Ολοκληρώθηκε το 2o Θερινό Σχολείο για τη Βιολογική Αμπελοκαλλιέργεια και Οινολογία στο Αργοστόλι

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2013 09:24

Ολοκληρώθηκε το 2o Θερινό Σχολείο για τη Βιολογική Αμπελοκαλλιέργεια και Οινολογία στο Αργοστόλι

Από τις 8 ώς τις 19 Ιουλίου 2013 λειτούργησε στο Αργοστόλι το Θερινό Σχολείο για τη Βιολογική Αμπελοκαλλιέργεια και Οινολογία υπό την αιγίδα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Το Σχολείο, διάρκειας 60 διδακτικών ωρών, απευθύνθηκε σε επιστήμονες με γεωπονικό, οινολογικό ή συναφές υπόβαθρο, καθώς και σε φοιτητές, αμπελοκαλλιεργητές, οινοποιούς και ερασιτέχνες με ενδιαφέρον για τη Βιολογική Αμπελοκαλλιέργεια και Οινολογία. Οι περίπου 30 εκπαιδευόμενοι προέρχονταν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με πιο απομακρυσμένες τη Θεσσαλονίκη, τη Σύρο και την Κρήτη. Δίδαξαν επιστήμονες από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (πρώην ΕΘΙΑΓΕ), το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΤΕΙ Ηπείρου, τον Αγροτοβιομηχανικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας, το Πανεπιστήμιο των Βασιλικάτων της Ιταλίας και την αμπελοοινική επιχείρηση Kitrvs της Πιερίας. Η παρακολούθηση ήταν ελεύθερη για το κοινό.

Την επιστημονική διοργάνωση του σχολείου ανέλαβε το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων, ενώ τη διοικητική στήριξη παρείχε η διοίκηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ουσιαστική υλική υποστήριξη και τεχνογνωσία προσέφερε ο Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας. Το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων φιλοξένησε το σχολείο στις εγκαταστάσεις του και παρείχε ουσιαστική υλικοτεχνική στήριξη, ενώ ο Δήμος Κεφαλονιάς χορήγησε το όχημα για τις μετακινήσεις των εκπαιδευόμενων από και προς το οινοποιείο του Συνεταιρισμού.

Σκοπός του προγράμματος σπουδών ήταν να προσφέρει μία όσο το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της διαδικασίας παραγωγής και μεταποίησης του σταφυλιού, από την εγκατάσταση του νέου αμπελώνα έως την εμπορία του κρασιού. Τα αντικείμενα διδασκαλίας περιλάμβαναν τις προοπτικές της παγκόσμιας αμπελοκαλλιέργειας και αγοράς οίνου, το φυτό της αμπέλου, την εγκατάσταση και τις καλλιεργητικές φροντίδες ενός αμπελώνα, τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη της αμπέλου και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, τις μεθόδους βιολογικής λίπανσης και φυτοπροστασίας, την τεχνολογία του οίνου, την οργανοληπτική αξιολόγηση των οίνων, την οικονομική αποτίμηση των επενδύσεων στην αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση, τη διατροφική αξία των αμπελοοινικών προϊόντων, την εμπορία και το νομοθετικό πλαίσιο της παραγωγής των βιολογικών προϊόντων.

Κατά τη λήξη του θερινού σχολείου προσφέρθηκε μπουφές με ορεκτικά. Ακολούθησε γευσιγνωσία οίνων, προσφορά της αμπελοοινικής επιχείρησης Kitrvs της Πιερίας. Με την ολοκλήρωση του Θερινού Σχολείου απονεμήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Sxoleio AMP 94




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250