Τι αλλάζει στις άδειες των δημόσιων υπαλλήλων: Ποιες καταργούνται - Ποιες μειώνονται
Σειρά αλλαγών στο καθεστώς των αδειών στο Δημόσιο εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή. Μεταξύ άλλων προβλέπονται: απαγόρευση χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών για τους δημοσίους υπαλλήλους που φοιτούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, μείωση της άδειας εξετάσεων κατά δέκα ημέρες το χρόνο και η κατάργηση -μετά απο 24 χρόνια- της μηχανογραφικής άδειας μίας ημέρας ανά δίμηνο, που λάμβαναν οι υπάλληλοι για τη χρήση Η/Υ.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας, καθώς και για την ενίσχυση του προγράμματος της «Διαύγειας».
Το νομοσχέδιο προσθέτει τέλος, περαιτέρω εξαιρέσεις από το καθεστώς της διαθεσιμότητας για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, οδηγοί και τεχνικοί της Διεύθυνσης Κρατικών Αυτοκινήτων κ.ά.), που είχαν προσληφθεί βάσει ειδικών διατάξεων (όπως λόγω θανάτου ή ανικανότητας συγγενικού προσώπου) και υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από διεθνείς οργανισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου θα είναι άμεσα εκτελεστό μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή, καθώς δεν χρειάζεται να εκδοθούν Π.Δ. ή Υπουργικές Αποφάσεις.
Αναλυτικά οι βασικές αλλαγές που προωθούνται είναι:
Αδειες
Καταργείται η μηχανογραφική άδεια 6 ημερών το χρόνο που από το 1989 χορηγείται στους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι εξοικονομούνται ετησίως, περίπου, 1,8 εκατομμύρια εργατοώρες στο δημόσιο τομέα.
Εξορθολογίζονται οι αναρρωτικές και οι εκπαιδευτικές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκεκριμένα, οι βραχυχρόνιες αναρρωτικές μειώνονται από 10 μέρες το χρόνο σε 8 με ιατρική γνωμάτευση, ενώ οι μέρες αναρρωτικής που χορηγούνται με απλή υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου μειώνονται από 4 σε 2 και όχι συνεχόμενες.
Όσον αφορά στις άδειες εξετάσεων που χορηγούνται σε φοιτητές – δημοσίους υπαλλήλους, αυτές μειώνονται από 20 μέρες σε 10 ανά εκπαιδευτικό έτος, ενώ για κάθε μέρα εξετάσεων χορηγείται πλέον μια ημέρα αντί 2 που ισχύει σήμερα.
Όσον αφορά στις γονικές άδειες, παρέχονται πρόσθετες διευκολύνσεις στους γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση γέννησης διδύμων, τριδύμων κ.λπ. χορηγείται επιπλέον άδεια ανατροφής χρονικής διάρκειας 3 μηνών, με αποδοχές, για κάθε τέκνο πέραν του ενός. Επίσης, δίδεται η δυνατότητα στον πατέρα δημόσιο υπάλληλο να κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου ή της 9μηνης άδειας ανατροφής τέκνου, σε περίπτωση που η σύζυγός του δεν εργάζεται.
Πειθαρχικά Συμβούλια
Αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του. Παράλληλα, επιταχύνεται και η σχετική διαδικασία. Η παρέμβαση αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.
Επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ' Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Διαύγεια
Με τη νέα διάταξη – η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που το Υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη – ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα «Διαύγεια». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, αποκτώντας κανονιστική σημασία, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του.
Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς ανάμεσα στο αναρτημένο κείμενο και στο κείμενο της πράξης ισχύει το αναρτημένο.
Προκηρύξεις ΑΣΕΠ 8Κ – 9Κ/2008
Δίνεται λύση σε μία πολυετή εκκρεμότητα η οποία αφορούσε στους επιτυχόντες των προκηρύξεων 8Κ και 9Κ/2008 του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, η ανάγκη αποκατάστασης επιτυχόντων ως προς τη νόμιμη προσδοκία διορισμού τους στο φορέα για τον οποίο διαγωνίστηκαν και η ενίσχυση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με το απαραίτητο προσωπικό, αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια της νομοθετικής ρύθμισης. Με τον τρόπο αυτό θεραπεύεται η αδικία εναντίον των εναπομεινάντων μη διορισθέντων επιτυχόντων της προκήρυξης ΑΣΕΠ 8Κ/2008, μέσω της πρόσληψης τους στο ΙΚΑ – ETAM, ενώ αποκαθίστανται σε φορέα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας οι απολυθέντες επιτυχόντες της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 (ΑΤΕ).
iefimerida