«Παιδεία στα Μέσα»: Η Βάλια Καιμάκη στον Inkefalonia 89,2 για την επιβίωση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 10:21

«Παιδεία στα Μέσα»: Η Βάλια Καιμάκη στον Inkefalonia 89,2 για την επιβίωση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Στον Inkefalonia 89,2 στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» με την  δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε η  Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και  δημοσιογράφος, εξειδικευμένη σε θέματα διεθνούς πολιτικής, Βάλια Καιμάκη, για την ημερίδα με θέμα «Παιδεία στα Μέσα», που θα λάβει χώρα την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου  από τις 18:00 έως τις 20:00, στο Αμφιθέατρο «Γεράσιμος Αρσένης» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο  στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς.

« Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και δεν μπορούμε πια να αφήνουμε τις εξελίξεις να μας προσπερνάνε.

 Όλες οι μελέτες δείχνουνε , ότι το ποιο σημαντικό για να επιβιώσουμε σ αυτή την υπερτεχνολογική εποχή , που έρχεται και η τεχνητή νοημοσύνη με τρόπο που πλέον αγγίζει όλο τον κόσμο.

 Τεχνητή  νοημοσύνη είχαμε πάντα, αλλά τώρα πια μας αφορά όλους, εισχωρεί παντού και τη συναντήσαμε , η τη συναντάμε αν θέλουμε, πάρα πολύ εύκολα, γιατί δεν είναι κάτι που είναι πια στα εργαστήρια.

Ο μόνος τρόπος λοιπόν για να επιβιώσουμε σ αυτό το υπερτεχνολογικό κόσμο, είναι να έχουμε «παιδεία στα μέσα» και ειδικά στα τεχνολογικά μέσα.

 Είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι κάτι με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί το σχολείο, να ασχοληθούν οι γονείς, πρέπει να ασχοληθούμε εμείς ως άτομα , ο καθένας με τον εαυτό του, εμείς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φυσικά, οι δημοσιογράφοι, όλοι πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι για να αποκτήσει ο καθένας μας τα εργαλεία για να αποκρυπτογραφήσει αυτό τον κόσμο.

Έτσι λοιπόν έχουμε την ημερίδα    οποία γίνεται σε συνεργασία με την  Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης, έχει γίνει σε δύο άλλες πόλεις , στην Λάρισα και στην Θεσσαλονίκη μέχρι στιγμής και  πιέσαμε πάρα πολύ για να είναι το Αργοστόλι η Τρίτη της σειράς».

Όσον αφορά το πρακτικό κομμάτι της ημερίδας, η κ. Βάλια Καιμάκη ανέφερε:

«Εκτός από το απογευματινό πρόγραμμα, έχουμε και ένα πρωινό, που είναι ένα εργαστήριο για παιδιά κατ αρχάς των Λυκείων του Αργοστολίου και μετά ελπίζουμε να το απλώσουμε σιγά σιγά και σε όλη την Κεφαλονιά. Δύο εξαιρετικές συναδέλφισες, η Γεωργία Κατσαωνίδου  και η Πατρίτσια Γιαννακοπούλου, θα κάνουν ένα Workshop για παιδιά 1ης λυκείου εξηγώντας τους όχι με θεωρία, αλλά μέσα από παιχνίδια, κουίζ, μέσα από την ανακάλυψη του ψηφιακού εαυτού τους και ελπίζουμε σύντομα να γίνει αυτό ξανά. Θα είναι μόνο η 1η Λυκείου από 3 λύκεια στο Αργοστόλι και όταν το επεκτείνουμε, θα καλέσουμε και όλα τα λύκεια και γυμνάσια. Ξεκινάει πιλοτικά για πρώτη φορά στο πλαίσιο της ημερίδας και μετά θα το επεκτείνουμε συνεχώς. Θα προσπαθήσουμε μια φορά τον μήνα να το κάνουμε, όσο μας επιτρέπουν και εμάς οι δυνάμεις μας.

Το απόγευμα 18:00 με 20:00 θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης  Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος θα συμμετάσχει στην ημερίδα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, θα έχουμε κοντά μας την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ,ο κ. Παπακώστας δεν είναι πια προϊστάμενος στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος , είναι πλέον σ αυτό που λέμε το Ελληνικό FBI  και θα είναι μία εξαιρετική συνάδελφος του, θα είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ο κ. Σωτήρης  Τριανταφύλλου, θα είναι στελέχη της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και νομίζω ότι ποιο πλούσιο δεν γίνεται το πρόγραμμα. Περιμένουμε γονείς ,εκπαιδευτικούς και οποιονδήποτε θέλει να ενημερωθεί για τα θέματα αυτά. Θα μπορούσε να σταθεί άνετα στην Αθήνα μια τέτοια εκδήλωση, αλλά εμείς προλάβαμε».

Η κ Καιμάκη σχολίασε τινά φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης , την ψευδαίσθηση των παιδιών ότι γνωρίζουν τις νέες τεχνολογίες, την ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο με την αποδοχή των γονέων που εκ των υστέρων με ανάλογες εφαρμογές προσπαθούν να περιορίσουν τους κινδύνους κλπ. και σημείωσε: « Όταν αφήνουμε τα παιδιά μας, τους δίνουμε ένα τάμπλετ και το κάνουμε μπέιμπι σίτερ,  είναι λίγο υποκριτικό μετά να περιμένουμε από μία εφαρμογή να μας βοηθήσει να κάνουμε την δουλειά μας ως γονιός. Λυπάμαι που το λέω αυτό, μπορεί να ακούγεται λίγο σκληρό, αλλά όπως μας μαθαίνανε οι δικές μας μαμάδες, να μην μιλάμε στον δρόμο με αγνώστους, δεν παίρνουμε καραμέλες , δεν κυκλοφορούμε την νύχτα μόνοι μας , αλλά πάμε πολλοί μαζί, έτσι λοιπόν και οι γονείς , πρέπει να μάθουν τα παιδιά τους να πλοηγούνται σ αυτό τον καινούργιο κόσμο και όχι με εφαρμογές που και οι ίδιοι δεν ξέρουν να χειριστούν. Τα παιδιά μας  ξέρουν καλύτερα από εμάς, οι γονείς απλώς πρέπει να είναι εκεί, να παρακολουθούν από κοντά και πρέπει να δίνουν εργαλεία στα παιδιά , εργαλεία ζωής, γονεικά, όχι εφαρμογές. Ένα από αυτά που θα κάνουμε στη ημερίδα, είναι να τους ενημερώσουμε γι αυτά τα πράγματα. Ξέρω ότι η ζωή μας είναι δύσκολη και ο γονιός που δίνει ένα τάμπλετ στο παιδί , δεν το δίνει γιατί βαριέται, είναι γιατί τον πνίγει η καθημερινότητα η δικιά του».

Όσον αφορά την διασπορά ψευδών ειδήσεων ενημέρωσε ότι θα δοθεί η ανάλογη έμφαση στην ημερίδα, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Κλείνοντας τόνισε ότι αποτελεί και για την ίδια και τους συναδέλφους της ανάγκη να διαχυθούν όλα όσα αφορούν την «Παιδεία στα Μέσα» στην κοινωνία

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250