Μαντζουράτος στον InKefalonia 89,2 – Tι ανέφερε για το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα και για τα όσα συνέβησαν στο ΓΕΛ Ληξουρίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024 21:14

Μαντζουράτος στον InKefalonia 89,2 – Tι ανέφερε για το αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα και για τα όσα συνέβησαν στο ΓΕΛ Ληξουρίου

Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την  δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο  Δημοτικός Σύμβουλος  της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ληξουρίου επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαντζουράτος Δημήτρης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΜΕΚΙ και εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κ Μαντζουράτος αναφέρθηκε εν πρώτοις στο αλιευτικό καταφύγιο του Αθέρα.

Το συγκεκριμένο Αλιευτικό καταφύγιο – Λιμενοβραχίονας, κατασκευάστηκε   από τον «αναπτυξιακό Σύνδεσμο Παλικής» τον Δεκέμβριο του 1992, για την προστασία των αλιευτικών σκαφών αλλά και του όρμου του Αθέρα. Μέχρι σήμερα καμιά δημοτική και περιφερειακή αρχή δεν προχώρησε στην τυπική νομιμοποίησή του,

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου (4/10/2024) η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε προς συζήτηση, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το θέμα της κατασκευής μάντρας στον αιγιαλό του όρμου του Αθέρα και ο κ. Μαντζουράτος ανέφερε σχετικά:

«Αυτή την περίοδο έγινε μία προσπάθεια από συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα να χτιστεί  ουσιαστικά μία παράνομη κατασκευή εντός αιγιαλού και παραλίας. Ο αιγιαλός και παραλία είναι  χαρακτηρισμένα  από το 1986 και επικαιροποιημένα από το 2003 , όμως είναι άλλο να έχει χαρακτήρα ο αιγιαλός και η παραλία και άλλο να έχουν αποζημιωθεί οι περιουσίες και να έχει καθοριστεί επακριβώς με σημάδια που βάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες που είναι ο αιγιαλός και που η παραλία. Επειδή δεν έχει γίνει αυτό με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, που έπρεπε να έχουν φροντίσει να χαραχτεί ο αιγιαλός, υπήρξε προσπάθεια να χτιστεί μάντρα εντός του αιγιαλού , η οποία μάντρα απονεύρωνε οποιαδήποτε προοπτική αξιοποίησης αυτού του αλιευτικού καταφυγίου στον Αθέρα και κλείνει και την πρόσβαση , γιατί το κύμα νηνεμίας από την μάντρα αυτή δεν είναι παραπάνω από 4 μέτρα , που σημαίνει ότι αν φουσκώσει λίγο η θάλασσα δεν περνάς με τίποτα.

Επειδή κάποια ιδιωτικά συμφέροντα εποφθαλμιούν την λειτουργία του καταφυγίου , ενδεχομένως και γι αυτό να κάνουν αυτές τις ενέργειες.

Με παρέμβαση της Λαικής Συσπείρωσης , λόγω του ότι η Δημοτική Αρχή θεωρώντας ότι μια άδεια μικρής κλίμακας που είχε πάρει η συγκεκριμένη ιδιώτης , -η άδεια μικρής κλίμακας δίνεται με συνοπτικές διαδικασίες από έναν μηχανικό απλά- δεν είναι σημαίνουσα αδιαφόρησε.

Όταν είναι προστατευόμενη περιοχή αυτός ο χώρος , αναγκαστικά πρέπει να παρεμβληθεί η πολεοδομία, η Κτηματική Υπηρεσία, η εφορία ενάλιων αρχαιοτήτων  και κανένας από αυτός δεν παρενέβη.

Εμείς από ένστικτο και από μια στοιχειώδη γνώση που έχουμε αντιδράσαμε. Η Δημοτική Αρχή καλύφθηκε πίσω από την διαβεβαίωση του ιδιώτη ότι αυτή η άδεια μικρής κλίμακας είναι νόμιμη κλπ, δεν το έψαξε και έτσι προχώρησε αυτή η κατασκευή και χρειάστηκε να γίνουν καταγγελίες και να βάλουμε εμείς θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να αποδειχθεί τελικά με έγγραφο της Πολεοδομίας, ότι αυτή η κατασκευή είναι παράνομη και πρέπει να σταματήσει, όπως και σταμάτησε.

Το ένα θέμα είναι ότι μας εξαπάτησε η συγκεκριμένη ιδιώτης  και 2ον μπαίνει γενικότερα  το θέμα λειτουργίας του αλιευτικού  καταφυγίου. Έχουνε βγεί 3 πρωτόκολλα κατεδάφισης και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ . Η τελευταία ήταν με τον κ Σκουρλέτη το 2019 .

 Όταν κατασκευάστηκε το 1992 υπήρχαν άλλοι κανονισμοί –περιβαλλοντικές μελέτες δεν χρειάζονταν . Έχουν αλλάξει πλέον οι κανονισμοί και δικαίως προκειμένου να προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά εδώ τίθεται ένα συνολικότερο θέμα απέναντι και στην Δημοτική Αρχή και στην Περιφέρεια αξιοποίησης αυτού του καταφυγίου και η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου συνολικά για την περιοχή. Η περιοχή είναι εν δυνάμει αξιοποιήσιμη αν το φροντίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Εμένα με ενδιαφέρει ανεξάρτητα από τους σκεπούς του ιδιώτη το ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία  και στον αιγιαλό και δεν έχει ουσιαστικά λόγο ύπαρξης με αυτές τις επιλογές το αλιευτικό καταφύγιο, που φτιάχτηκε για να προστατεύσει την ζωή των αλιέων και των σκαφών τους. πρέπει να υπάρξει ένα στρατηγικό σχέδιο γενικότερα για την αξιοποίηση της περιοχής , προκειμένου να δοθεί στον λαό νόμιμα για χρήση και επιβάλλεται να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις». 

Ο κ Μαντζουράτος με την ιδιότητα του ως εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ληξούρι στάθηκε και στα πρόσφατα συμβάντα που αφορούν την μαθητική κοινότητα Ληξουρίου.

 Το ΕΠΑΛ Ληξουρίου και το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου καθώς και το Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου τελούσαν υπό κατάληψη από τις πρωινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου με αποφάσεις των μαθητών. Τις βραδινές ώρες άγνωστοι κουκουλοφόροι ανέβηκαν στη στέγη του Γυμνασίου ( που είχε λήξει την κατάληψη του το μεσημέρι) και πέταξαν αντικείμενα (τούβλα, πιάτα κ.α.) καθώς και βόμβες μολότοφ στον προαύλιο χώρο του σχολείου…  (Ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ληξουρίου για τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε σχολεία του Δήμου μας).

« Όσον αφορά το κομμάτι ότι είχε λήξει η κατάληψη αλλά ήταν μέσα, δεν θα θελα να το σχολιάσω όσον αφορά το κομμάτι των επεισοδίων και των κουκουλοφόρων , υπάρχουνε μηχανισμοί οι οποίοι είναι πίσω από τέτοιες ενέργειες , γιατί πραγματικά εχθρεύονται τις κινητοποιήσεις των μαθητών και ιδιαίτερα όταν έχουν ένα σωστό πλαίσιο. Ιδιαίτερα φέτος οι μαθητές  είχαν ένα σωστό πλαίσιο κινητοποίησης, άσχετα από το ότι δεν είχαν εξαντλήσει όλα εκείνα τα περιθώρια περιφρούρησης του αγώνα τους και όλα εκείνα τα περιθώρια που εξασφάλιζαν ούτε στους κουκουλοφόρους ούτε σε κανέναν άλλον να βλάψει το σχολείο, γιατί τότε αντιστρέφονται τα πάντα πλέον. Δεν μπορεί να μιλήσει κάποιος για κινητοποίηση, για δημοκρατική λειτουργία, για τίποτα. Δυστυχώς υπάρχουν αυτά τα ζητήματα, πήρε φωτιά το δάπεδο του σχολείου το οποίο είναι πλαστικό από τις μολότοφ, έριξαν αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αφαιρέσει ζωή, κεραμίδια, μάρμαρα, μπουκάλια. Δεν είναι απλά τα πράγματα,  με την έννοια ότι δεν μπορεί οι μαθητές από την μια να κινητοποιούνται και από την άλλη να ρίχνουνε μπουκάλι, δεν είναι σωστό και γι αυτό θεωρώ ότι η ανακοίνωση του Συλλόγου  Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ληξουρίου είναι σωστή, με την έννοια ότι λέει ότι δεν το κάνουν αυτό το πράγμα μαθητές.  Δεν το ξέρω αυτό το πράγμα, αλλά κα αν το καναν κάποιοι μαθητές είναι καταδικαστέο. Αυτά τα συμβάντα έχουν γενικευθεί στην Ελληνική κοινωνία, ως απότοκο της   κατάστασης που βιώνει συνολικά η κοινωνία μας , φτώχειας, εξαθλίωσης, με γονείς να εργάζονται, δεν επιμερίζω ευθύνες, υπάρχουν παντού και κυρίως στην πολιτική , η οποία δημιουργεί όλο εκείνο το υπόβαθρο να υπάρξουν αυτά τα ζητήματα. Είναι μια μικρή κατηγορία που είναι παιδιά που έχουν βιώσει μεγάλες δυσκολίες και στην οικογένεια και στο σχολείο και στην κοινωνία, είναι παιδιά το οποία θέλουνε βοήθεια και δεν μπορούν να βοηθηθούν, γιατί δεν υπάρχουν οργανωμένες κρατικές δομές, με αποτέλεσμα αυτά τα παιδιά να δίνουν και το στίγμα. Δεν υιοθετούν όλα τα παιδιά τις συμπεριφορές που ζήσαμε, είναι κάποιες ομάδες , οι οποίες λόγω των συνολικών καταστάσεων συμπεριφέρονται έτσι . Είναι ζήτημα αν 2  Ψυχολόγοι υπάρχουν για όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας στην Κεφαλονιά. Στα πλαίσια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, καταργούνται δομές μέχρι το 2027, το ΚΕΘΕΑ, ο Απόπλους με πάρα πού σπουδαίο έργο υπεχρηματοδοτείται όταν αυτά τα κοινωνικά  προβλήματα μεγεθύνονται κάτω από την πολιτική που ακολουθείται, πρέπει να υπάρχει αντιστάθμισμα με δομημένες αυτές τις υπηρεσίες».

Σε επίπεδο ΕΛΜΕΚΙ  προβάλλουν ενστάσεις για την κατάργηση τμημάτων και την σύσταση τμημάτων με 25-29 μαθητές ανά τμήμα. Συγχωνεύονται πανελλαδικά 1620 τμήματα  και στην Κεφαλονιά 12 με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να κάνει παιδοφύλαξη. Υπενθύμισε δε, ότι η ΕΛΜΕΚΙ κάνει δωρεάν φροντιστήρια σε μαθητές προσφέροντας στην τοπική κοινωνία.

Τέλος για το περιστατικό που εξελίχθηκε μεταξύ ανηλίκων και αστυνομικών στο Ληξούρι με αποτέλεσμα να καταλήξουν  οι δύο ανήλικοι  με ποινικά αδικήματα αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη ,οι γονείς τους για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων και δυο τραυματίες αστυνομικοί από την επικίνδυνη επίθεση που δέχθηκαν, ο κ Μαντζουράτος σημείωσε: « Αμφισβητώ όλους τους νόμους που είναι ενάντια σε όλα τα λαϊκά συμφέροντα, όμως   δεν μπορούμε να ταυτίζουμε αυτή την αμφισβήτηση της νομιμότητας με την αμφισβήτηση της νομιμότητας που έχει σχέση με την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας, των μαθητών μας κλπ. Κανένας δεν υιοθετεί μια παραβατικότητα που στρέφεται ενάντια στην ασφάλεια του μαθητή, του πολίτη κλπ. Για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν γνωρίζω, και δεν μπορώ να γίνω και κριτής  εκθέσεων  για καμία πλευρά. Όμως ποιος υιοθετεί να κυκλοφορούν χωρίς διπλώματα , χωρίς ασφάλειες, χωρίς ασφάλεια, με υψηλές ταχύτητες, με θορύβους,  πάνω απ όλα για τους ίδιους. Αυτές οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν έχουνε τεθεί για τους άλλους , αλλά για μας τους ίδιους, για τον καθέναν , να φοράς κράνος, να μην υπερβαίνεις τα όρια ταχύτητας κλπ. Παραβάσεις κάνουμε όλοι, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι είναι σωστό να είσαι χωρίς κράνος, δίπλωμα, να ενοχλείς τους άλλους. Από πού προκύπτει αυτό, όμως δεν μπορεί α μπερδεύεται  αυτό ,με το όταν οι μαθητές αμφισβητούν μια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα τους».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250