Δυσαρέσκεια και αγωνία στον εμπορικό κόσμο του Αργοστολίου για την πτώση της αγοραστικής κίνησης... Τα αίτια και οι διαπιστώσεις τους (video)
Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Η τουλάχιστον δεν λένε την αλήθεια για όλους τους κλάδους των επαγγελμάτων τουρισμού. Και το λέμε αυτό γιατί ναι μεν εμφανίζεται μία αύξηση στις αφίξεις τον μήνα Ιούλιο στην Κεφαλονιά, σε σχέση με πέρσι (ακόμα δεν γνωρίζουμε τα στοιχεία για τον Αύγουστο που διανύουμε), ωστόσο η κίνηση στην αγορά εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τους Ελληνες που επισκέπτονται το νησί. Επιμέλεια: Γιώργος Χαλαβαζής – Μαρία Κουρκουμέλη
Μάλιστα φτάσαμε στην κορυφαία - τουριστικά - εβδομάδα της σεζόν, εντούτοις τα πράγματα δεν έχουν πάει όσο καλά θα μπορούσαν να πάνε.
Και αυτό το λένε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες του Αργοστολίου, οι οποίοι στο ρεπορτάζ που κάναμε, εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για την κίνηση του φετινού καλοκαιρού.
«Ο κόσμος κυκλοφορεί, αλλά δεν ψωνίζει στα μαγαζιά»
Η κουβέντα που ακούς συνήθως από τους ίδιους τους εμπόρους είναι η εξής: «Ο κόσμος κυκλοφορεί, αλλά δεν ψωνίζει στα μαγαζιά».
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, πέρα από το έχει μειωθεί δραματικά η περίοδος παραμονής του Έλληνα τουρίστα στην Κεφαλονιά.
«Στην πιο “θερμή” εβδομάδα του Αυγούστου, ο Έλληνας δεν έχει έρθει στην Κεφαλονιά. Και αυτός όμως που έχει έρθει και έχει περιορίσει σημαντικά την παραμονή του στο νησί σε σχέση με άλλα χρόνια, αλλά προσπαθεί να περάσει με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. Αυτό κάνει την κίνηση και τον τζίρο των καταστημάτων περιορισμένο σε σχέση με άλλα χρόνια» μας λέει ένας καταστηματάρχης του Λιθοστρώτου, ο οποίος δεν θέλει να δοθούν τα στοιχεία του στην δημοσιότητα.
"Οι τουρίστες κοιτάνε, αλλά δεν αγοράζουν" λένε οι έμποροι
Το άσχημο είναι πως στο ίδιο μήκος κύματος με τον παραπάνω επαγγελματία, συναντήσαμε πάρα πολλούς στο Λιθόστρωτο, που επίσης δεν ήθελαν να μιλήσουν επώνυμα, ωστόσο ανέδειξαν το πρόβλημα της πτώσης της τουριστικής κίνησης που υπάρχει στην Κεφαλονιά.
Βέβαια υπήρξαν πολλοί που μας είπαν ευθέως και δίχως «μαλλιά στη γλώσσα» την άποψή τους για την πτώση της τουριστικής κίνησης.
«Επηρέασε το “κόψιμο” της γραμμής Σάμη – Πάτρα»
Όπως ο κ. Ιωάννης Θεοδωρακάτος από το κατάστημα τουριστικών ειδών «Feggaropetra» (ιδιοκτήτης και του ξενοδοχείου Miramare) στην Παραλία Αργοστολίου, ο οποίος επισημαίνει πως το κόψιμο της γραμμής Σάμη – Πάτρα επηρέασε την κίνηση των τουριστών προς το νησί της Κεφαλονιάς.
https://www.youtube.com/watch?v=8leU-gTPKRo
«Πρόβλημα η μείωση στις αφίξεις των Κρουαζιεροπλοίων»
O Μάκης Αλυσανδράτος, που διατηρεί κατάστημα τουριστικών ειδών στο Λιθόστρωτο, μιλάει ξεκάθαρα για πτώση της τουριστικής κίνησης. «Οι τουρίστες κυκλοφορούν, αλλά δεν μπαίνουν στα καταστήματα» τονίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Οι έλληνες δεν έρχονται πια στο νησί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και από την μείωση των Κρουαζιεροπλοίων».
Παρακάτω κατέθεσε στην κάμερα την άποψή του
https://www.youtube.com/watch?v=iqwJ8IhjoF0
«Δεν έγινε σωστή διαφήμιση μετά τους σεισμούς»
Η Ιωάννα Αυγουστάτου από τα καταστήματα Benetton στην οδό Σιτεμπόρων δηλώνει : «Φέτος είναι πιο χαλαρά τα πράγματα σε σχέση με άλλες χρονιές και δεν ξέρουμε τι χειμώνα θα περάσουμε…»
«Θεωρώ ότι δεν έχει γίνει σωστή διαφήμιση του νησιού μετά τους σεισμούς του χειμώνα. Η Ζάκυνθος που έχει διαφημιστεί γίνεται χαμός, εδώ τίποτα.
Για παράδειγμα πληρότητα στον τουρισμό 100% έχει η Σκάλα, στη Νότια πλευρά του νησιού, αλλά δεν υπάρχει κόσμος μέσα στο κέντρο. Αυτό φαίνεται και από την κίνηση, τον κόσμο και τ’ αμάξια.
«Η κατάσταση τον Αύγουστο είναι απελπιστική»
Και ο Μάκης Καμπίτσης, ο οποίος διατηρεί φωτογραφείο στο Λιθόστρωτο, κάνει λόγο για απελπιστική κατάσταση στην «καρδιά» του Αυγούστου.
«Η κατάσταση τώρα που μιλάμε 13 Αυγούστου είναι απελπιστική, αυτό φαίνεται και με το μάτι και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για εισπράξεις, για κίνηση , για παραγγελίες οι οποίες άλλοτε ήταν τεράστιες και τώρα είναι πραγματικά… μικροδέματα.
Η αγορά πάσχει από ρευστότητα, δεν κυκλοφορεί χρήμα και από την άλλη μεριά η ψαλίδα των φόρων και τα δάνεια.
Εχουμε φτάσει στο σημείο να βλέπουμε τα πράγματα πολύ απαισιόδοξα.
Η κατάσταση αυτή οφείλεται αρχικά στο ότι δεν υπάρχει εργασία, η και αν υπάρχει αυτή δεν αμείβεται. Ο άλλος αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του και τα δάνεια του, πόσο μάλλον να του περισσέψουν χρήματα να βγει στην αγορά να ψωνίσει ρούχα ή μηχανές ή κορνίζες ή να πάρει κάτι άλλο το οποίο είναι δεύτερης και τρίτης σημασίας».
Αναφορικά με τους Ελληνες τουρίστες , ο Μάκης Καμπίτσης δηλώνει
«Οι Έλληνες που έχουν έρθει είναι πολύ λίγοι, μερικά ζευγάρια και όχι οικογένειες. Ακόμη και άνθρωποι που έχουν περιουσίες και έρχονται μια φορά το χρόνο και Ελληνοαμερικάνοι φέτος δεν έχουν έρθει. Και φυσικά έχει περιοριστεί και η παραμονή τους στο νησί, αυστηρά μια βδομάδα, λίγο πριν το 15αύγουστο και μετά τέλος».
«Πλέον από την αναδουλειά, καθόμαστε και… διαβάζουμε εφημερίδες, περιοδικά και το ΤΕΒΕ τρέχει»
Η κα Ρεγγίνα Κουλουμπή διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια κατάστημα με Είδη δώρων στη Σιτεμπόρων, ωστόσο κάνει σαφές πως πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
«Το κατάστημα πουλάει είδη δώρων και τουριστικά. Πουλάγαμε δηλαδή γιατί πλέον από την αναδουλειά, καθόμαστε και… διαβάζουμε εφημερίδες, περιοδικά και το ΤΕΒΕ τρέχει, το οποίο δεν μπορούμε να πληρώσουμε και εγώ ετοιμάζομαι να το κλείσω μέχρι τον άλλο μήνα γιατί δεν βγαίνει .
Με το που βάλεις το κλειδί στην πόρτα οι λογαριασμοί τρέχουν, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε μέσα από ΔΕΗ, από ΤΕΒΕ.
Πιο πολύ μας κυνηγάει το κράτος, που τα ‘χει βάλει μαζί μας, με τους εμπόρους, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Και εμείς συγκεκριμένα που δουλεύαμε με αυτές τις κατηγορίες τώρα έχουμε μηδέν έσοδα, γιατί κάποιος που έχει χρήματα πολλά δε θα ‘ρθει να ψωνίσει σε μας.
«70% πτώση του τζίρου - Τους τα χαρίζουμε και δεν τα παίρνουν»
Αυτό οφείλετε στο ότι δεν διαφημίστηκε καλά το νησί, πολλοί έχουν επηρεαστεί από τους σεισμούς, η γραμμή Σάμη- Πάτρα σίγουρα είναι μεγάλη απώλεια αλλά και κάποια αεροπλάνα από Ιταλία τα οποία τα έχουν σταματήσει και αυτά.
Εμείς δουλεύαμε πολύ με Έλληνες και Ιταλούς, και αυτά τα πακέτα που έχουν έρθει τώρα είναι πολύ φθηνά, αναλώνονται στο να πάνε να πιούνε ένα καφέ και να φάνε ένα σουβλάκι στα τέσσερα.
Εγώ ειδικά αυτή τη βδομάδα βλέπω να έχω πέσει 70% κάτω από πέρυσι, τους τα χαρίζω και δεν τα παίρνουνε».
«Πεσμένη η κίνηση και από άποψη κόσμου και από άποψη εισπράξεων»
Ο Ανδρέας Τσιλιμιδός, στο Λιθόστρωτο διατηρεί κατάστημα ρούχων και περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επαγγελματίες του νησιού…
https://www.youtube.com/watch?v=zeItF6eW8zE
«Αρνητικό που δεν υπάρχει δεύτερη ακτοπλοϊκή γραμμή από Σάμη»
Η Βίκυ Πολλάτου από το Χρυσοχοείο Μεσσάρη στο Λιθόστρωτο, κάνει λόγο για μικρή αγοραστική δύναμη του κόσμου, ενώ εντοπίζει το πρόβλημα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δεύτερη ακτοπλοϊκή γραμμή από τη Σάμη.
«Η κίνηση είναι αρκετά χαμηλή δεδομένου ότι η εβδομάδα της Παναγίας είναι μια από τις πιο σημαντικές εβδομάδες για το νησί. Η αγοραστική δύναμη είναι μικρή, αν και υπάρχει κόσμος, δεν είναι αυτό που περιμέναμε. ΟιΈλληνες είναι σχεδόν ανύπαρκτοι αυτή τη στιγμή. Αν συγκρίνουμε με άλλες χρονιές οι Έλληνες ήταν πολλοί περισσότεροι, πιθανόν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες η κρίση.
Θεωρώ ότι είναι πολύ αρνητικό και το ότι δεν υπάρχει δεύτερη γραμμή. Πολύς κόσμος παραπονιέται ότι είναι πρόβλημα η γραμμή της Κυλλήνης, μιας και πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα χρήσης αυτοκινήτου και πρέπει να ψάξουν να δουν πως θα κινηθούν σε ένα νησί με τέτοια έκταση, πράγμα πολύ δύσκολο. Γι αυτό και πολλοί επιλέγουν να πάνε σ ένα μέρος πιο εύκολα προσβάσιμο».
«Αύξηση από το εξωτερικό – πρόβλημα οι Ελληνες τουρίστες»
Από την πλευρά του ο ξενοδόχος Θανάσης Μουίκης του γνωστού ξενοδοχείο στο Κέντρο της πόλης του Αργοστολίου “Mouikis Hotel” μιλάει για την τουριστική κίνηση στο νησί την εφετινή περίοδο
https://www.youtube.com/watch?v=MHjpxif50Z4
«Καλή η κίνηση τον μήνα Αύγουστο στην Κεφαλονιά»
Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που βλέπουν τα πράγματα στην αγορά πιο αισιόδοξα, όπως είναι η Μαρία Σκλαβουνάκη με το κατάστημα γυναικείων υποδημάτων στο Λιθόστρωτο.
«Πιστεύω ότι η κίνηση της Κεφαλονιάς για το μήνα Αύγουστο είναι αρκετά καλή, λόγω του ότι υπάρχει πρόβλημα παγκόσμια και ειδικά στην Ελλάδα, αλλά ο κόσμος προσπαθεί και αυτό το καλοκαίρι έδειξε έναν άλλο εαυτό».
«Δεν υπάρχουν Έλληνες στο νησί όπως παλιά και η παραμονή τους έχει περιοριστεί αρκετά. Δεν ψωνίζουν όπως παλαιότερα και η παραμονή τους στο νησί έχει περιοριστεί αρκετά, παλιά ήταν περίπου στις 10 μέρες και φέτος έχει περιοριστεί στις 5-6 το πολύ.