Φαραντούρης: Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τα Τέμπη ξανανοίγουν το θέμα του κράτους δικαίου στο Ευρωκοινοβούλιο

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 03 Φεβρουαρίου 2025 12:06

Φαραντούρης: Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τα Τέμπη ξανανοίγουν το θέμα του κράτους δικαίου στο Ευρωκοινοβούλιο

Φαραντούρης: Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και τα Τέμπη ξανανοίγουν το θέμα του κράτους δικαίου στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών συμπίπτουν με τη συμπλήρωση ενός (1) χρόνου από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, το οποίο υπερψηφίστηκε από 330 ευρωβουλευτές, προερχόμενους από ΟΛΕΣ τις πολιτικές ομάδες (Αριστερά, Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Πράσινους, Φιλελεύθερους και Δεξιούς) εκφράζοντας τη βαθιά τους ανησυχία για τις σοβαρές απειλές που αντιμετωπίζουν η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα μας.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Καθηγητής Νικόλας Φαραντούρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από ένα χρόνο είχε καταδικάσει απερίφραστα την Ελλάδα για την παράνομη χρήση του όρου "απειλή για την εθνική ασφάλεια" προκειμένου να δικαιολογηθούν απαράδεκτες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, αξιωματούχων και ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένου αρχηγού πολιτικού κόμματος, του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ειδικά για το σκάνδαλο "Predatorgate", ευρωβουλευτές ΟΛΩΝ των ευρωομάδων είχαν ζητήσει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την εμπλοκή της Europol στις έρευνες, καθώς και την απεξάρτηση της ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Ταυτόχρονα, είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση.

Ένα χρόνο μετά, η πραγματικότητα δικαιώνει τους φόβους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρχειοθέτησε την υπόθεση των υποκλοπών όσον αφορά στις ευθύνες της ΕΥΠ, ενώ στο σκάνδαλο του Predator είδε μόνο πλημμελήματα, παρά το γεγονός ότι επί μήνες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση υπουργοί, στρατιωτικοί, δημόσιοι λειτουργοί και δημοσιογράφοι, πολλοί εκ των οποίων ταυτόχρονα από την ΕΥΠ και το Predator.

Επιπλέον, μηνύσεις θυμάτων κατά εκείνων που πλήρωσαν για τα SMS του Predator απορρίφθηκαν προ ημερών με αστείες δικαιολογίες από τον Άρειο Πάγο, δικαιολογίες οι οποίες διαψεύστηκαν ακόμα και από την ίδια την Εθνική Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή:

  • Η ΕΥΠ εξακολουθεί να τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει εδώ και δύο χρόνια την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα ρυθμίζει τις προϋποθέσεις για τη σύναψη συμβάσεων κρατικών δομών για την προμήθεια spyware ή συσκευών παρακολούθησης.
  • Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εμπλέκει την Europol στις έρευνες, αλλά όπως αποκαλύπτουν οι δημοσιογραφικές έρευνες, τα στελέχη της Intellexa και οι επιχειρηματίες πίσω από το Predator παραμένουν ενεργοί στην Ελλάδα, κρυμμένοι πίσω από νέες εταιρικές οντότητες, ανενόχλητοι από τη Δικαιοσύνη.

Το περσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την προστασία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είχε ζητήσει τη διασφάλιση της εφαρμογής των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στο πλαίσιο του Κανονισμού για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει άπραγη για τη διολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, καθώς αποφεύγει να επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η οποία έχει τοποθετηθεί από την κυβέρνηση.

«Η αποδυνάμωση του κράτους δικαίου δεν είναι απλώς ένα εσωτερικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η προοδευτική πλειοψηφία των δημοκρατικών δυνάμεων θα συνεχίσουμε να αγωνίζονται για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της διαφάνειας στην Ελλάδα. Η σιωπή δεν είναι επιλογή», καταλήγει ο Ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250