Πρώην κτίριο Αστυνομίας στο Αργοστόλι: Σημείο ντροπής και πολιτικής ανεπάρκειας (εικόνες)
Από τον Χρήστο Λαμπράκη
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία – ντροπή για την εικόνα της Κεφαλονιάς αποτελεί τα τελευταία χρόνια το πρώην κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλονιάς.
Η υπηρεσία στεγάζονταν εκεί έως το 2007, όταν μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση στη Βι.Πε. λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου.
Τότε είχε αποφασισθεί η κατεδάφιση του, ενώ το 2008 είχε εκπονηθεί μελέτη για λογαριασμό του σημερινού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ανακατασκευή του.
Η Κεφαλονιά συμπεριλαμβάνονταν στις 10 πόλεις όπου ιδιώτης θα αναλάμβανε μέσω ΣΔΙΤ να το επανακατασκευάσει..
Στα Αρχιτεκτονικά Σχέδια όπου είχαν επεξεργασθεί τότε, προβλέπονταν ένα σύγχρονο κτίριο με κατάλληλες υποδομές όπως χώροι στάθμευσης , εσωτερικό πρατήριο υγρών καυσίμων αποκλειστικά για τα οχήματα της Αστυνομίας κ.α.
Το έργο μάλιστα είχε προχωρήσει φθάνοντας σε επίπεδο Πολεοδομίας όπου η υπηρεσία είχε εκδώσει τις σχετικές οικοδομικές άδειες.
Πλέον τα χρόνια έχουν περάσει όμως και οι αρμόδιοι οφείλουν να σταθούν με περισσότερο ενδιαφέρον στο θέμα καθώς το κτίριο ουδόλως κοσμεί το Αργοστόλι.
Κτισμένο σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης , όσο περνά ο καιρός , παρουσιάζει ολοένα μεγαλύτερη εικόνα εγκατάλειψης.
Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, καθώς το σημείο διέρχονται χιλιάδες τουριστών..
Υψηλό το ενοίκιο
Για το θέμα είχε καταθέσει στο Κοινοβούλιο ερώτηση το 2012 ο Τέρενς Κουϊκ , Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» τότε, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονταν και στο υψηλό ενοίκιο στο σημερινό κτίριο.
Σύμφωνα με τον κ. Κουϊκ, το αρχικό μηνιαίο ενοίκιο ήταν 12.000 ευρώ (!) ενώ στη συνέχεια οριστικοποιούνταν στις 10.000 ευρώ.
Εάν αναλογισθεί κανείς τα χρήματα που έχουν δαπανηθεί όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με την κωλυσιεργία για την ανέγερση του νέου κτιρίου , εύκολα μπορεί να εξάγει το συμπέρασμα ότι μιλάμε για μια ακόμη σπατάλη δημοσίου χρήματος.
Προτάσεις για εναλλακτική εκμετάλλευση
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν πέσει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για εκμετάλλευση του οικοπέδου για άλλες χρήσεις.
Έχει υποστηριχθεί η μετατροπή σε χώρο στάθμευσης , συγκροτήματος εγκατάστασης επιχειρήσεων κ.α.
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν αλλαγή της χρήσης , κάτι που μάλλον είναι δύσκολο να δούμε καθώς το «αθάνατο ελληνικό δημόσιο» χαρακτηρίζεται από δαιδαλώδεις διαδικασίες και γραφειοκρατία .
Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή του υπάρχοντος κτιρίου , δεν τιμά την πόλη, ενώ εκτός από ζητήματα αισθητικής εγείρονται και ζητήματα ασφάλειας για τους διερχόμενους.
Σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, επάνω στην παραλιακή ζώνη
Κατά το παρελθόν, σε ημέρες με πολύ ισχυρούς ανέμους, έχει καταγραφεί η αποκόλληση τμημάτων των λαμαρίνων με άμεσο κίνδυνο για τους διερχόμενους.
Τα κρατητήρια, επί της Ηλία Τσιτσέλη