Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεφαλονιάς - Μιλούν στον InKefalonia 89,2 ο Δημήτρης Δημουλιός και ο Ανδρόνικος Χατζής
Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησαν ο Διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αργοστολίου Δημήτρης Δημουλιός και εκ του θεραπευτικού προσωπικού της Κινητής Μονάδας Ιονίων Νήσων ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ο Ανδρόνικος Χατζής, για το Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που θα λάβει χώρα 15 και 16 Οκτωβρίου στον Θαλασσόμυλο Αργοστολίου.
Ο κ Δημουλιός, ανέφερε σχετικά: «Ως Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ως Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας , μαζί με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αργοστολίου με παράρτημα Ρομά, μαζί με το ΚΕΘΕΑ την Κινητή Μονάδα Ιονίων Νήσων που έχουμε στην Κεφαλονιά και εδρεύει στο Ληξούρι, ετοιμάζουμε για πρώτη φορά ένα Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης , το οποίο θέλουμε να γίνει θεσμός και θα το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο.
Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ο ποιο εξευγενισμένος όρος της κοινωνικής πρόνοιας , που μας δίνει μία άλλη αίσθηση με δεσμούς αναμεταξύ μας πολύ ποιο ισχυρούς ως κοινωνίες και ως κοινότητες.
Αυτό επιτυγχάνεται σίγουρα με την ευαισθητοποίηση του κόσμου , επιτυγχάνεται με το σχολείο, τους παιδαγωγούς και σίγουρα από την ίδια την οικογένεια και πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν βέβαια και η αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικές δομές που υπάρχουνε με όλα τα μέσα που διαθέτουν.
Αυτό που εμείς προσπαθούμε φέτος να κάνουμε μαζί με το ΚΕΘΕΑ , είναι καθαρά ιδέες των νέων στελεχών της δομής μας.
Έχουμε νέους Κοινωνικούς Λειτουργούς, νέους Ψυχολόγους και στο ΚΕΘΕΑ και στο Κέντρο Κοινότητας και με την δική μας παλιά εμπειρία το δουλεύουμε μαζί εδώ και έξι μήνες και αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το φεστιβάλ και σκεφτήκαμε να το ονομάσουμε κοινωνικής αλληλεγγύης, για να έχει αυτή την έννοια της συνεκτικότητας της κοινωνίας μας, γιατί θα πρέπει να υπάρχει συνεκτικότητα.
Παρ όλα τα προβλήματα που υπάρχουνε εμείς προσπαθούμε πάντα να είμαστε αισιόδοξα κείμενοι. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν έχουμε μαγικό ραβδί για να λύνουμε όλα τα προβλήματα , μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, είναι παράγοντας πολλών υπηρεσιών και θέλει συνεργασία πολλών πραγμάτων και ατόμων».
Όσον αφορά το πρακτικό μέρος του Φεστιβάλ ο κ Δημουλιός σημείωσε:
«Εμείς αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι για πρώτη φορά να παρουσιάσουμε τις δομές όλης της Κεφαλονιάς και από τους 3 μας Δήμους. Θα συμμετάσχουν όλες οι υπηρεσίες, θα παρουσιάσουν το τι κάνουν για να ξέρει ο κόσμος και αυτό θα γίνει την 1η ημέρα Τρίτη 15 Οκτωβρίου 9:00 πμ με 14:00 μμ και θα έχουμε και μία έκθεση φωτογραφίας με αντικείμενο την εξάρτηση ,την οποία την οργανώνει το ΚΕΘΕΑ.
Το τρίπτυχο που φέτος αφιερώσαμε , είναι Κοινωνική πολιτική- Ψυχική Υγεία- Εξαρτήσεις, παρ όλο που ο μήνας είναι και της ψυχικής υγεία και του καρκίνου του μαστού.
Την 2η ημέρα Τετάρτη 16 ,από 5 το απόγευμα έως 10 το βράδυ θα έχουμε πάρα πολλές δραστηριότητες από όλους του φορείς , θα γίνουν βιωματικά εργαστήρια( γιόγκα, ζούμπα κλπ) , προβολή ταινιών μικρού μήκους από το ΚΕΘΕΑ και θα τελειώσει όλο αυτό με την ομάδα τραγουδιού των ωφελούμενων της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας «ΜΕΤΑΒΑΣΗ», την συναυλία του Μάκη Πετράτου με τις «Μαύρες Γάτες» ,του Στέλιου Μαγαλιού και μουσική κάλυψη της 2ης ημέρα από τον Σπύρο Αδιλίνη. Συμμετέχουν αφιλοκερδώς και αυτή είναι και η έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Πέρα από τις επίσημες υπηρεσίες των 3 Δήμων που το διοργανώνουμε μαζί με το ΚΕΘΕΑ, θα είναι η «ΑΝΑΚΑΡΑ» από το Ληξούρι, ο «ΑΠΟΠΛΟΥΣ», ο ΟΚΑΠ, το ΚΕΠ Υγείας, την «ΜΕΤΑΒΑΣΗ», τον «ΥΠΕΡΙΩΝΑ», την «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και την σχολή χορού της κ Λιβιεράτου».
Ο κ. Δημουλιός αναφέρθηκε ονομαστικά επίσης στους χορηγούς του φεστιβάλ , τους οποίους ευχαρίστησε για την υποστήριξη τους και κάλεσε τον κόσμο να αγκαλιάσει το φεστιβάλ , που μόνο να δώσει έχει.
Κλείνοντας από την πλευρά του έκανε ιδιαίτερη μνεία στις Περιφερειακές Αρχές Γαλιατσάτου και Κράτσα και τις ευχαρίστησε για την συμβολή τους για την απόκτηση ψηφιακού Μαστογράφου μέσω ΕΣΠΑ στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου , που δίνει πλέον την δυνατότητα και για δωρεάν έλεγχο μαστού από όσες γυναίκες τοπικά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Δοξιάδης».
Ο κ. Ανδρόνικος Χατζής από την πλευρά του ,ανέφερε:
«Η έδρα μας ουσιαστικά είναι στο Ληξούρι και ως κινητή μονάδα Ιονίων Νήσων του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, εδραζόμαστε και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Η παρουσία μας την Κεφαλονιά μετρά από το 2022.
Στα πλαίσια των δράσεων μας ως κινητή μονάδα ουσιαστικά πραγματοποιείται και αυτό το Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εννοείται με συμπαραστάτες στην οργάνωση την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Υγείας του Δήμου Αργοστολίου , το Κέντρο Κοινότητας με παράρτημα Ρομά του Δήμου Αργοστολίου, καθώς και με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αργοστολίου.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον Θαλασσόμυλο του Αργοστολίου 15 και 16 Οκτωβρίου , είναι Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μέσα σ αυτό εμπίπτουν 3 θεματικοί άξονες ,η κοινωνική πολιτική, η ψυχική Υγεία, και οι εξαρτήσεις.
Ουσιαστικά θα είναι ένα πολύ όμορφο για εμάς 2ήμερο , με την παρουσίαση των κοινωνικών δομών της Κεφαλονιάς, πάνελ συζήτησης, μουσική κλπ.
Οι στόχοι μας είναι αρχικά η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας , να γνωρίσει η κοινωνία τους φορείς και τα αντικείμενα τους και από κει και πέρα να υπάρχει μία υπενθύμιση και από τους ίδιους τους φορείς για το τι ακριβώς κάνουν ως υπενθύμιση προς την ευρύτερη κοινωνία του νησιού , αλλά και ως προς τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς του νησιού και από κει και πέρα να υπάρχει και η αναμεταξύ τους δικτύωση μέσω της ανταλλαγής απόψεων των στελεχών καθώς στην ημερίδα μας θα υπάρχουν πολλές εισηγήσεις από φορείς κοινωνικών δομών και αυτό νομίζω ότι θα είναι πολύ ωφέλιμο για όλους».
Προσεγγίζοντας την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και την κατανόηση της στην πράξη ,ο κ. Χατζής ανέφερε ότι ένα μέρος της κοινωνίας ενδιαφέρεται να μάθει, αλλά ως προς τις εξαρτήσεις που αφορά το ΚΕΘΕΑ , ο κόσμος διστάζει να ανοιχτεί, λόγω του φόβου του στίγματος , που αποτελεί χαρακτηριστικό της μικρής κοινωνίας.
Η Κινητή Μονάδα Ιονίων Νήσων του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ όπως τόνισε, αυτό που κάνει είναι να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τον τοπικό πληθυσμό μέσω δράσεων , για να ανοιχτεί και να μοιραστεί το πρόβλημα και να απευθυνθεί στους ειδικούς .
Ακολουθεί το ηχητικό των συνεντεύξεων.