"Δημιουργία «Δρόμων» για ΑμεΑ στην Αγορά Εργασίας: Εκπαίδευση και Προκλήσεις" - Η Σοφία Μαροπούλου στον COSMOS 96,5

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου 2024 11:25

"Δημιουργία «Δρόμων» για ΑμεΑ στην Αγορά Εργασίας: Εκπαίδευση και Προκλήσεις" - Η Σοφία Μαροπούλου στον COSMOS 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή COSMOS MAGAZINE, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε η Πρόεδρος  της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «Υπερίων» Σοφία Μαροπούλου.

Η κ. Μαροπούλου  αναφέρθηκε στο Εργαστήριο Ανοικτής Συζήτησης με θέμα «Αναγκαιότητα εκπαίδευσης για πρόσβαση ΑμεΑ στην αγορά εργασίας»  που η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων ΑμεΑ «Υπερίων» διοργανώνει  σε συνεργασία με την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη  στο Μουσείο Ληξουρίου την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 9.30 π.μ. – 1.30 μ.μ., με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

«Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ , που η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γονέων  και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και προβάλλει κατ εξοχήν τα αιτήματα μας.

Για την φετινή Παγκόσμια ημέρα προβάλλει την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας, που λέει ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν πρόσβαση στην αυτονομία, στην επαγγελματική αποκατάσταση, στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Εμεί πιάσαμε αυτό που μας απασχολούσε ιδιαίτερα και σε συνεργασία με την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη αποφασίσαμε αυτή τη μέρα να την αφιερώσουμε στην πρόσβαση των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας και πριν γίνει αυτό, στην εκπαίδευση τους γι αυτό.

Για να μην παραξενέψει κάποιους η συνεργασία με την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, θα πρέπει να πώ ότι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη κάθε Παρασκευή παραχωρεί τον χώρο της στο Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ όπου κάνει συγκεκριμένες δράσεις εκεί. Με λίγα λόγια είναι το δεύτερο σπίτι μας ( εξήγησε πρακτικά πως λειτουργεί το ΚΔΗΦ στον χώρο της βιβλιοθήκης στο Μουσείο Ληξουρίου)» . 

Αναφέρθηκε στο πρακτικό κομμάτι  του Εργαστήριου Ανοικτής Συζήτησης σημειώνοντας:

«Στείλαμε πρόσκληση σε όλους τους φορείς  που εμπλέκονται στην διαδικασία για  το Εργαστήριο Ανοικτής Συζήτησης, Δήμους, Φορείς Ψυχικής Υγείας, σε ειδικούς χώρους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευση, στο Επιμελητήριο που είναι απο τους σημαντικότερους εκπρόσωπους που περιμένουμε να έρθουν, γιατί δεν είναι μόνο υπόθεση δική μας, αλλά υπόθεση πολλών ανθρώπων , που θα πρέπει να καταθέσουν προτάσεις, στόχους, να κάνουμε ένα μικρό δίκτυο μεταξύ μας , για να μπορούμε να το δουλέψουμε.

Εμείς έχουμε ήδη ξεκινήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι την έξοδο των ΑμεΑ, με ένα παιδί που εργάστηκε σε έναν χώρο εστίασης στην Λάση.

Θα μιλήσει το παιδί και θα μας μεταφέρει την εμπειρία του για το πώς δούλεψε , πόσο καλά πέρασε, η τι προβλήματα μπορεί να αντιμετώπισε και παράλληλα θα είναι και η εργοδότης του παιδιού-ενήλικα , που θα μας μεταφέρει και εκείνη τον τρόπο συνεργασίας μαζί του και αυτό είναι το ζητούμενο».

Η κ. Μαροπούλου στην συνέχεια αναφέρθηκε ονομαστικά στα άτομα τα οποία θα μεταφέρουν την εργασιακή εμπειρία τους και στην συζήτηση που θα διεξαχθεί με όλους τους φορείς για την λήψη κοινών αποφάσεων για το τι μπορούν να κάνουν και τόνισε: « Εμείς είμαστε πρόθυμοι και να εκπαιδεύσουμε και να στηρίξουμε τα παιδιά τον πρώτο καιρό η καθ όλη την διάρκεια της εργασίας τους με τους εκπαιδευτές και να στηρίξουμε και τον εργοδότη σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει . Θα είναι τμήμα των εργοθεραπευτών  που εκπαιδεύονται στην Σχολή του Γ. Νοσοκομείου – η εργοθεραπεία εμπλέκεται άμεσα στην θεραπεία του ΑμεΑ με διάφορες δράσεις και μετά στην έξοδο του στην εργασία. Θα είναι μία πάρα πολύ καλά συντονισμένη συζήτηση, όλα τα συμπεράσματα θα τα αποκωδικοποιήσουμε και θα φτιάξουμε ένα φυλλάδια όπου θα ενημερωνόμαστε όλοι και θα ενημερώσω και τα ΜΜΕ. Επειδή δε είμαστε στη διαδικασία και μιας 2ης Στέγης που θα την πλαισιώσουν λειτουργικά άτομα με αναπηρία αυτή τη φορά, όλους αυτούς έχουμε σκοπό να τους βγάλουμε στην εργασία. Να μένουν σε ένα δικό τους σπίτι , αλλά να τους δώσουμε και μια ώθηση στον επαγγελματικό τομέα μιας και είναι λειτουργικοί».

 

Η κ. Μαροπούλου εξέφρασε την απογοήτευση της για την κρατική μέριμνα , δήλωσε ότι ναι μεν δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία , αλλά στην προκειμένη περίπτωση όμως, είναι έργο της πολιτείας να εκπαιδεύσει ανάλογα και τους Δήμους , που όσον αφορά τις προσλήψεις ο νομοθέτης προβλέπει το 30% να το καταλαμβάνουν ΑμεΑ. ‘Έκανε αναφορά στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι όσον αφορά την εργασία των ΑμεΑ  και στην συμμετοχή και στον τουριστικό κλάδο των ΑμεΑ που θα εκπέμψει στον επισκέπτη καλύτερη εικόνα.

Κλείνοντας έκανε αναφορά στο γονεικό κίνημα που κατάφερε να δημιουργήσει τον «ΥΠΕΡΙΩΝΑ» και στην εναγώνια προσπάθεια να δημιουργηθεί η στέγη διαβίωσης των ΑμεΑ και στην 2η με λειτουργικά ΑμεΑ που επιβάλλεται να βγούν στον χώρο εργασίας, φέρνοντας ανάλογα παραδείγματα. Σημείωσε δε: « Βλέπουμε ότι υπάρχει εξέλιξη και αν το καθιερώσουμε ακόμη και από το Ειδικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτικό Εργαστήρι των Φαρακλάτων που ανήκει στην Δευτεροβάθμια και καταρτιστεί και βγεί ένα πρόγραμμα για αυτό, όπου εκεί τα παιδιά που φοιτούν εκπαιδεύονται για την εργασία τους με διάφορους τρόπους θα είναι μια καλή εξέλιξη.

Σ εμάς, όπου λειτουργούν τέτοιες δομές που τις έχουμε φτιάξει μόνοι μας, το κράτος θα μπορούσε να μας πει , κάντε αυτά τα πράγματα στο εργαστήρι , που μπορούν να το πλαισιώσουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν τις δυνατότητες και από κει και πέρα όλα θα πάνε καλά.

 Δεν τα κάνουν, είμαστε πολύ πίσω σ αυτό και δεν είναι μόνον αυτό , το να στήσεις μια δομή και με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, είναι Γολγοθάς. Σου ζητάνε ένα έτοιμο κτήριο που να πληροί κάποιες προδιαγραφές, που βγαίνουν σε μια εφημερίδα της κυβέρνησης οι όροι και οι προυποθέσεις, χωρίς να βάζουν μέσα ότι αυτοί οι άνθρωποι  που θα αγωνιστούνε, ένα γονεικό κίνημα που θα γίνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για να το φτιάξει χρειάζονται εργατοώρες , πρόσβαση κατ εξαίρεση κλπ. Χρειάζεται να ακούσουν αυτά που επισημαίνουμε, ότι δεν είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε 15 wc σε μια δομή, γιατί θέλουμε και εξοπλισμό κατάλληλο για ένα εργαστήρι . Έχουμε πάρει μικρούς αργαλειούς και οι ωφελούμενοι τα πάνε τέλεια. Όμως όλα αυτά απαιτούν χρήματα , έχουν οικονομικό κόστος και εκεί συναντάμε τα πολύ μεγάλα εμπόδια».

Τέλος έκανε αναφορά στην 2η Στέγη η οποία έχει εξασφαλισμένο χώρο από τον Δήμο Ληξουρίου , οικοδομική άδεια, και ο «ΥΠΕΡΙΩΝ» έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία και έχει απαντήσει στην Διαχειριστική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ότι πληροί όλους τους όρους της επιλεξιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 Όμως δεν είχε προβλεφθεί στο πρόγραμμα του 2024  να ενταχθεί η δημιουργία Στεγών , παρά μόνο η ίδρυση και λειτουργία όταν θα υπάρχει εξασφαλισμένη η κτηριακή υποδομή , παρότι η ίδια το είχε καταθέσει στην Κέρκυρα. Επίκειται μία τροποποίηση τον Ιανουάριο του 2025 και θα βγούν και οι προσκλήσεις του «Υπερίωνα» ο οποίος έχει ολοκληρωμένο φάκελο να καταθέσει , ούτως ώστε να γίνει προκήρυξη για την κατασκευή της 2ης Στέγης.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250