Αφιέρωμα στο χωριό Άγιος Δημήτριος Ληξουρίου από το Γεράσιμο Γαλανό
Σύντομο αφιέρωμα, λόγω της εορτής του Αγίου Δημητρίου, στο ομώνυμο χωριό της Παλικής - Ληξουρίου
5-10-2019
Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός
Βόρεια του Ληξουρίου, 2 χιλιόμετρα από την πόλη, βρίσκεται το χωριό «Άγιος Δημήτριος», πάνω στον κεντρικό δρόμο, το οποίο οφείλει την ονομασία του στην ομώνυμη εκκλησία. Το παλιό χωριό βρισκόταν 500 μέτρα δυτικά από το σημερινό, στο πάνω μέρος του βουνού που δεσπόζει στην περιοχή. Η πρώτη αναφορά στο χωριό του Αγίου Δημητρίου γίνεται στην αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία της Κεφαλονιάς, το «Πρακτικό της Λατινικής Επισκοπής Κεφαλληνίας» του 1264, που επιβεβαιώνει την ύπαρξή του από τότε.
Το προσεισμικό χωριό καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1953 και οι κάτοικοι το ξανάχτισαν στο κάτω μέρος του βουνού, στον κεντρικό δρόμο. Οι παλιές νοταριακές πράξεις επιβεβαιώνουν τις εκκλησίες που υπήρχαν στην περιοχή του παλιού χωριού, όπως:
- Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (1656), ιδιοκτησία των οικογενειών Πεκατώρου και Κουβαλιά.
- Ιερός Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Ευαγγελιστρίας (ανήκε στην οικογένεια Τυπάλδου – Λασκαράτου και από το 1940 ανήκει στην οικογένεια Φωκά Κοσμετάτου).
- Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου στην περιοχή Μερσιά (αρχικά ανήκε στην οικογένεια Τυπάλδου Λασκαράτου, σήμερα ανήκει στην οικογένεια Γιακουμάτου).
- Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο Μερσιά (1669) και κοντά στο παλιό χωριό.
Αναφορά στο χωριό γίνεται και στην απογραφή του 1583, που κατέγραψε 21 ικανούς άνδρες, 45 γυναίκες, 16 αγόρια και 2 ηλικιωμένους.
Το νέο χωριό του Αγίου Δημητρίου έχει πλέον αντισεισμικά σπίτια, πλατώματα και δρομάκια, και με την κεντρική του εκκλησία υποδέχεται με χαρά τους επισκέπτες. Στα νοτιοανατολικά, υπάρχει ο Λόφος Λασκαράτου με ένα σπιτάκι, όπου κατοικούσαν συγγενείς του Ανδρέα Λασκαράτου. Δυτικά, το ξενοδοχείο TERRA MARE εξυπηρετεί τον τουρισμό της περιοχής. Ανατολικά, το εστιατόριο «Ο Φάρος» προσφέρει παραδοσιακή φιλοξενία και γεύσεις.
Οι κάτοικοι διατηρούν τις μνήμες τους ζωντανές και προσπαθούν να προστατεύσουν την ταυτότητα και την παράδοση του χωριού τους, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη δημιουργία του Πολιτιστικού Συλλόγου, που στοχεύει στην αναβίωση του παρελθόντος και τη διατήρηση της παράδοσης για ένα καλύτερο μέλλον.