Δικηγορικός Σύλλογος : Απαράδεκτες οι νέες διατάξεις για την αποδοχή κληρονομιάς
Η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλονιάς στη Βουλευτή
ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΚΥΡΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ
Ετέθη σε δημόσια διαβούλευση προ ολίγων ημερών το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που τιτλοφορείται «ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ».
Στο άρθρο 64 του εν λόγω νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων ορίζεται ότι:
…1 β. Σε κάθε δήλωση αποδοχής κληρονομίας, ή κληροδοσίας, που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος,, εφόσον με αυτή περιέρχεται στον κληρονόμο ή τον κληροδόχο ακίνητο της κληρονομίας ή εμπράγματο δικαίωμα πάνω σε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του κληρονόμου ή κληροδόχου και βεβαίωση μηχανικού.
Δηλαδή με την παραπάνω διάταξη επιδιώκεται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων όλων των ακινήτων που αποτελούν περιεχόμενο της κληρονομίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να συνταχθεί η αποδοχή της κληρονομίας.
Όπως και εσείς γνωρίζετε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης, αλλά και γενικά σε όλη την Ελληνική Επαρχία, υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα, τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί ποτέ, λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας των κληρονόμων των ακινήτων αυτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι αποποιήσεις των κληρονομιών που συντάσσονται έχουν αυξηθεί πολύ, αν όχι περισσότερες από τις αποδοχές.
Αναγνωρίζοντας ο νομοθέτης όλα τα παραπάνω, μέχρι και σήμερα προέβλεπε την δήλωση του μηχανικού για την έλλειψη αυθαιρεσιών, μόνο στις περιπτώσεις των μεταβιβάσεων εν ζωή και δεν την απαιτούσε στις αποδοχές κληρονομίας. Διότι είναι τρομακτικά δαπανηρό και άδικο ταυτόχρονα, για ακίνητα που βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά, χωριά που σβήνουν σιγά σιγά από τον χάρτη της Χώρας, να απαιτείται και η τακτοποίηση των αυθαιρέτων των οικοπέδων, προκειμένου να το αποδεχθεί κάποιος. Ακόμη και στα χωράφια που η αξία τους έχει πέσει κατακόρυφα, φαντάζει παράλογο να απαιτεί ο νόμος την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού , προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποδοχή τους ως κληρονομιαίων ακινήτων.
Σχετική είναι και η υπ’ αριθ. 633/1997 γωνμοδότηση του Ν.Σ.Κ. όπου και αναφέρεται: «εάν οι παραπάνω διατάξεις απαγορεύουν την κληρονομική μεταβίβαση των παραπάνω αυθαιρέτων τους, θα παρέμενε έωλη, αφού η περιέλευση αυτής στους κληρονόμους του θα εξαρτιόταν από την αναβλητική αίρεση της κατεδάφισης των αυθαιρέτων αυτών, τα οποία οι κληρονόμοι δεν θα μπορούν να κατεδαφίσουν αφού δεν θα έχουν γίνει ακόμη κύριοι αυτών».
Και καταλήγει η παραπάνω Γνωμοδότηση ότι δεν μπορεί να υπάρχει η προϋπόθεση της προηγούμενης τακτοποίησης των αυθαιρέτων για να προχωρήσει κάποιος στην αποδοχή της κληρονομίας.
Μετά από όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, η ρύθμιση την οποία θέλει να ψηφίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, θα οδηγήσει τους συμπολίτες μας να αφήσουν σε εκκρεμότητα τα κληρονομιαία ακίνητά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική αναστάτωση που θα δημιουργηθεί και λόγω της οικονομικής αδυναμίας τακτοποίησης σε συνδυασμό με την συναισθηματική αξία των κληρονομιαίων που προέρχονται από προσφιλή πρόσωπα που έφυγαν από την ζωή, ενώ τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν από την μη πληρωμή των φόρων κληρονομίας.
Καταλήγοντας, θεωρούμε ότι η παραπάνω ρύθμιση είναι απαράδεκτη, πιθανόν και αντισυνταγματική και θα πρέπει να αποσυρθεί από το υπό εισαγωγή στην Βουλή νομοσχέδιο.
Παρακαλούμε λοιπόν για τις δικές σας ενέργειες.
Με εκτίμηση.
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κεφαλληνίας
Παναγής Καππάτος.