Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς: Σύσκεψη στην Αθήνα: Αποφάσεις συντονισμού και δράσης για τους σεισμόπληκτους

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Μαρτίου 2014 07:59

Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς: Σύσκεψη στην Αθήνα: Αποφάσεις συντονισμού και δράσης για τους σεισμόπληκτους

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣΤα αιτήματαγια την ασφάλεια των σεισμόπληκτων μαθητώνκαι για τη ζωή τους (μόρφωση, σίτιση, στέγαση κλπ)υπόθεση αλληλεγγύης όλων των εργαζομένων Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που διοργάνωσαν η ΕΛΜΕ-ΚΙ, το Εργατικό Κέντρο και η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Κεφαλονιάς – Ιθάκης, από κοινού με την Ομοσπονδία Κεφαλληνιακών και Ιθακησιακών Σωματείων (ΟΚΙΣ), στην Αθήνα, το Σάββατο 15 Μάρτη στα γραφεία της ΟΚΙΣ. Σε αυτή παραβρέθηκαν κεφαλονίτες της Αθήνας και του Πειραιά, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, τριμελής αντιπροσωπεία της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Βασίλη Τόγια και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με επικεφαλής την Πρόεδρό της Μαιρίνη Στεφανίδου. Συμμετείχε επίσης εκπρόσωπος της τοπικής ΠΑΣΕΒΕ.

Ο Πρόεδρος της ΟΚΙΣ Γιώργος Μιχαλάτος μίλησε για τις παρεμβάσεις που κάνει η Ομοσπονδία για τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, για το συντονιστικό των τοπικών οργανώσεων που έχει στηθεί στην Αθήνα και ανάγνωσε το υπόμνημα που συνυπογράφουν οι μαζικοί φορείς.

Εκ μέρους της ΕΛΜΕ-ΚΙ και της Επιτροπής Αγώνα Φορέων ο Διονύσης Γεωργόπουλος είπε ότι ο σεισμός έφερε στην επιφάνεια τις πολιτικές επιλογές κυβερνήσεων – κεφαλαίου και τη μη επιλεξιμότητα της ΕΕ σχετικά με την αντισεισμική θωράκιση και την ασφάλεια των δημόσιων υποδομών (σχολεία, νοσοκομεία, οδικό δίκτυο κλπ) αλλά και αξιοποιείται προκειμένου το κεφάλαιο να διεισδύσει πιο βαθιά σε όλες τις κοινωνικές δομές και να κάνει μπίζνες στα ερείπια. Τα μεγάλα προβλήματα στην αντιμετώπιση των αστέγων και των αποζημιώσεων στο 100% της ζημίας είναι φλέγοντα. Η πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την επικοινωνιακή εικόνα που προωθεί η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση. Η μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού και η λαϊκή αλληλεγγύη - που έσωσε στην κυριολεξία ζωές - και έδωσε ανάσες στον πονεμένο λαό από την πρώτη στιγμή, συνεχίζεται και δένεται με την απαίτηση για ένα δρόμο ανάπτυξης φιλολαϊκό, όπου η ασφάλεια για το λαό και τη νεολαία δεν θα λογαριάζεται σαν κόστος. Τέλος, έδωσε πλήρη εικόνα της κατάστασης στα σχολεία (πχ διπλοβάρδιες, κατάρρευση εργαστηρίου ΕΠΑΛ και ανάγκη για προφύλαξη του εξοπλισμού, μη λειτουργία σχολείων – νηπιαγωγείων, κλπ) και ανέπτυξε τα αιτήματα στους άξονες θωράκιση – ρυθμίσεις και μέτρα για όλους τους σεισμόπληκτους μαθητές – φοιτητές που να ανταποκρίνονται στην οξύτητα της κατάστασης. Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα αν έχουν λεφτά για φροντιστήρια ή όχι, αν ζουν τον παραλυτικό μετασεισμικό στρες ή όχι, αν μπορούν να αναπληρώσουν μαθήματα ή όχι, θα πρέπει να μπορούν να σπουδάσουν. Κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει χωρίς στέγη, σίτιση και δυνατότητα μελέτης.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων που υποβλήθηκαν από τους παραβρισκόμενους και διευκρίνισε μια σειρά από παραμέτρους για την πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι.

Παρέμβαση έκανε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιος Δήμαρχος Κεφαλονιάς Νίκος Γκισγκίνης ο οποίος έδωσε την εικόνα της αναντιστοιχίας κυβερνητικών λόγων και πράξεων αλλά και του συνολικού προσανατολισμού των δημοσίων έργων στο απλό ρετουσάρισμα, με παρεμβάσεις όπως εκείνες στα λιμάνια Αργοστολίου και Ληξουρίου αλλά και με τη συνέχιση της επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο. Οι τοπικές διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρεια παίρνουν ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Αναφέρθηκε ειδικά στο πλαίσιο που διέπει τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση κατοικιών, στις δυσκολίες συγκέντρωσης δικαιολογητικών με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός όσων θα επωφεληθούν της ρύθμισης, στον αναγκαστικό νέο δανεισμό των σεισμόπληκτων, στον αποκλεισμό ανθρώπων που έχουν δεύτερη κατοικία – όπως είναι μεγάλο μέρος των αποδήμων κ.ά.

Εκ μέρους της ΑΣΓΜΕ ο Βασίλης Τόγιας έκανε λόγο για την ανάγκη θωράκισης όχι μόνο των σχολείων αλλά όλων των χώρων μαζικής συνάθροισης της νεολαίας καθώς και για τη σημασία να μην καθορίσει το καπιταλιστικό κέρδος τις κατασκευές αλλά οι σύγχρονες ανάγκες για ασφάλεια της νέας γενιάς και του λαού. Γι αυτό τόνισε τη σημασία ύπαρξης δημόσιου φορέα κατασκευών. Δήλωσε την αμέριστη συμπεράσματα της ΑΣΓΜΕ στα αιτήματα των μαζικών φορέων της Κεφαλονιάς και σημείωσε το μετασεισμικό στρες που παρουσιάζεται στους μαθητές και κορυφώνεται 18 μήνες μετά το σεισμό.

Από την ΟΓΕ η Μαιρίνη Στεφανίδου παρουσίασε τη δράση αλληλεγγύης που αναπτύσσει η Ομοσπονδία Γυναικών πανελλαδικά για τους σεισμόπληκτους και στη δουλειά που κάνουν οι ομάδες της ΟΓΕ σε Αργοστόλι και Ληξούρι. Αναφέρθηκε στο ταξίδι της στην Κεφαλονιά για μεταφορά και διανομή βοήθειας και δεσμεύτηκε να το επαναλάβει σύντομα. Τόνισε την εντύπωση που της προκάλεσε ο αγώνας των σεισμόπληκτων γυναικών στο Νομό και το κουράγιο που πήρε η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ από την επαφή της με τις γυναίκες της Παλικής.

Στο τέλος της συγκέντρωσης τέθηκαν σαν στόχοι δράσης τα εξής:
1. Η λαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να δυναμώσει, τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν και οι κάτοικοι μένουν μόνοι με τα προβλήματά τους.
2. Να υπάρχει σταθερή επικοινωνία μεταξύ των πανελλαδικών φορέων και των κεφαλλονιτών της Αθήνας με τους φορείς που δρουν στο Νομό και συντονισμός δράσης, έξω από κάθε πολιτική «δημοσίων σχέσεων», μακριά από την απάτη ότι «η Κεφαλονιά δε χρειάζεται τίποτε διότι η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα» αλλά και μακριά από τη λογική ότι είναι «ανήθικα» τα αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους και τη μαθητιώσα νεολαία.
3. Να υπάρξει, στη βάση του υπομνήματος των μαζικών φορέων, γράμμα αλληλεγγύης για τους μαθητές της Κεφαλονιάς από μαθητές άλλων σχολείων, όπου να διατυπώνεται το αίτημα για ουσιαστικούς ελέγχους και θωράκιση των σχολείων και των χώρων μαζικής συνάθροισης της νεολαίας, για νέα αντισεισμικά σχολικά συγκροτήματα, για ειδικές ρυθμίσεις για όλες τις τάξεις (για τη Γ΄ Λυκείου εισαγωγή χωρίς εξετάσεις και με ποσόστωση), για σίτιση – στέγαση των σεισμόπληκτων μαθητών. Να μην υλοποιηθεί το «νέο σχολείο» κι η τράπεζα πανελλαδικών θεμάτων στην Α΄ Λυκείου – το οποίο είναι και αίτημα της ΑΣΓΜΕ για τα σχολεία όλης της χώρας.
4. Να υποβληθεί το υπόμνημα, με τη συνδρομή όλων των παραβρισκόμενων, στον Υπουργό Παιδείας, την Παρασκευή 21 Μάρτη.

Αθήνα 17 Μαρτίου 2014

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΡΕΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

P1020708P1020711P1020712




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250