Αξιολόγηση στο Δημόσιο εντός των ημερών

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 08:59

Αξιολόγηση στο Δημόσιο εντός των ημερών

Σπεύδει η κυβέρνηση να δώσει δείγματα γραφής για τη μνημονιακή δέσμευσή της περί «απολιτικοποίησης» (αποκομματικοποίησης) της δημόσιας διοίκησης προς τους εκπροσώπους των θεσμών και κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων επιθυμεί να φέρει τάχιστα προς ψήφιση το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για τη «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης», ώστε να διαμορφωθούν νέα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και για την επιλογή προϊσταμένων και στελεχών σε θέσεις ευθύνης.

Πλήρωση θέσεων-κλειδιά στο Δημόσιο

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιδιώκει σε πρώτη φάση να καλύψει τάχιστα (μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου) τις θέσεις γενικών διευθυντών με τα νέα κριτήρια και στη συνέχεια να αρχίσει η στελέχωση θέσεων προέδρων, διοικητών/τριών, διευθυνόντων/νουσών συμβούλων και όλων των μελών των διοικήσεων των δημοσίων νομικών προσώπων, καθώς και θέσεων γενικών γραμματέων, αναπληρωτών γενικών γραμματέων και ειδικών γραμματέων.

Στελέχη της αντιπολίτευσης δυσπιστούν επί των αλλαγών, εκτιμώντας ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια και τις προωθούμενες ρυθμίσεις υποκρύπτεται η... αξιοκρατική επιλογή στελεχών που πρόσκεινται στην κυβέρνηση - περιμένουν στη γωνία τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη για την πολιτική τους επίθεση άμα τη καταθέσει του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Παράλληλα, στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δυσανασχετούν από την... ανάποδη, θεωρώντας ότι δεν αρκεί να τοποθετηθεί κάποιος προσοντούχος τεχνοκράτης σε θέση ευθύνης για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Εκτιμούν ότι οι επικεφαλής σε θέσεις-κλειδιά, πέρα από τα προσόντα, πρέπει - τουλάχιστον μέχρι να απεμπλακεί από τα πελατειοκρατικά γρανάζια του παρελθόντος το Δημόσιο - να έχουν συναντίληψη με την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης ώστε να μην προκύπτουν «δολιοφθορές» εναντίον επιλογών της.

Η ουσία πάντως είναι ότι έτσι ή αλλιώς δεν υπάρχει ουδέτερη δημόσια διοίκηση.

«Παράθυρο» για προϊσταμένους και εκτός Δημοσίου

Οσον φορά τις νέες ρυθμίσεις, προβλέπεται ότι στο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης - ένα είδος δεξαμενής προσοντούχων για την κάλυψη θέσεων ευθύνης - θα μπορούν να εγγράφονται εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους με αυξημένα προσόντα (πανεπιστημιακού επιπέδου, απόφοιτοι Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών διπλωμάτων κ.ά.) και μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της ημεδαπής ή μέλη ΔΕΠ ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Τώρα διερευνάται διατύπωση που είτε να ορίζει ότι θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό και στελέχη υψηλών εκπαιδευτικών προσόντων και σημαντικής εργασιακής εμπειρίας από τον ιδιωτικό τομέα είτε να περιγράφει με σαφήνεια τη δυνατότητα αίτησης στις προκηρύξεις από μη δημοσίους υπαλλήλους.

Θα προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση σε δεύτερο χρόνο νομοθετικής ρύθμισης με λεπτομερή στοιχεία για τα περαιτέρω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το σχέδιο νόμου στην αρχική του μορφή όριζε ότι σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιοτήτων ή σε περίπτωση που κριθεί με αιτιολογημένη εισήγηση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής ότι καμία υποψηφιότητα δεν πληροί τις προδιαγραφές της προκηρυχθείσας θέσης, δημοσιεύεται πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πλήρωση των θέσεων αυτών από υποψηφίους που δεν υπηρετούν στον δημόσιο τομέα.

Πηγή: in.gr


Ετικέτες:


16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250