Μελισσοκομία: Τα πρώτα βήματα...
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός..Είναι βέβαιο ότι στο ξεκίνημα της ενασχόλησης με την μελισσοκομία όπως και σε κάθε επαγγελματικό ξεκίνημα στη ζωή μας όλα μπορεί να μας φαίνονται βουνό.
Όμως ο μελισσοκόμος που θα ασκήσει τη δραστηριότητα σεβόμενος την μέλισσα ευαισθητοποιημένος για το περιβάλλον και γνώστης των αρχών και των κανόνων της ορθής μελισσοκομικής πρακτικής είναι σίγουρο ότι θα πετύχει. Οι προϋποθέσεις είναι: 1) μεράκι που με τον καιρό θα γίνει αγάπη. 2) Γνώση που με την συνεχή ενημέρωση και την εμπειρία θα μετατραπεί σε δυνατότητα άσκησης μελισσοκομικών χειρισμών και 3) το βασικότερο που είναι να μην υπάρχει αλλεργία στο δηλητήριο της μέλισσας. Αν υπάρχουν αυτές οι τρεις προϋποθέσεις τότε έχουμε ένα καλό υλικό μια καλή βάση τη σωστή μαγιά για την επιτυχία.
Πιο συγκεκριμένα οποιοσδήποτε ασχοληθεί με τη μελισσοκομία είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, είτε επιστημονικά θα πρέπει να αγαπάει το αντικείμενο και να ασχοληθεί πρώτα από όλα με μεράκι και μετά από οικονομικό συμφέρον . Επίσης θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις μέλισσες ώστε να αποφεύγεται η ληστρική εκμετάλλευση των μελισσών. Τέλος σωστοί μελισσοκομικοί χειρισμοί στη διάρκεια του έτους , που σημαίνει ο μελισσοκόμος να γνωρίζει καλά τη μέλισσα και το μελίσσι σαν οργανισμό, τα μελισσοκομικά φυτά της περιοχής του, τα μέτρα προστασίας του μελισσιού από εχθρούς, από τις ασθένειες και τα φυτοφάρμακα.
Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα θετικά του επαγγέλματος θα συμφωνούσαμε νομίζω όλοι ότι είναι: η επαφή με τη φύση, χρηματικό όφελος (υπό προϋποθέσεις), δυνατότητα άσκησης ως δεύτερο επάγγελμα αλλά και πρόσβαση σε αγνό και σπιτικό μέλι ενώ στα αρνητικά είναι η εξάρτηση του επαγγέλματος από πολλούς φυσικούς παράγοντες όπως παράδειγμα ο καιρός και οι ασθένειες.
Καλή αρχή λοιπόν!
Πηγή: alternativelife.gr