Ο Ρόλος του Δικτύου Μικρών Νησιών, οι Προκλήσεις της Ιθάκης και τα Σημαντικά Έργα Υποδομής (Διονύσης Στανίτσας στον COSMOS 96,5)
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας.
Ο κ. Στανίτσας αναφέρθηκε στο 15ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Γεώργιος Ηλιόπουλος» στην Μήλο 4-6 Οκτωβρίου, αναφέροντας:
« Αυτό το συνέδριο θεωρείται επιτυχημένο, γιατί για πρώτη φορά δόθηκε προς τα έξω το τι γίνεται, ποιος είναι ο ρόλος και τι κάνει το δίκτυο μικρών νησιών .
Ήτανε σημαντικό, γιατί παραβρέθηκαν πάνω από 25 Δήμαρχοι σ αυτό το συνέδριο και είχαμε την δυνατότητα 2 μέρες , ιδιαίτερα την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στην Γενική Συνέλευση και το Διοικητικό Συμβούλιο που κάναμε, τέθηκαν σημαντικά θέματα για την λειτουργία του συνεδρίου και για το Δίκτυο μικρών νησιών, που πλέον παίρνει μια άλλη διάσταση με την παρουσία Υπουργών και ειδικών για θέματα που απασχολούν τα μικρά νησιά».
Πρώτη βασική απόφαση για το ΕΔΜΝ ήταν η Δημιουργία πέντε τομέων δράσεων , ώστε να έχει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.
Έτσι δημιουργήθηκαν τομείς:
Διοίκησης με επικεφαλή τον Δήμαρχο Ιθάκης Διονύση Στανίτσα
Κοινωνίας με επικεφαλή την Δήμαρχο Τήλου Μαρία Καμμά
Επιχειρηματικότητας με επικεφαλή τον πρόεδρο του ΕΔΜΝ Λευτέρη Κεχαγιόγλου
Εκπαίδευσης / Καινοτομίας με επικεφαλή τον π. Δήμαρχο Γεώργιο Βασιλόπουλο
Εξωτερικών συνεργασιών με επικεφαλή τον Αντιδήμαρχο Διαποντίων Νήσων Σπύρο Αργυρό και
Διεύρυνσης με Επικεφαλή τον Δήμαρχο Χάλκης Ευάγγελο Φραγκάκη.
Όπως τόνισε ο κ. Στανίτσας: «Το Δίκτυο μικρών νησιών παίζει πλέον έναν καθοριστικό ρόλο και θα βοηθήσει πάρα πολύ, ειδικά με τα προγράμματα που βγαίνουνε τώρα, Greco Island, αλλά και με πάρα πολλά Ευρωπαικά προγράμματα , που εμείς τα μικρά νησιά δεν έχουμε την δυνατότητα να μπούμε , γιατί δεν έχουμε την τεχνογνωσία , ούτε την δυνατότητα να βρίσκουμε τέτοια προγράμματα.
Μέσα από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών έχουμε καταφέρει και έχουμε κερδίσει πάρα πολλά πράγματα και αυτές οι επιτροπές θα λειτουργήσουν πάρα πολύ καλά, γιατί δεν θα είναι από Δημάρχους μόνο μικρών νησιών αλλά θα έχουν την δυνατότητα να αποτελούνται και από Δημάρχους μεγαλύτερων νησιών η Δήμων , αλλά και από ειδικούς εμπειρογνώμονες , οι οποίοι θα μας βοηθήσουν επάνω σ αυτά τα θέματα.
Ο ένας από αυτούς θα είναι ο Δήμαρχος Αργοστολίου ο Θεόφιλος Μιχαλάτος , ο οποίος δέχθηκε την πρόταση του Λευτέρη Κεχαγιόγλου να είναι στην επιτροπή αυτή , που θα ασχολείται με θέματα των Υπουργείων , νομοθεσιών κλπ, που θα αφορούν τα νησιά μας γενικότερα».
Ο κ Στανίτσας ήταν κεντρικός ομιλητής στην ενότητα της λειψυδρίας. Την συζήτηση άνοιξε ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κος Μανώλης Κουτουλάκης, στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στον Δημήτρη Εμμανουλούδης καθηγητή Υδρολογίας ΔΠΘ , Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Έδρας της UNESCO,CON-E-ECT ,ο οποίος παρουσίασε μία φόρμα όσον αφορά την διαχείριση των υδάτων
Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη, του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, Δημάρχων, Αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων φορέων των μικρών νησιών, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες για την ενίσχυση της νησιωτικότητας και της εδαφικής και κοινωνικής συνοχής, μεταξύ των άλλων ενημέρωσε το Υπουργείο θα αναλάβει να τοποθετήσει μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλα τα νησιά ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση από την Πολιτική προστασία και ανακοινώθηκε η ένταξη των λιμανιών Φρικών και Πεσσάδας, αλλά και άλλα έργα που έπονται.
Ελήφθη η απόφαση κάθε χρόνο να γίνονται 4 προσυνέδρια με την συμμετοχή διάφορων περιοχών , πρίν το κεντρικό συνέδριο , ούτως ώστε να υπάρχει μέσα από όλη αυτή την διαδικασία η δυνατότητα να θέτουν οι Δήμαρχοι θέματα στα Υπουργεία .
Τέθηκαν επίσης προς συζήτηση οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών τους ,τα χρηματοδοτικά εργαλεία της χώρας μας προς τους Μικρονησιωτικούς Δήμους, ο ρόλος της μικρονησιωτικής κοινωνίας και πως αυτή ενισχύει την τοπική βιωσιμότητα.
Ο κ Στανίτσας κλείνοντας την αναφορά του στο 15ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών , σημείωσε:« Εδώ και 11 χρόνια που είμαι Δήμαρχος, είχα μία πολύ καλή συνεργασία με τα Υπουργεία κλπ. Δεν γίνονται όλα όπως τα θέλουμε, όμως πάρα πολλά πράγματα τα παλεύουμε και πλέον ο ρόλος του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβουλίων έχει αναβαθμιστεί πάρα πολύ και υπάρχει ανταπόκριση από τα Υπουργεία, ενώ στο παρελθόν δεν συνέβαινε εύκολα κάτι τέτοιο».
Συναπτά με το προηγούμενο, ανέφερε , ότι η Ιθάκη είναι ο πρώτος Δήμος που εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και μέσω δορυφόρου δύνανται να γνωρίζουν σε ποιο σημείο θα εκδηλωθεί φωτιά απο μετεωρολογικής πλευράς και το μοντέλο αυτό, παρουσιάστηκε και στο συνέδριο μικρών νησιών. Αναφέρθηκε επίσης και στην πρότυπη μελέτη που εφαρμόζεται στην Ιθάκη για την πυροπροστασία και που θα λειτουργήσει ως πρότυπο και για τα άλλα νησιά.
Για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Ιθάκης με την Πάτρα, ανέφερε ότι για τους 2 μήνες που η γραμμή διακόπτεται δεν είναι αισιόδοξος ότι το 2025 θα αλλάξει κάτι. Γίνεται μία προσπάθεια από το Υπουργείο και την εταιρεία, ωστόσο η εταιρεία δεν διαθέτει αυτή την στιγμή πλοίο. Κατασκευάζει νέο καράβι και ευελπιστεί ότι σε έναν χρόνο θα το έχει εντάξει στον στόλο της. Για τους 2 μήνες που θα διακοπεί η γραμμή θα ακολουθηθεί το γνωστό μοντέλο από Κυλλήνη.
Τέλος, ενημέρωσε για την νέα αφαλάτωση που έχει δρομολογηθεί για την Ιθάκη ,αναφέρθηκε στην υφιστάμενη έλλειψη προσωπικού στον Δήμο , στην καλύτερη υγειονομική κάλυψη σε σχέση με το παρελθόν και στην επιτυχία του θεατρικού φεστιβάλ Ιθάκης.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.