Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς για τα Μουσάτα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 12:41

Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς για τα Μουσάτα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΛΕΙΒΑΘΟΥΣ   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς οργάνωσε παράσταση στο Κοινοτικό Συμβούλιο Μουσάτων στις 18/10/2014, ημέρα όπου συνεδρίαζε με θέμα τον «προγραμματισμό». Σχετικά με το βιολογικό της Λειβαθούς…

Η Επιτροπή ανάδειξε την απαράδεκτη κατάσταση σχετικά με το βιολογικό καθαρισμό λυμάτων που αρχικά σχεδιάστηκε - από τις παλιότερες τοπικές αρχές (Δημοτικές, Νομαρχιακές) - να καλύπτει όλη τη Λειβαθώ με χώρο δημιουργίας και λειτουργίας του στου Καρούζα (κοντά στις «βόλτες του Αγίου»)(!!!). Η Επιτροπή κατάγγειλε ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί πάνω από 1.000.000 ευρώ για τεχνικές μελέτες που διαρκώς «ωριμάζουν» και «επικαιροποιούνται», οδηγώντας κονδύλια στις τσέπες μελετητικών γραφείων και εταιρειών δεκάρα για τις ανάγκες του λαού της Λειβαθούς. Τόνισε ότι αντιτίθεται σε επιλογές όπως τη μεταφορά του συνόλου των λυμάτων της Λειβαθούς στην περιοχή της Εικοσιμίας, διότι θα οδηγήσουν είτε στην υποβάθμιση της περιοχής και ενδεχομένως στη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και των θαλασσών ευρύτερα του κόλπου του Λουρδά που τελικά θα διοχετεύονται τα λύματα.

Η επιλογή αυτή επιβλήθηκε από μεγαλοξενοδοχειακά συγκροτήματα που ήθελαν να διώξουν τα λύματα από την αυλή τους και να τα ανεβάσουν στα «ορεινά» προκειμένου να γίνει η επεξεργασία και να διοχετεύονται με αγωγούς στο Λουρδά!!! Αυτή η επικίνδυνη περιβαλλοντικά εξέλιξη θα είναι και ασύμφορη οικονομικά για τους πολίτες στους οποίους θα μετακυλιστεί το κόστος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην Νομάρχης κ. Γεωργάτος είχε προτείνει να υπάρξει μετρητής αντίστοιχος του νερού για τα οικιακά απόβλητα και λύματα για να υπολογίζεται το κόστος που αναλογεί, χωρίς να αντικρουστεί από τους τότε ιθύνοντες της περιοχής που είναι και στην ίδια κατεύθυνση με τους σημερινούς. Εξάλλου η ανάπτυξη σύμφωνα με το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις δυνάμεις που τους προσκυνούν προβλέπει αυτά και άλλα ανάλογα. Η Επιτροπή αντιτάχτηκε σε απόψεις που ακούστηκαν «να γίνει ότι είναι οικονομικά συμφέρον». Είπε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να το βλέπουμε από τη σκοπιά του κέρδους αλλά προστατεύοντας το περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα.

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης που παραβρίσκονταν συμπαρατάχτηκαν με τις θέσεις της Επιτροπής και πρόβαλαν την προγραμματική τους θέση για τη δημιουργία τριών τουλάχιστον κεντρικών βιολογικών καθαρισμών στην περιοχή, την επιδότηση νοικοκυριών ή ομάδων νοικοκυριών για επεξεργασία και χρήση των λυμάτων π.χ. για λίπανση ή άρδευση συμβατών καλλιεργειών, τον ενιαίο σχεδιασμός με πρόβλεψη για το μέλλον. Η όποια λύση πρέπει να γίνει με όρους σεβασμού στο περιβάλλον και διασφάλισης της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Θεωρούμε ακατάλληλη την επιλογή που έχει γίνει στου Καρούζα για τους παραπάνω λόγους. Επιπλέον, το κόστος να το επωμιστούν οι μεγαλοξενοδόχοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που λυμαίνονται την περιοχή. Άμεσα ο δήμος να καλύψει με κατάλληλης χωρητικότητας βυτιοφόρα τις ανάγκες που υπάρχουν. Μέχρι να ανταποκριθεί σε αυτό του το καθήκον τα έξοδα των δημοτών να εκπίπτουν ισόποσα από τα δημοτικά τέλη.

Για τις εξελίξεις στα ιατρεία και την υγεία των κατοίκων…

Η Επιτροπή κατάγγειλε τα μεγάλα προβλήματα πού υπάρχουν στη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων στη περιοχή της Λειβαθούς και ειδικότερα στη λειτουργία του Αγροτικού Ιατρείου Κεραμειών, σε ένα χωριό με ένα σχολικό συγκρότημα με 600 περίπου μαθητές. Με έναν γιατρό προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες όχι μόνο των Κεραμειών αλλά και όλης της γύρω περιοχής. Παρόλα αυτά κατά διαστήματα τη γιατρό την αποσπούν είτε στο νοσοκομείο η σε άλλα αγροτικά ιατρεία η κέντρα υγείας με αποτέλεσμα να παραμένει το ιατρείο κλειστό. Ταυτόχρονα απαιτείται η πλήρης κάλυψη του Νοσοκομείου Αργοστολίου σε προσωπικό και υποδομές ώστε τα τοπικά ιατρεία να προσανατολιστούν κυρίως στην πρόληψη.

Τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής συγκυβέρνηση – ΕΕ που στόχο έχουν την εμπορευματοποίηση της υγείας και την παράδοσή της στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η Επιτροπή κάλεσε το τοπικό Συμβούλιο Μουσάτων να στηρίξει το παρακάτω πλαίσιο  στόχων πάλης και διεκδικήσεων.

  •        Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων.
  •        Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό σε όλους χωρίς προϋποθέσεις.
  •        Χορήγηση βιβλιαρίου ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και τις οικογένειές τους.
  •        Ανάπτυξη  Δημόσιων και Δωρεάν Κέντρων Υγείας στα χωριά και στον δήμο, που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Θα παρέχουν δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους με προσανατολισμό την πρόληψη. (Ειδικά για το αγροτικό ιατρείο των Κεραμειών να υπάρξει άμεση τοποθέτηση αγροτικού ιατρού).
  •        Η συνταγογράφηση των φαρμάκων να γίνεται με κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους, με βάση την επιστημονική γνώση του γιατρού.
  •        Δημιουργία δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών κατ' οίκον νοσηλείας σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας με κρατική χρηματοδότηση.
  •        Κρατική χρηματοδότηση για την παροχή των υπηρεσιών (καθαριότητα, μαγείρεμα κ.λπ.), του «Βοήθεια στο σπίτι» σε όλους όσοι έχουν ανάγκη, δωρεάν, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.
  •        Μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και του ΕΟΠΥΥ, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για την επαρκή κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία απόλυση εργαζομένων.

Επίσης κάλεσε τους κατοίκους, τους φορείς και το κοινοτικό συμβούλιο της περιοχής να πάρει μέρος στη συνέλευση που διοργανώνει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στις Κεραμειές με το παραπάνω θέμα.

Για το Τραπεζάκι…

Η Επιτροπή ζήτησε από το Κοινοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί το πλαίσιο που έχουν υπογράψει δεκάδες συμπολίτες με θέμα την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας και συγκεκριμένα το Τραπεζάκι, στο οποίο όμως το κοινοτικό συμβούλιο το παράπεμψε σε επόμενη συνεδρίαση:

  1.     Το Τραπεζάκι κι όλες οι περιοχές φυσικού κάλους, τα δάση και οι παραλίες πρέπει να ανήκουν στο λαό και όχι στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  2.     Όχι στην εμπορευματοποίηση των φυσικών αγαθών, των φυσικών πόρων.
  3.     Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλους στο Τραπεζάκι (λόφος και παραλία).
  4.     Να μην ιδιωτικοποιηθεί με καμία μορφή είτε μέσω ΤΑΙΠΕΔ είτε μέσω τοπικής διοίκησης (Δήμος, Περιφέρεια) και με κανένα πρόσχημα (πχ ανταποδοτικά οφέλη, ανάπτυξη κλπ).
  5.     Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών, αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής.
  6.     Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου (στρατηγική ΕΕ) που μετατρέπει τα φυσικά και κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα.



 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250