλάου Τρικούπη, ένας άνθρωπος που δεν έχει συνολικότερη πολιτική αντίληψη του κόσμου, του γίγνεσθαι, του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα.

Δεν το λέω γενικά και αόριστα, γιατί έχω κινηθεί πολιτικά όλα αυτά τα 12 χρόνια, από την Αφρική που έχω δουλέψει σε πολύ φτωχές χώρες και το όποιο θέμα έχει τεράστια σχέση με την Ελλάδα, γιατί στην Αφρική έχουμε δημογραφική έκρηξη και ροές μεγάλες προς την Ευρώπη, άρα το να δουλέψουμε εκεί και να μιλήσουμε για επενδύσεις στην Αφρική, αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ την Ελλάδα.

Αυτά τα χρόνια έχω δουλέψει με όλα τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα , ήμουνα επικεφαλής της ομάδας η οποία παρουσίασε την μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους και την παρουσίασα σε 11 χώρες, με όλα τα Ευρωπαικά συνδικάτα και όλα τα Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, δηλαδή έχω μια σταθερή πολιτική σχέση , είμαι σταθερά στην πολιτική με μία ευρύτερη έννοια . Πιστεύω ότι είμαστε σε μια εποχή - και γι αυτό κάναμε όλη αυτή την διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ - που δεν θέλουμε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ του 12%  που να χωρίζουμε μεταξύ μας τις ψήφους, θέλουμε να ανοιχτούμε στην κοινωνία, να ζητήσουμε να ξαναδούν το ΠΑΣΟΚ και να ξανασυμμετέχουν 2μιση εκατομμύρια άνθρωποι που έφυγαν και πήγανε προς τα αριστερά και την ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ αυτό ήταν πάντα, ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που ενσωμάτωνε και την αριστερά και το κέντρο και εγώ αυτό θέλω και απευθύνομαι σε όλη την κοινωνία. Όλα αυτά έχουν απαντηθεί χιλιάδες φορές και λέω, είμαι στην πολιτική με την πιο ευρεία έννοια, είμαι στην Σοσιαλδημοκρατία με την πιο συγκεκριμένη  έννοια και απευθύνομαι σε όλη την κοινωνία».

Για το τι καινούργιο κομίζει η ίδια , προερχόμενη από το παρελθοντικό ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: « Μία τελείως διαφορετική προσέγγιση, όσον αφορά και την αντιπολίτευση και την επόμενη μέρα που θα χρειαστούμε κυβερνητικό πρόγραμμα.

Δουλεύω 12 χρόνια πάνω σε πολύ νέα πράγματα, αυτά που αφορούν τους νέους ανθρώπους , τους έως 55 ετών, τους άνω των 55, τους ηλικιωμένους , για το θέμα των παιδιών , που  έχουμε ως χώρα 30% παιδική φτώχια και το δημογραφικό είναι πρώτη προτεραιότητα.

Φέρνω ένα σύνολο προτάσεων που αφορούν τον 21ο αιώνα και ταυτόχρονα ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος.

Δεν θέλω την στασιμότητα  και το βήμα- βήμα να πάμε από το 12 στο 13 και στο 15%, θέλω να κάνουμε άλματα.

 Θεωρώ ότι η νέα πολιτική ρητορική και τα νέα προγράμματα που καταθέτω, είναι το πρώτο ουσιαστικό θέμα.

Το δεύτερο είναι η δική μου προσωπική εμπειρία. Καταθέτω μια εμπειρία αυτοδιοίκησης ως Νομάρχης, μία πολύ μακρά βουλευτική , κυβερνητική εμπειρία ως Υπουργός με πολύ μεγάλη επιτυχία, και έχω υπάρξει Ευρωπαία Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι 3 από τις μεταρρυθμίσεις μου έχουν θεωρηθεί  οι μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο κοινωνικό κράτος .

Θεωρώ ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο καταθέτω στην παράταξη μου και στην χώρα, γιατί σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ ουσιαστικό να μπορεί ο επόμενος ή η επόμενη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να είναι την ίδια στιγμή και υποψήφιος πρωθυπουργός και να κερδίσει στις επόμενες εκλογές».

Η κ Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα εργασίας το οποίο χαρακτήρισε ως πάρα πολύ σύνθετο από την στιγμή που ενώ η Ελλάδα  έχει 9,5 % ανεργία, υπάρχουν τρομερές ελλείψεις εργατικού δυναμικού παντού.

Επιβάλλεται, σημείωσε, να αναλυθεί η αγορά εργασίας και η στροφή προς τα τεχνικά επαγγέλματα που έως το 2030 θα είναι πρώτα σε ζήτηση σε όλη την Ευρώπη. Έκανε αναφορά στη μεταρρύθμιση του 2011 που δεν υφίσταται πλέον και κατά την άποψη της πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση στο θέμα παιδεία-εργασία, των εργασιακών δικαιωμάτων κλπ και ενημέρωσε ότι έχει καταθέσει τις ανάλογες προτάσεις. Όσο για το θέμα των επιδομάτων, τόνισε ότι υπάρχει μία σαφής έλλειψη μακροπρόθεσμης πολιτικής και ουσιαστικά γίνεται μια διαχείριση της καθημερινότητας από τη σημερινή κυβέρνηση που έχει αποτύχει και στην διαχείριση της καθημερινότητας και στην οικονομία.

Ερωτηθείσα για το θέμα των υποκλοπών και τον τρόπο που το χειρίστηκε ο κ Ανδρουλάκης , απάντησε : « Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, ένα μείζον θέμα της λειτουργίας των θεσμών και της χειραγώγησης ανεξάρτητων αρχών το οποίο δεν έχει απαντηθεί. Ο κ Ανδρουλάκης έκανε ότι ήτανε δυνατόν κατά την άποψη μου και το ζήτημα συνεχίζεται , αλλά νομίζω ότι όταν έχεις ως κόμμα μόνο ένα θέμα, αυτό δεν μπορεί να βοηθήσει την συνολική στρατηγική ενός κόμματος. Πρέπει να συνδεθεί με γενικότερα θέματα στην λειτουργία της Δημοκρατίας και εκεί δεν το πετύχαμε».

Για την νησιωτικότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, σημείωσε ότι πρόβλημα υπάρχει σε όλη την Περιφέρεια , που το νούμερο ένα θέμα είναι η Περιφερειακή ανασυγκρότηση και αυτό έχει να κάνει και με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων (ανέλυσε τα ανάλογα) και πρόσθεσε: « Ένα κράτος τόσο συγκεντρωτικό πώς να λειτουργήσει; Πώς να λειτουργήσει αναπτυξιακά στην Κεφαλονιά, όταν όλες οι αρμοδιότητες είναι στα κεντρικά Υπουργεία. Γίνεται ένα πελατειακό κράτος, ο Δήμος ζητάει από την Περιφέρεια, η Περιφέρεια από τον Υπουργό, και γίνεται μία διαδικασία διακονίας πόρων και όχι ένα περιφερειακό σχέδιο. Όσον αφορά τα νησιά, είμαστε μία χώρα νησιωτική.  Εγώ είχα κάνει ειδικό σχέδιο για την νησιωτική παιδεία ως Υπουργός , να τα συνδέσουμε με τα πανεπιστήμια, και να φέρνουμε από το εξωτερικό ομάδες φοιτητών να εκπαιδεύονται στα αρχαία Ελληνικά. Τα βασικά όμως προβλήματα είναι οι μεταφορές , με μία ακτοπλοΐα που είναι πάρα πολύ πίσω και στις υποδομές. Στην Κεφαλονιά δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί τα προβλήματα από τους σεισμούς του 2014. Όπου και να πας είναι μισά έργα , υπάρχει λειψυδρία και να μην βάλουμε και το ζήτημα της αγροτικής παρακμής που έχουνε τα νησιά. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι τοπικά αναπτυξιακά, αρμοδιότητες και αποκέντρωση όχι μόνο αρμοδιοτήτων, αλλά και πόρων που υπάρχουν. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε το μεγαλύτερο πακέτο που μπορούσε να φανταστεί μία κυβέρνηση και με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και με το ΕΣΠΑ και με την ενίσχυση του covid-19.  Δεν αξιοποιήθηκαν αυτοί οι πόροι για τα νησιά μας και τις υποδομές μας. Επομένως, η νησιωτικότητα ξεκινάει μέσα από την διαφορετική προσέγγιση της Περιφερειακής ανάπτυξης».  

Κλείνοντας η κ. Διαμαντοπούλου αφού τόνισε ότι έχει μεγάλη σημασία να προσέλθουν να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου για να ανατραπεί το πολιτικό σύστημα και  όσον αφορά την ίδια, ζήτησε την στήριξη τους , δεσμευόμενη απέναντι τους ότι με το κεφάλαιο το οποίο καταθέτει , ότι μπορεί πολύ γρήγορα να κάνει το ΠΑΣΟΚ μια ισχυρή αντιπολίτευση και στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι πρώτο κόμμα και ίσως να έχει έναν δημοκράτη πρωθυπουργό και γυναίκα.

Έχει σημασία τόνισε επίσης με τι κριτήρια θα ψηφήσουν , το αν θέλουν το κόμμα να έχει έναν αργό βηματισμό και να καταλήξει σε μία λογική Συριζοποίησης . Πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τον πολιτικό τρόπο επικοινωνίας κάτι που απέδειξε η ίδια ότι μπορεί να κάνει, ενώ θα πρέπει να γίνεται και σκληρή κριτική τεκμηριωμένη και βασισμένη στην εποχή που ζούμε. 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250