Έκλεισε η συμφωνία Τσίπρα - Καμμένου - Την Τρίτη το αργότερο η νέα κυβέρνηση
Την Τρίτη η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν αφού η συμφωνία μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου έχει κλείσει και τα δυο κόμματα συγκεντρώνουν άθροισμα 155 βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει απόψε η πρώτη συνάντηση των δυο ανδρών προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει μια πανηγυρική νίκη έναντι της ΝΔ με 7,5 μονάδες όπως δείχνουν και τα επίσημα αποτελέσματα στην Επικράτεια.
Η ΝΔ έδωσε την εκλογική μάχη με αξιοπρέπεια και πολιτισμένα, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης προσερχόμενος στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού.
Συνέχισε αναφέροντας ότι "το αποτέλεσμα διαμορφώνεται με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και τον συγχαίρω γι αυτό. Τον Ιανουάριο κάποιοι νομίζανε ότι θα διαλυθούμε και ότι μας τελειώσανε. Δεν διαλυθήκαμε, αντίθετα παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας". Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει θέμα αρχηγού στη ΝΔ απάντησε ότι "αυτά θα τα συζητήσουμε στην ώρα τους, προέχει ο σχηματισμός κυβέρνησης".
Σε ερώτηση για το αν η ΝΔ θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα απάντησε "έχετε καμία πληροφορία;", εννοώντας ότι η πρωτοβουλία είναι στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πρώτο κόμμα.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, υπάρχει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό άνω του 7% έναντι της ΝΔ, διατήριση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση, αποδυνάμωση του Ποταμιού, άνοδος του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν σίγουρη είσοδος στη Βουλή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και -για πρώτη φορά- της Ένωσης Κεντρώων, αλλά αβέβαιη για τη Λαϊκή Ενότητα και υψηλό ποσοστό της αποχής.
Η κατανομή των εδρών με ενσωματωμένο το 45% της επικράτειας είναι η εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 145 (149)
ΝΔ 75 (76)
Χρυσή Αυγή 19 (17)
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) 17 (13)
ΚΚΕ 15 (15)
Ποτάμι 10 (17)
Ανεξάρτητοι Έλληνες 10 (13)
Ένωση Κεντρώων 9 (-)
Η εικόνα από την ενσωμάτωση του 45% της επικράτειας που αποτελεί το ελάχιστο ποσοστό για την ασφαλή εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος είναι:
ΣΥΡΙΖΑ 35,55%
ΝΔ 28,06%
Χρυσή Αυγή 7,12%
Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) 6,40%
ΚΚΕ 5,48%
Το Ποτάμι 3,91%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,71%
Ένωση Κεντρώων 3,48%
Λαϊκή Ενότητα 2,83%
Το ποσοστό της αποχής φαίνεται να αγγίζει το 48,5% όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κυμαίνεται ανάμεσα στο 35% - 37%.