ΥΠΕΡΙΩΝ: Η αναγκαιότητα εκπαίδευσης για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας: Συζήτηση και Προτάσεις
«3η Δεκέμβρη 2024, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία»
Η Ένωση Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ», το ΚΔΗΦ και η ΣΥΔ Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» σε συνεργασία με την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου πραγματοποίησαν στον χώρο της Ιακωβατείου με μεγάλη επιτυχία και σημαντικά συμπεράσματα ένα ανοιχτό εργαστήριο συζήτησης με θέμα: «Αναγκαιότητα εκπαίδευσης για πρόσβαση Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας».
Συμμετείχαν: ο Βουλευτής του Νομού κος. Παναγής Καππάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης κος. Σωτήρης Κουρής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεφαλλονιάς κ. Σιμωνέτος Νεκτάριος
ο Δήμαρχος Ληξουρίου κος Γιώργος Κατσιβέλης, η Διοικήτρια του Μαντζαβινάτειου Ληξουρίου κα. Ζωή Μοσχονά, ο Διοικητής του Γ.ΓΝ. Κεφαλληνίας κος. Δημήτρης Μαρτίνης, ο Διευθυντής της ΣΑΕΚ ΓΝ Κεφαλληνίας κος. Νίκος Μοντεσάτος, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κος. Σπύρος Φαρακλός, και ο κος. Ηλίας Παρίσης που έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΕΕΠΑΑ, Ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης ΑμεΑ «ΥΠΕΡΙΩΝ», Πρόεδρος της Φιλαρμονικής σχολής Ληξουρίου και είναι γονέας παιδιού με Αναπηρία στο φάσμα του Αυτισμού και μαθητές του ΕΠΑΛ Ληξουρίου με την καθηγήτριά τους κα. Διονυσία Πολλάτου.
Από φορείς που εμπλέκονται στην σχετική διαδικασία με το θέμα της συζήτησης: Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας – κα Τζιμούλη, Κέντρο Κοινότητας Ληξουρίου – κα Παναγιωτοπούλου Βαλεντίνα και κα. Χριστίνα Τρελλοπούλου, Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας Δήμου Αργοστολίου κα Παρασκευή Σολωμού, Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά Δήμου Αργοστολίου κα. Ανίκα Χρούστσιελ, Δήμος Σάμης - κα Έφη Μιχελή, Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας (ΟΚΑΠ) – κα Ανθή Αρβανιτάκη, Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Αργοστολίου – κα Κορνελάτου Ευσταθία και κα Μαρία Μικελάτου, ΚΕΔΑΣΥ Κεφαλονιάς – κα Καμινάρη Ερασμία, Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΚ) Φαρακλάτων κα Μαρία Χατζάρα, Κέντρο Πρόληψης ΑΠΟΠΛΟΥΣ – κος Ανδρέας Μαρούλης και κος Ναπολέων Φόρτος, ΚΕΘΕΑ Κινητή Μονάδα Ιονίων Νήσων κα Ελένη Ευθυμιάδη και κος. Ανδρόνικος Χατζής, Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) κα Ειρήνη Αραβαντινού και κα. Βασιλική Γεωργοπούλου.
Παρακολούθησαν για ευαισθητοποίηση – ενημέρωση: μαθητές του 1ου Λυκείου Αργοστολίου με την καθηγήτρια κα. Μολφέση Μαρία, μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Ληξουρίου με την καθηγήτριά τους κα. Ρεγγίνα Λουκέρη, σπουδαστές της ΣΑΕΚ Αργοστολίου των τμημάτων: Βοηθός Εργοθεραπείας, Διασώστης- πλήρωμα ασθενοφόρου και Βοηθός Νοσηλευτικής Τραυματολογίας με τους καθηγητές τους κα. Γερασιμούλα Σταθάτου και κα. Αναστασία Σπυράτου.
Κατέθεσαν μαρτυρίες από τον χώρο εργασίας τους οι ωφελούμενοι: Γεράσιμος – Μιχαήλ Μοσχόπουλος, ωφελούμενος ΚΔΗΦ «ΥΠΕΡΙΩΝ» υποστηριζόμενος από τον Κοινωνικό Λειτουργό του ΚΔΗΦ Θοδωρή Μάργαρη και ο Κοσμάς Σταθάτος, ωφελούμενος ΚΔΗΦ «ΥΠΕΡΙΩΝ» εργαζόμενος 12 χρόνια στην Γεωργική σχολή και στο καφενείο της Καμπάνας.
Την μαρτυρία του Γεράσιμου – Μιχαήλ επιβεβαίωσε και με την παρουσία της η εργοδότρια του κα. Αμαλία Νεοφύτου, η οποία τοποθετήθηκε και περιέγραψε τη συνεργασία της μαζί του.
Συγκινητική αλλά και ελπιδοφόρα στιγμή για όλους!
Την συζήτηση συντόνισε εξαιρετικά κα. Εύα Αλεξανδράτου, Κοινωνική Λειτουργός, και Υπεύθυνη Λειτουργιάς της ΣΥΔ Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ.
Χαιρέτησαν και άνοιξαν την συζήτηση ο κος. Πέτρος Πετράτος και η κα. Σοφία Μαροπούλου – Ζαφειράτου όπου με σεβασμό, ευαισθησία και υπευθυνότητα επεσήμαναν την σπουδαιότητα του θέματος και ευχόμενοι η συζήτηση να εξελιχθεί με τοποθετήσεις, προτάσεις και προβληματισμούς για ένα ακόμη δικαίωμα των Α.μεΑ. που τονίζεται σαφώς στο άρθρο 21 του συντάγματος της χώρας.
Εισηγητές των θεμάτων:
- κος. Γαβριήλ Δ. Γρουζής, στέλεχος του Περιφερειακού Παρατηρητήριου Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,(Πε.Π.Κ.Ε. Π.Ι.Ν.) για την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη και θέμα: «Προσφερόμενες επιλογές μέσω του ΕΣΠΑ στον άξονα πολιτικών για την πρόσβαση των ΑμεΑ στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας». Ο κος. Γρουζής ενημέρωσε τους εμπλεκόμενους μέσω της παρουσίασης χαρτογράφησης όλων των δομών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων τονίζοντας ότι μόνο η Κεφαλονιά έχει Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Ληξούρι.
- κα. Δώρα Χωραΐτη, Ψυχολόγος του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) Α.μεΑ. “ΥΠΕΡΙΩΝ” και θέμα: “ Επαγγελματικός προσανατολισμός Α.μεΑ” όπου αναδείχθηκε η αξία και η αναγκαιότητα σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού και για τα Άτομα με Αναπηρία.
- κα. Στεφανία Φούσκα Διδάκτωρ ειδικής αγωγής και συμβουλευτικής και θέμα: “Μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία», όπου και διέκρινε και υπέδειξε ότι είναι απαραίτητο ένα εξατομικευμένο σχέδιο μετάβασης που πρέπει να προηγηθεί της εξόδου στην αγορά εργασίας από τον εκπαιδευτικό φορέα του κάθε ατόμου με αναπηρία.
Τοποθετήθηκαν όλοι οι φορείς με την σειρά που προαναφέραμε στην αρχή δημιουργήθηκε διάλογος και το τελικό συμπέρασμα αυτής της ανοιχτής συζήτησης που αναπτύχθηκε ήταν ότι η μετάβαση στην απασχόληση των Ατόμων με Αναπηρία θεωρείται μέρος μιας μακράς και σύνθετης διαδικασίας, η οποία χρειάζεται να ρυθμιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Μια καλή ζωή για όλους» καθώς «μια καλή εργασία για όλους» είναι οι κατεξοχήν στόχοι μιας καθόλα επιτυχημένης διαδικασίας μετάβασης. Τα είδη παροχών, η οργάνωση των σχολείων ή άλλων δομών εκπαίδευσης, η συμμετοχή της οικογένειας, ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών καθώς και η συνύπαρξη στενής συνεργασίας με τον τομέα απασχόλησης συμβάλουν στην επιτυχία μιας τέτοιας διαδικασίας, η οποία πρέπει να υποστηριχθεί με την ύπαρξη και την εφαρμογή νομοθετικών και πολιτικών μέτρων.
Τονίστηκε από όλους ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα τοπικό δίκτυο στο οποίο οι συνεργάτες (κοινωνικές υπηρεσίες, εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οικογένειες και υπηρεσίες απασχόλησης) πρέπει να συζητούν, να προγραμματίζουν, να συντονίζουν και να εφαρμόζουν και την εθνική πολιτική και να βρίσκουν τρόπους ώστε οι ανάγκες να γίνονται γνωστές προκειμένου να εφαρμόζονται τα νέα μετρά.
Στο τέλος της συζήτησης η κα. Μαρία Λαδά άτομο με Αναπηρία εκ γενετής, πάσχουσα από ένα σπάνιο σύνδρομο, το σύνδρομο morquio, το οποίο ευθύνεται τόσο για τον νανισμό της όσο και για τα μυοσκελετικά της προβλήματα κατάφερε να σταθεί όρθια στα πόδια της και κυριολεκτικά και μεταφορικά εφόσον ως επαγγελματίας στην πόλη μας, ήρθε αντιμέτωπη μια την σκληρή υπάρχουσα τότε νομοθεσία, λόγω της αναπηρίας της, αποτελεί ιδρυτικό και ενεργό μέλος της Ένωσης Προστασίας της ισότητας και των Δικαιωμάτων ΑμεΑ Υπερίων, όπου έχει διατελέσει, ως ταμίας, αντιπρόεδρος και Γεν. Γραμματέας, παράλληλα είναι και μέλος της Ένωσης Σπάνιων Ασθενών με έδρα την Αθήνα μετέφερε με καθηλωτικό τρόπο την δική της μαρτυρία ως επιχειρηματίας στο Ληξούρι. Παρουσίασε και σχετικό βίντεο με τίτλο «Τέχνη ζωής» όπου αναδείχθηκε μέσω αποσπάσματος ο τρόπος εξυπηρέτησης των πελατών της (πάντα με χαμόγελο) μέσα στο κατάστημά της. Η παρουσίασή της ήταν συγκινητική αλλά και πολύ αισιόδοξη!
Το ΔΣ της Ένωσης και το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης δήλωσαν την ευχαρίστησή τους για την επιτυχία αυτής της ανοιχτής συζήτησης. Θα υπάρξει συνέχεια σ’ αυτό το ξεκίνημα μέχρι την υλοποίηση μιας ομαλής εξόδου των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας.
Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες:
Το εφορευτικό συμβούλιο και το προσωπικό της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης και ιδιαίτερα τον κο. Βασίλη Χριστοφοράτο για την άψογη τεχνική υποστήριξη της ηχητικής και ηλεκτρονικής κάλυψης
Το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΚΔΗΦ και της ΣΥΔ
Τις κυρίες που ετοίμασαν τα Χριστουγεννιάτικα εδέσματα του μπουφέ
Το super market «Ρηγάτος» για την προσφορά νερών – αναψυκτικών – καφέ.
Με εκτίμηση,
Η Πρόεδρος,
Σοφία Μαροπούλου - Ζαφειράτου